Ana içeriğe atla

Zırhlı Araçlarda CMF (Kompozit Metal Köpük) Kullanımı

Mühendislikte araç tasarlarken en önemli konulardan bir tanesi ağırlık dengesinin çok iyi ayarlanmasıdır. Bu aracın manevra kabiliyetini, hızını ve tüketeceği yakıtı etkileyen bir unsurdur.

Özellikle askeri araçlarda taşıtın kendi ağırlığı ile birlikte askeri mühimmatlar ve metal zırhın ağırlığı çok fazla motor gücü gerektirir. Bu anlamda optimizasyon yapılmak istenirse kaliteyi sabit tutarak araç ağırlığını düşürmek mühendislik açısından önemli konulardan bir tanesidir. Bunun için dünyada bir çok araştırmalar yapılmakta ve yeni teknolojiler geliştirilmektedir.

Bu makalemde de bu gibi mühendislik konularının çözümü için geliştiren kompozit metal köpük teknolojisinden bahsetmek istiyorum.


CMF, çelik, titanyum, alüminyum veya diğer metalik alaşımlardan yapılmış metalik bir matriksin içine gömülmüş, paslanmaz çelik veya titanyum gibi malzemelerden yapılmış içi boş, metalik kürelerden oluşan bir köpüktür.

Metalik köpük boşluk içeren bütün metal yapılar için kullanılan bir terimdir. Metalik köpük teriminin yanı sıra hücreli metal (cellular metal), gözenekli metal (porous metal), metal sünger (metallic sponge) terimleri köpük tanımlamalarında sıkça kullanılır. Bu terimler arasındaki temel ayrım gözeneklerin morfolojisinden oluşmaktadır. Ayırt edilebilen ve kendi içerisinde düzenli gözeneklere sahip yapılar köpük veya hücreli metal olarak sınıflandırılırken diğerleri gözenekli veya sünger olarak nitelendirilebilir. Köpürten malzeme metalik karakterde ise ve katılaştıktan sonrada boşluk içeriyorsa bu yapılara metalik köpük adı verilir.

Konuyu bilimsel olarak merak edenler için aşağıda bir kaç akademik makale linklerini paylaşmak istiyorum. 


ALÜMİNYUM ESASLI KOMPOZİTKÖPÜK ÜRETİMİ VE KARAKTERİZASYONUSÜLEYMAN İSMAİL ÇAĞLAR


Konuyla ilgili en önemli gelişmelerden biri ise metal köpklerin zırhlı araçlarda zırh olarak kullanılması ve bu anlamda başarılı denemelerin yapılmasıdır.

Araştırmacılar, kompozit metal köpük (CMF) kullanarak, araç zırhının yarısından daha hafif olmasına rağmen, 50 kalibrelik mermi topunun yanı sıra konvansiyonel çelik zırhı bilye ve zırh deliciyi durdurabilen zırhlar geliştirebilmişlerdir. Bu Bulgu zırhlı araç tasarımcılarının güvenlikten ödün vermeden daha hafif askeri araçlar geliştirebilecekleri veya araçları daha ağır hale getirmeden korumayı geliştirebilecekleri anlamına da gelmektedir.


Haberin detayını ve konuyla ilgili yapılmış çalışmanın detaylarını da yukarıdaki linkten takip edebilirsiniz.

Metal köpük teknolojisi hayatımıza yeni girmiş bir teknoloji olmasa da günümüz Türkiye Savunma sanayisinde uygulamasına rastlamadığım konulardan bir tanesi olduğu için bir çok mühendisin bu konuya daha çok ilgi göstermesi bu makaleyi paylaşmak istedim.

Umarım yazım faydalı olmuştur. Konuyla ilgili görüş ve önerilerini yorumlar kısmından yazabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4