Ana içeriğe atla

İnternette Verilerimiz Ne Kadar Güvende?

Bir internet kullanıcısı internete bağlandığı andan itibaren siber dünyada dijital ayak izlerini bırakmaya başlıyor. Bu dijital ayak izleri siber dünyadan neredeyse hiçbir zaman silinmiyor. Dijital ayak izleri bir internet kullanıcısının her zaman bilerek paylaştığı kişisel bilgilerden oluşmuyor. Dijital ayak izlerini internet bireylerden onların izni ya da haberi olmadan da elde edebiliyor.

Sanal Özel Ağ (VPN) ile dijital ayak izlerini gizlemek isteyen internet kullanıcıları sanal konumunu (IP adresini) ve internet trafiğini üçüncü partilerden gizlemeyi başarabiliyor.

Bilgi Güvenliği, verilerin güvenliğinin, mevcudiyetinin, gizliliğinin ve bütünlüğünün sağlanmasıdır. 

Kişisel verilerin güvenliğini sağlamak için dijital ayak izlerini kontrol altına almak çok önemlidir fakat kontrol altına almak tam anlamıyla güvenliğini sağlamamaktadır. Sanal Özel Ağ ile internetteki pasif dijital ayak izleri tamamen kontrol altına alınabilir. Pasif dijital ayak izleri, internet ile bilmeden paylaşılan kişisel verilerdir. IP adresi pasif dijital ayak izlerinden biridir. Sanal Özel Ağ yani VPN ile IP adresi gizlenebilirken bir yandan da internette hareket eden veri paketleri şifrelendiği için hem gizlilik hem de güvenlik sağlanmış olur. 

Bir internet kullanıcısının internet hareketlerini düşünülenden çok daha fazla dijital aktör takip ediyor.

İnternet Servis Sağlayıcınız Hakkınızda Neler Biliyor?
İnternet servis sağlayıcısı internet sağladığı bireylerin; 
Ziyaret ettiği URL adreslerini, 
En çok ziyaret ettiği web siteleri, 
Çevrimiçi ve çevrimdışı olduğu saatleri, 
Hangi URL adresinde ne kadar vakit harcadığını, 
Kesin konumu, 
Hatta MAC adresleri dolayısıyla bir bina içinde hangi cihazdan internete bağlandığını, 
Kişisel ilişkilerini, 
E-posta adreslerini, 
Sosyal medya verilerini biliyor. 

Ziyaret Ettiğiniz Web Siteleri Hakkınızda Neler Biliyor?
Bir internet kullanıcısının ziyaret ettiği web siteler çerezler aracılığıyla kullanıcı hakkında çok çeşitli bilgileri ele geçiriyor: 
IP adresi 
Ödeme bilgileri 
Ziyaret edilen diğer web siteleri 
Fare hareketleri 
İlgi Alanları 
Tarayıcı bilgileri 
Kullanılan bilgisayar ya da akıllı telefonun donanım ve yazılım bilgileri 
İnternet alışkanlıklarını

İnternet Devleri Hakkınızda Neler Biliyor? 
En çok ziyaret edilen web siteler arasında tabii ki de Facebook ve Google bulunuyor. Facebook ve Google kullanıcıları hakkında birçok veri topluyor. Geçtiğimiz sene Facebook’un elindeki verileri bir siyasi danışmanlık şirketi olan Cambridge Analytica’ya sattığı ve Cambridge Analytica’nın bu bilgiler ile Amerika Birleşik Devletleri başkanlık seçiminde seçmenlerin fikirlerini manipüle edebilmek için kullandığı ortaya çıkmıştı.



Facebook Neler Biliyor? 
Facebook kullanıcıları hakkında çok kapsamlı bilgilere sahip: 
İsim-soyisim 
Yaş Aralığı 
Meslek 
Çalışılan İşler 
Eğitim Bilgileri 
İlişki durumu 
Konum bilgileri 
Facebook ile giriş yapılan web sitelerdeki kişisel bilgiler 
Tarayıcı bilgileri 
Kişiler Listesi (Facebook Uygulaması) 
Mesaj geçmişi 
Fotoğraflar 
Kamera ve Mikrofon Erişimi 

Google Neler Biliyor? 
Google kullanıcıları hakkında neler biliyor: 
İnternet geçmişi 
Konum (Anlık) 
Alışveriş alışkanlıkları 
Tarayıcı bilgileri 
Cihaz donanım ve yazılım bilgileri 
İnternet alışkanlıkları 
Yaş Aralığı 
Meslek 
Youtube Aramaları 
Youtube Video İzleme Geçmişi 
Gmail hesabına gelen faturalar üzerinden yapılan alımlar 
İlgi Alanları 

Kişisel Veriler Güvende Değil!

Kişisel verilerin internette güvende değil. Facebook üzerinden paylaşılan her bir gönderi, Google üzerinden yapılan her arama, Instagram üzerinden paylaşılan her fotoğraf… internete bağlanılan andan itibaren internet birçok şekilde ve çeşitli vektörlerle kullanıcılarının bilgilerini çekiyor. İnternetin bu şekilde veri çekmesinden kaynaklı yapılı ve yapısız olmak üzere büyük ölçeklerde oluşan Büyük Veriyi durdurmanın bir yolu yok fakat kontrol altına almanın yolları var.

Kişisel verileri kontrol altına almak için internet üzerinde paylaşılan her şeye özen gösterilmeli, hassas bilgiler herkese açık bir şekilde paylaşılmamalı, internet trafiğini gizli ve güvende tutmak için VPN kullanılmalıdır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4