Ana içeriğe atla

HTML Script Async Özelliği Nedir? Ne Zaman ve Ne İçin Kullanılır?

HTML5 script etiketinin 5 özelliği vardır. Bu özellikler async, charset, defer, src ve type özellikleridir. Bu makalemizde ayrıntılarıyla script async özelliğini inceleyeceğiz. Diğer konuları da merak ediyorsanız özellik isimlerine tıklayarak ilgili sayfalarda konuları inceleyebilirsiniz.

Öncelikle konuya giriş yapmak açısından söylemem gerekiyor ki async özelliği script etiketinde sadece harici kaynaklar için kullanılan bir özelliktir. Örneğin projeniz belirli bir noktasında jquery kütüphanesini dışarıdan bir adresten yükleyecekseniz o zaman async özelliğini kullanabilirsiniz. Yani async özelliğinin kullanıldığı script etiketinin kaynağı harici kaynak olmalıdır.

HTML5 Script Async Özelliği

Peki bir harici kaynağın async olarak belirtilmesi ne anlama geliyor ve HTML script async özelliği nedir?
Bu konuya giriş yapmadan önce, konunun anlaşılması için öncelikle JavaScript dosyalarının nasıl çalıştırıldığından bahsetmem gerekiyor:
Tarayıcıların web sayfalarını yükleme mantığına sayfanın başlangıcından itibaren satırları çalıştırır. Bu sırada harici kaynaklar dosya büyüklüğüne ve harici kaynağın veri iletim hızına göre sitenizin yüklenmesini de etkileyebilir. Bu yüzden dışarıdan yüklenen ve sayfadaki kodlarla bağımlılığı olmayan JavaScript dosyalarının yüklenmesi beklemek anlamsızdır. Bu sadece sayfa yüklenme hızını olumsuz etkiler. Bu yüzden harici kaynaklar için async özelliği geliştirilmiştir.
Yani bir sayfa derlendiğinde sırasıyla JavaScript dosyaları yüklenirken async özellikli bir kaynak gördüğünde bu kaynağı yüklenmesi için beklemez ve kodu bir sonraki satırdan çalıştırmaya devam eder. Bu kaynak yüklendiği kadar kullanılabilir durumdadır.

Örnek Kullanım:

<script src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/3.3.1/jquery.min.js"></script> // Normal Kullanım
<script async src="https://ajax.googleapis.com/ajax/libs/jquery/3.3.1/jquery.min.js"></script> // HTML 5 Async Özelliği İle Kullanım

Makale başlığındaki ikinci soru ne zaman kullanıldığıdır?

Aslında bu sorunun cevabını makalenin daha önceki kısımlarında versem de bir daha anlatmak daha doğrudur. script async özelliği sadece harici kaynaklar için (Dışarıdan yüklenen JavaScript kütüphaneleri için) kullanılır. script async özelliği kullanılırken çok dikkatli olunmalıdır. Zira sayfa içinde async özelliği kullanılan JavaScript dosyasına bağımlı başka dosyalar varsa ve harici dosyaların yüklenmesinde gecikmeler yaşanırsa bu da sayfa yüklenmesinde ve çalışmasında hatalara neden olabilir. Bu noktada önemli diğer konu ise bu hatanın kolay kolay tespit edilememesi ve farklı tarayıcılarda, farklı internet hızlarında farklı çalışmasıdır.

Makale başlığındaki üçüncü soru olan ne için kullanılır sorusu içinse genelde dışarıdan yüklenen ve başka kütüphanelere bağımlılığı olmayan JavaScript dosyalarını yüklendiği zaman kullanabilmek için geliştirilmiş ve sayfa hızını optimize etmek için kullanılan bir özelliktir. Özetle script async özelliğinin amacı sayfa yüklenme hızının minimuma indirilmesidir. Bu özelliğin doğru kullanılması web sitenizi ziyaret edecek kullanıcıların istediği sayfalara en hızlı sürede ulaşması için anahtar özelliklerden bir tanesidir.

Son olarak konuyu özetleyecek olursak, HTML5 Script Async özelliği web site yüklenme süresini minimize etmek için, harici kaynakların asenkron yüklenip, yüklendiği kadar çalıştırılmasını sağlayan bir özelliktir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s