Ana içeriğe atla

HTML "noscript" Etiketi, Çalışma Mantığı, Kullanım Amacı ve Kullanıldığı Yerler

Bir web sitesi HTML, CSS VE JavaScript'in kullanımı ile geliştirilir. Bunlardan HTML içerik işaretleme dili iken, CSS bu içeriğin nasıl görüneceğini düzenlemek için kullanılır. JavaScript ise web siteye fonksiyonellik kazandırır.

Makalenin başında bu bilgileri vermemin amacı makalenin asıl konusu olan noscript etiketinin de HTML ve JavaScript ile ile ilgili olmasıdır.

HTML genel olarak etiketlerden oluşan bir dildir. Bu etiketlerden biri de noscript etiketidir. noscript etiketi normal html etiketlerinden biraz farklı çalışır.


Noscript Etiketinin Çalışma Mantığı:
HTML çalışma mantığına göre etiketler yazıldıkları sıraya göre web arayüzünde görünürler. noscript etiketi içinde olan bilgiler ise sadece kullanılan tarayıcının JavaScript'i desteklemediği veya JavaScript özelliğinin aktif olmadığı durumlarda projeye eklenir. Bu etiketin diğer etiketlerden farkı ise etiket içinde script etiketinin eklenememesidir. Zaten eklenmesinin de bir anlamı yoktur.

Tarayıcılarda JavaScript Özelliği


Noscript Etiketinin Çalışma Mantığı eşliğinde aşağıdaki sonuçlara varabiliriz.

1. JavaScript'in desteklendiği ve JavaScript'in aktif olduğu tarayıcılarda noscript etiketi içindeki satırlar tarayıcı tarafından görmezden gelinir.

2. Sadece JavaScript'in desteklenmediği ve JavaScript özelliğinin kapalı olduğu tarayıcılarda noscript etiketi içindeki satırlar çalıştırılır.

3. noscript etiketi için script etiketi eklenmez.

4. Genelde noscript etiketi içinde web sitenin javascipt kodlarına ihtiyacı olduğu yerlerde açıklama metni yazmak için kullanılır.

HTML noscript Örnek


5. noscript etiketi head ve body etiketilerinin ikisinden birinde yer alabilir. Bununla ilgili bir kısıtlama yoktur. ama head içinde yer alırsa sadece link, style ve meta etiketleri içerebilir. (Not: noscript etiketi sadece HTML 5 ile head içinde de yer alabiliyor. Daha önce sadece body etiketi içinde yer alabiliyordu)

6. XHTML, noscript etiketini desteklemez.

7. noscript etiketini içinde global özelliklerin (global attributes) hepsi kullanılabilir.

8. noscript etiketi bilinen tüm tarayıcılar tarafından desteklenen bir etikettir.

Açıklamalardan sonra noscript etiketinin kullanımı ile ilgili aşağıdaki örneğe bakabiliriz.

<script>
document.write("merhaba!")
</script>
<noscript>
  Tarayıcınız JavaScript'i Desteklemiyor. Veya tarayıcı özelliklerinden JavaScipt deaktif edilmiş durumda
</noscript>

noscript etiketi bir çok web geliştirici tarafından projelerde kullanılmasa da aslında kullanıcının doğru yönlendirilebilmesi için hayati öneme sahiptir. Özellikle günümüz web projelerinin JavaScriptsiz düşünülemediği bir zamanda ve tarayıcılarda da JavaScript kodlarının çalıştırılmasını engelleme özelliği olduğu için mutlaka projelere noscript etiketi altında açıklama yazıları eklenmelidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4