Ana içeriğe atla

Yapay Zeka - Beynin İşleyişi

Yapay Zeka alanında çalışan, bu alana merak duyan kişilerin bilmesi gereken en önemli konulardan bir tanesi İnsan beyninin işleyişidir. Yapay Zeka Uygulamalarının temelinde insan yatar. Beynin işlevlerinin çok iyi anlaşılması ve bunun taklidi için, bilinen en karmaşık yapı olan insan beynine bir yolculuk yapacağız.
Beynin çalışma yapısını çok kısa cümlelerle açıklayacak olursak bilgi girer, bu bilgiler beyinde işlenir ve sonuç üretilir, üretilen sonuca göre bir eylemde bulunulur. Bu açıklama yazılım proje yönetimiyle ilgilenmiş ve ya en azından yazılım mühendisliği dersine girmiş kişiler için kapalı kutu çalışma mantığını anlatan bir açıklamadır. 
Aslında biraz derine indiğimizde bilgilerin girişini ve sonucunu gözlemleyebildiğimiz için bu işlemlerin taklit edildiğini görebilirsiniz, zira bugünün bilgisayarlarının çalışma mantığı bir anlamda bu işlemleri yapar. Ama karar vermek için önceden tanımlanan işlemleri gerçekleştirir. Buna rağmen insan beyni üzerinden senelerdir yapılan çalışmaların insanların beyninin çalışması ile ilgili tam bir teorinin ortaya çıkmasına yardımcı olmamıştır. Şuanda bile insan beyninin çalışma yapısı, daha doğrusu insan beynine gelen verileri nasıl işleyeceği konusunda elde tutulur bir gerçeğin olduğunu söylemek güçtür. İnsan beyninin çalışma yapısını anlamak için insanlar üzerinde denenen, psikotronik beyin cihazlarının da beyinle ilgili yapılan araştırmaların gelişmesinde çok büyük bir katkısı olsa da, henüz bu cihazlarla yapılan deneylerde de tam bir başarı sağlanmış değildir. Buna rağmen, Delgado deneylerine bakacak olursak hayvanlar üzerinde yapılan beyin araştırmalarının70 yıllarda başarılı sonuçlar vermesine rağmen, aynı deneylerin insanların oranında başarılı olması şuanda kadar mümkün olmamıştır. Bunun temel nedenlerinden bir tanesi de insan beyninin karmaşıklığından, aynı zamanda karar verme mekanizmasındaki bulanıklıktan kaynaklanmaktadır. Zira bu fikri Prof. Dr. Lütfi Aliaskarzadezade tarafından ortaya atılan makinelerde bulanık karara verme ideolojisine benzetebiliriz. Yapılan araştırmalar insanın beyninin çalışma mantığını, öğrenme, değerlendirme, kaydetme mantığını tam olarak ortaya koyabildiği zaman insan gibi bir yapay zekanın üretilmesi günler, belki de,  saatler alacaktır.
Beynin tam olarak işleyişi anlaşılmasa da, yapılan araştırmaların hiçbir sonuç vermediğini söylemek de güçtür. Bir yüzde verecek olursak şuanda beynimizin çalışma yapısıyla ilgili %20 bilgiye sahibiz diye biliriz. Fikrimce bu yüzdeyi kullanarak ve kendi beyin gücümüzü de birleştirirsek geliştirdiğimiz yapay zekaların yüzde yüze ulaşmamızda bizim için en iyi araç olacağını düşünüyorum.

Bilgisayarlarda verilerin iletilmesi için nasıl kablolar kullanılıyorsa insan beyninde de bu işlevi sinirler yerine getirir. İnsan vücudundaki tüm sinirler bütün halinde bir birine bağlıdır ve bunlar beyin tarafında yönetilir. Tıp terimleri ile açıklayacak olursak insan vücudunda sinirleri iki kategori altında birleştirebiliriz. Bunlar Çevresel ve Merkezi Sinir Sistemidir. 

Devamı Var...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4