Ana içeriğe atla

Ömür Uzatan Protein eNAMPT

Fareler üzerinde araştırma yapan bilim insanları, genç farelerin kanında bulunan bir proteinin yaşlı farelerin ömrünü uzatabildiğini keşfetti.

Uzun yaşamak ve ölümsüzlük konusunda insanların değişik fikirleri olsa da genel olarak insanlar ölümsüzlüğü tercih ederler. Şimdilik doğrudan ölümsüzlük yerine yaşlanmayı geciktirici yöntemler üzerinde çalışıyoruz.

Washington Üniversitesi Tıp Okulundan araştırmacılar, uzun süredir tartışılan genç bireylerden kan transferinin yaşlanmayı geciktirdiği fikrini destekleyen bir hipotez ortaya attılar. Genç farelerde bulunan bir proteinin, yaşlı farelerin yaşam süresini uzattığı ortaya çıktı.


Yaşlanma karşıtı çalışmaların büyük kısmı, Nikotinamid Adenin Dinükleotit (NAD) adı verilen yapıya odaklanıyor. Araştırmacılar, NAD’ın sağlıklı metabolizma enerjisi üzerinde etkisi olduğunu ve yaşlanan dokularda sistematik olarak azaldığını belirledi.

Yeni araştırmanın yazarlarından Shin-Ichiro Imai, NAD seviyelerinin çok önemli olmasından dolayı vücudun bu seviyeyi düzenlemek için pek çok sistemi olduğunu düşündüklerini belirtirken, pek çok çalışmanın da NAD üzerine odaklandığını ifade etti.

Yeni araştırma, temel olarak eNAMPT adlı bir protiene odaklandı. Bu proteinin önemi ise kan dolaşımında yer almasından ve NAD biyosentezinden sorumlu olmasından geliyor.

Genç bireylerden kan nakli yapmanın yaşlanmayı engelleyici etkisi olduğu zaten biliniyordu. Yeni araştırma, bu durumun arkasında yatan sebebin eNAMPT olabileceğini gösteriyor. Yapılan deneylerde, genç canlılardan kan verilen yaşlı bireylerin, yaşlanma ile ortaya çıkan değişimlerinde azalma gözlemlendi. Ayrıca eNAMPT desteği alan farelerin yaşam süresi, ortalamada %16 daha uzun oldu.

eNAMPT alanındaki çalışmalar daha oldukça yeni ve işe yaradığı da sadece hayvanlarda onaylandı. İnsanların katıldığı deneyler henüz başlamadı. NAD araştırmaları açısından daha henüz erken aşamalardayız. Bilim insanları, NAD’leri doğrudan veya NAD öncülleri ile artırmanın potansiyel olarak güvenli ve fizyolojik olarak faydalı olduğunu söylüyor.

NAD seviyelerinin nasıl arttırılabileceği konusunda çalışmalar ise şu anda pek de istenildiği gibi gitmiyor. NAD öncülü olan B3 vitamini, çok fazla alındığında NAD seviyelerinin ciddi şekilde düşmesine neden olabiliyor. eNAMPT desteğinin insanlarda NAD seviyelerini artırmakta kullanılması için güvenli bir yol bulunması gerekiyor.

Araştırma, Cell Metabolism adlı dergide yayımlandı.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4