Ana içeriğe atla

Bir İşte Çalışırken Girişimci Olmanın Yolları

Kendi işinin patronu birçok kişi kendi işini kurmadan önce herkes gibi sıradan işlerde çalışıyorlardı ve başarılı insanların hayatlarını incelediğimizde de heme hemen hepsinin kendi idealleri ve hayalleri peşinden giderek başarıya ulaştığını gözlemliyoruz.

Konuyla alakalı karşıma çıkan bir blog yazısı beni gerçekten çok etkiledi ve bu makaledeki düşünceleri istediğim zaman okuyabilmek için kendi bloğuma da almaya kadar verdim. Bu yazıyı yazarken faydalandığım yazının yazarı AB Proje Yönetimi sitesinde Şura Çan. Makaleye buradan erişebilirsiniz.
 
Umarım bu yazı düşüncelerinde kendi işini kurmak isteyen bir çok kişi için de faydalı olur ve kendi geleceklerini planlamada yol gösterici olur. 


Birçok kişi sabah 8 akşam 5 işinden ayrılıp kendi işini kurmanın hayalini kurar. Birçok başarılı girişimci projelerinde hedefledikleri noktaya gelene kadar işlerinde çalışmaya devam eder. Bu geçiş süreci özellikle işini sevmeyenler tarafından stresli ve zordur. Aslında öyle olmak zorunda değil!

Hırs önemlidir ancak sizi ileriye götürmekte yeterli değildir. İşten girişimciliğe geçiş sürecinde heves ve isteği sürdürebilmek oldukça önemlidir. Bu süreçte cesaretin kırılması ve vazgeçmek oldukça kolaydır. Hala işinizdeyken girişimcilik planlarınızdan vazgeçmemek için bu önerileri uygulamaya başlayın.

1. KENDİ İŞİNİZİ BAŞLATMA NEDENİNİZİ NETLEŞTİRİN

“Neden?” sorusuna verdiğiniz cevap en önemli ilk adımınız olacak. Belki nedeniniz kendi kendinizin patronu olmak, ekonomik özgürlük, zaman özgürlüğü, yaratıcılığınız, evde çocuklarınızla vakit geçirmek veya başkalarına yardım etmek olabilir. Nedeniniz ne olursa olsun bunu bilmek ve işler zorlaştığında hatırlamak hedefinize odaklanmakta yardımcı olacak.

2.KENDİNİZİ HAYALİNİZE ADAYIN

Bir işe hevesiniz olması ile kendinizi o işe adamanız arasında oldukça büyük bir fark var. Kendinizi hayalinize adarken hayalinizi başarıya yaklaştırırsınız. Yani hayalinizin içinde olursunuz; ne olursa olsun bir zorlukla karşılaştığınızda pes etmezsiniz. Bunun için kendinize söz verin ve hayatınızdaki insanlara da bu hedefinizden bahsedin.

3. İŞİNİZ İÇİN KİŞİSEL ÖNGÖRÜNÜZÜ OLUŞTURUN

Şu andan itibaren bir yıl içinde işinizde ne istediğiniz hakkında düşünün ve yazıya aktarın. Özele indirgeyin ve ayrıntılardan kaçmayın. İdeal gününüzü, anlaşmalarınızı, müşterilerinizin kim olduğunu ve sayısını, aylık gelirinizi ayrıntılı bir şekilde yazın.

Öngörünüzü sabah ve akşam sesli okuyun ve tamamen sonuca odaklanın: hareketli ve gelişen işinize. Olumlu sonuca odaklanarak gün içinde yaşadığınız olumsuz düşünceleri bir kenara bırakacaksınız.

4. BİR MASTERMİND GRUBUNA KATILIN

Mastermind grubu, kişilerin düzenli olarak bir araya gelip birbirini motive ettiği, fikir ve tavsiyelerini paylaştığı, zorluklarla beraber mücadele ettiği gruplardır. Bir mastermind grubu hevesini ve isteğinizi korumanızda oldukça yardımcı olacaktır.

Yüz yüze, telefonla ve ya çevrimiçi görüşen mastermind grupları vardır. Eğer katılmak için bulamazsan senin gibi işini yeni başlatan kişilere ulaşarak kendi grubunu oluşturabilirsin.

Bu öneri daha çok bizim kültüre yabancı olsa da siz yakın arkadaşlarınız arasında bu konuda tartışabilirsiniz.

5. ÖĞRENMEYİ BENİMSEYİN

İşinizle alakalı araştırma yapın ve bulduklarınızı öğrenin. İnternet, başarılı bir iş başlatmakla ilgili yararlı bilgilerle doludur. Kurslara gidin, özel öğretmen ve ya bir danışman bulun. Sabahları işe giderken podcast veya sesli kitaplar dinleyin. Ne kadar öğrenirseniz alanınızda o kadar uzmanlaşırsınız, kendinize güvenirseniz o kadar istekli ve başarılı olursunuz.

6. ŞU ANKİ İŞİNİZE KARŞI OLUMLU YAKLAŞIN

Her gün işinizin olumlu bulduğunuz taraflarını düşünün. Çalışma arkadaşlarınız, izin günleriniz hatta bedava kahve veya rahat sandalyeniz olumlu yönlere dâhil olabilir.

Mesele bardağın dolu tarafından bakabilmektir. Şu anki durumunuza ne kadar olumlu yaklaşırsanız her durumda o kadar rahat başarıyı yakalarsınız. Olumsuz düşünceler enerjinizi tüketir ve hayalinizi daha ulaşılmaz bir yere iter.

7. GÜNLÜK HEDEFLER BELİRLEYİN

İşinizdeki küçük ilerlemeler bazen size gerçek gelişmeler değilmiş gibi gelebilir. Başlangıçta işin büyük kısmı günlük sıkıcı görevler olacaktır. Bunun işinizi geliştirmenin bir parçası olduğunu kabul edin. Her gün sıradan işlerin de dâhil olduğu bu adımları atarak sonucu göreceksiniz. Gelişimi gördükçe hedefinize ulaşmaya daha kararlı ve özgüvenli olacaksınız.

Bir işte çalışırken bu tarz şeyler uygulayarak hayallerimize odaklanacak ve hevesinizi sürdüreceksiniz. Ayrıca işinizde vaktin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız.

Bide Konuyla Alakalı benim önereceğim bazı önemli hususlar var.

Bunlarda birincisi dost görünümlü düşman iş arkadaşlarınıza hayellerinizden ve düşüncelerinizden  bahsetmeyin. Çünkü sizi olumsuz konularla meşgul ederek hayallerinizden uzaklaştırabilirler. Örneğin mevcut ekonomik krizde iş mi yapılır en yaygın caydırma cümlesidir. İkincisi sen bu işi yaparsın da kime satacaksın. Satamadıktan sonra bir şey üretmenin ne anlamı var gibi sözler duyarsanız da bu arkadaşlarınız aslında dost görünümlü düşmanlar. 
Yani İngilizce adıyla frenemy

Son olarak özellikle bir işte çalışırken kendi işlerini kuran insanlar varsa kendi uyguladıkları yöntemleri  bizimle ve okurlarımızla da paylaşırlarsa çok minnettar oluruz.

Sevgiyle kalın ve başarılar hep sizinle olsun...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s