Ana içeriğe atla

Sanal Gerçeklik İle Hücreler İçinde Gezinti

Sanal Gerçeklik, diğer adıyla “Virtual Reality – VR” sanal bir evrenin sanki içindeymişiz gibi hissetmemizi sağlamaya çalışan bir takım kavramlar ve araçlar bütünüdür. Sanal gerçeklik, gerçek hayattaki ortamların bilgisayarlar aracılığı ile taklit edilmesine denir ve insanların hem keşfedip hem de etkileşime girebildiği üç boyutlu bilgisayar teknolojileri ile oluşturulmuş ortama verilen isimdir. Çoğu sanal gerçeklik ortamı bir bilgisayar ekranı yoluyla edinilen görsel tecrübelerden ibarettir.

Sanal Gerçeklik

Bu makalemde de son derece sıra dışı bir deneyim sunan bir sanal gerçeklik teknolojisinden bahsetmek istiyorum.

Normal mikroskoplar, hücreleri sadece 2 boyutlu görüntüleyebiliyor ve bilimin şu anda gelmiş olduğu duruma göre bu yeterli değil. Carnegie Mellon Üniversitesi ve Virginia Mason Hastanesi, birlikte çalışarak hücrelerin 3 boyutlu görüntülenmesini sağlayan yeni bir teknoloji geliştirdi.

Hücrelerin 2 boyutlu görüntülenmesiyle elde edilen veriler, tıp bilimini belli bir yer kadar getirdi. Artık hücreleri daha detaylı incelemek gerekiyor ancak 3 boyutlu mikroskop teknolojisi, çözümlemesi çok zor olan gereğinden fazla veri üretiyor. Carnegie Mellon Üniversitesi ve Virginia Mason Hastanesi birlikte çalışarak bu zor durumu kolaylaştıran bir araç geliştirdi.

Araştırmacılar, bilim insanlarının hücrelerin içinde gezebilmesini sağlayan bir teknoloji ürettiler. Ekip üyeleri, sanal gerçeklik ve örnekleri 100 defadan fazla büyütebilen bir mikroskobu birleştirerek önceden işlenmesi çok zor olan verilerin incelenmesini çok daha kolay hâle getirdi. Hücreler resimlendikten, adlandırıldıktan ve derlendikten sonra özel bir teknikle 2 boyutlu ortamdan 3 boyutlu ortama aktarılıyor.

Sanal Gerçeklik Hücre

Bu çalışma, tıp için büyük bir önem taşıyor. Araştırma takımı 'ExMicroVR' adını verdikleri aracın hastalıkların araştırılmasına yardımcı olmasını umuyor. Aynı anda 6 kişi, bu 3 boyutlu veriye erişim sağlayabiliyor ve böylelikle bilim insanlarının takım hâlinde çalışmalarına da olanak sunuluyor. Ayrıca Carnegie Mellon Üniversitesi, ExMicroVR’ın gelişmekte olan ülkelerde bile ekonomik ve ulaşılabilir olmasını istiyor. Böylelikle pahalı mikroskoplara olan ihtiyacı ve tıp alanında yapılan çalışmaların süresini azaltmayı amaçlıyorlar.

Haberin kaynağına buradan erişebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4