Ana içeriğe atla

HTML Script Defer Özelliği Nedir? Ne Zaman ve Ne İçin Kullanılır?

HTML5 script etiketinin 5 özelliği vardır. Bu özellikler async, charset, defer, src ve type özellikleridir. Bu makalemizde ayrıntılarıyla script DEFER özelliğini inceleyeceğiz. Diğer konuları da merak ediyorsanız özellik isimlerine tıklayarak ilgili sayfalarda konuları inceleyebilirsiniz.

Script defer özelliği HTML5 ile birlikte gelen ve projeye harici kaynaklardan eklenen kod kaynakları için uygulanan bir özelliktir. Yani kullanılabilmesi için öncelikle src özelliğinin boş olmaması gerekiyor. Proje içindeki JavaScript dosyalarına uygulanması anlamsızdır.

Script defer özelliği bir kaynak için belirtildiğinde sayfanın yüklenmesi tamamen bittikten sonra bu kaynaktaki kodların çalıştırılacağını ifade eder.

HTML Script Defer

Makale başlığındaki birinci soru olan "HTML Script Defer Özelliği Nedir?" sorusunun yanıtı da budur. Yani kaynak defer özelliği ile çağırılıyorsa bu kaynaktaki kodların tüm sayfa yüklemeleri bittikten sonra çalıştırılacağını ifade eder.

Makale başlığındaki ikinci soru olan "HTML Script Defer Ne zaman Kullanılır?" sorusuna yanıt aramaya çalışalım.
Öncelikle web sitelerin derlenme ve çalıştırılma mantığına göre, kod derlenmesi en baştan başlar ve satır satır devam eder. Özellikle async özelliği ile tanımlanmış harici kaynaklarda dosyaların geç yüklenmesine bağlı olarak ne zaman çalıştırılacağı önem kazanır. İşte bu özelliği de script defer özelliği tamamlar ve hassas kod satırları için tüm dosyaların yüklenmesi bittikten sonra kod satırları çalıştırılır. Böylece harici dosyaların yüklenmesinde bir problem oluşursa bu da projenizi minimum hatayla çalışmasını sağlar. Buradan çıkan sonuç ise script defer özelliği genellikle asenkron çağrılmış harici kaynaklar için kullanılan bir özelliktir. Ama bunun dışında bağımlılıkları da göz önünde bulundurduğumuzda asenkron olmayan harici kaynaklar için kullanılır. Tabi bu konuda biraz dikkatli olmak lazım. Çünkü tüm harici kaynakları defer özelliği ile çağırmak da doğru bir yaklaşım değil.

Makale başlığındaki üçüncü soru olan "HTML Script Defer Ne İçin Kullanılır?" sorusuna yanıt aramaya çalışalım.
Makalenin daha önceki paragraflarında da bahsettiğim gibi genellikle script async özelliği ile asenkron yüklenen harici kaynakların sayfa yüklenmesi bittikten sonra çalıştırılmasını sağlamak için kullanılan bir özelliktir. Kullanım amacı ise harici kaynaklarda oluşabilecek hatalı yüklenme sürecinden kaynaklanan hasarı minimize etmektir.

Son olarak konuyu özetleyecek olursak: HTML5 Script Defer özelliği harici script dosyalarının tüm sayfa yüklemeleri tamamlandıktan sonra çalıştırılması için kullanılan bir özelliktir. Genellikle async özelliği ile asenkron çağrılan kaynaklar için kullanılır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s