Ünlü bir söz vardır, "İlacı zehirden ayıran dozdur" diye.
Bilindiği gibi bir çok zehirli yılanların zehirleri ilaç sanayisini için çok önemli ham maddedir. Yapılan araştırmalar sonucunda akrep zehrinin de bir özelliği keşfedildi.
Steford üniversitesi araştırmacıları akrep zehrinin içindeki renk değiştiren parçacıkların antibiyotik etkisi yaptığı bulgusuna ulaştır. Bu sayede antibiyotiğe dayanıklı Staph ve tüberküloz bakterisi için de bir çözüm kapısı aralanmış olabilir. Yapılan fare deneylerde akrep zehrinden elde edilen karışımın antibiyotiklere dayanıklı bakterilerle savaşma kapısı açılmış oldu. Bu deneyler gelecekte antibiyotiklerin daha güçlü hale gelmesine yardımcı olacağı da çok açıktır. Özetle bu gelişme gelecekte karşımıza çok daha farklı antibiyotikler çıkaracağı çok açıktır.
Konuyla ilgili bilimsel yayın yapan dergilerde "1,4-Benzoquinone antimicrobial agents against Staphylococcus aureus and Mycobacterium tuberculosis derived from scorpion venom" isimli makale yayınlandı.
Bu makale tıbbi terimlerde birlikte konunun detayını açıklamakta ve yapılan araştırmalarla ilgili detayları içermektedir.
Konuya ilgi duyanlar makaleye buradan ulaşabilirler.
Özellikle Türkiye coğrafyası ve canlı çeşitliliği de göz önünde bulundurulduğunda hayvanlara zarar vermeden bu gibi çalışmaların yapılması özellikle antibiyotiğe olan yurtdışı bağımlılığını da gidermek açısından önemli bir etken olacağı kanaatindeyim.
Yorumlar
Yorum Gönder