Ana içeriğe atla

Veritabanı Kopyalamak Caiz midir?

Hayatında veritabanı duymamış ve ne olduğunu bilmeyen cahiller veritabanı kopyalanmasına tepki gösterebilir. Son zamanlarda sosyal medyada gördüğüm kadarıyla ağzına gelen konuşuyor ve konuyla ilgili saçma sapan yorumlar yazılıyor. Hatta bir çok yazılı ve görsel basını incelediğimizde de konuyla yakından uzaktan ilişkisi olmayan teknoloji fukaraları sırf ağızları var diye konuşuyor veya klavyeye basabildiği için saçma sapan yazılar yazıyor.

Bu noktada önemle vurgulamam gereken bir kaç husus var. Dışarıda konuya hakim olmayan kişiler, tüm devlet kurumlarında her hafta yedekleme yapıldığı için verinin kopyalandığını bilmezler. Hatta veritabanlarıyla birlikte sunucular da imajlarını alınarak yedeklenir.

Veritabanı

Veri her hafta yedeklenirken artımlı yedekleme yapılır. Bu yüzden kopyalarda tüm veri bulunmaz. Ama bazı durumlarda veya belirli aralıklarla (genellikle ayda bir) tam veri kopyalaması da yapılır. Bunun bir amacı da yapılan hatalı işlemlerde geri dönüş noktaları oluşturabilmektir. 

Veri kopyalanmasının bir diğer nedeni ise siber saldırı olması durumunda verinin yedeklenmiş eski halinden normal işlemlerin devam edilebilirliğini sağlamaktır. 

Veriler üzerinde analizler ve çıkarımlar yapılırken yapılacak sorguların veritabanına yükü büyükse veri ambarları kullanılır ve bunun içinde veritabanı verileri ETL süreçleri ile bu veri ambarlarına taşınır.

Sayıştay soruşturmalarında da kontrol denetleme mekanizması yedeklenmiş(kopyalanmış) veri üzerinden yapılır. Bunun temel nedeni ise denetlemeler yapıldığı sürede herhangi bir değişiklik veya dışarıdan müdahaleyi önlemektir.

Soruya gelince: Teknik olarak verinin kopyalanmasından korkanlar varsa? Bunun için başka işlem yapmasına gerek yok. Bilgi işlem dairelerinde zaten her hafta ve aylık alınan yedekler var. Dışarıya çıkartacak olsa o yedeklerin birini alıp hemen çıkartır. Yani yapılan yorumların tamamı geçmiş yolsuzlukları bu şekilde açılmasının önünü tıkamak diye düşünüyorum.

Dolayısı ile haram yiyenin cezasını vermek ve tüyü bitmemiş yetimin hakkı için 

VERİTABANI KOPYALAMAK CAİZDİR...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4