Ana içeriğe atla

Ambidekster Dahilik Belirtisi Olabilir Mi?

Her kesin bildiği veya bu makaleden öğreneceği gibi Ambidextry, insanın her iki elini de aynı maharetle kullanma yeteneğidir. Bu yeteneğe sahip insanlarda da ambidekster denir. Daha önce Ambidekster Nedir? makalesinde konuyu detaylıca araştırmasını sunmuştum. Bu makalemde ise ünlü Ambidekster'leri masaya yatırarak ve aynı zamanda konuyu bilimsel olarak ele alarak bu özelliğin dahilik belirtisi olup olmayacağını araştırmaya çalışacağız.

Öncelikle belirtmekte fayda var. İnsanların kullandıkları el onların sağ ve sol beyin loplarından hangisini etkin kullanıp kullanamadığı ile ilintilidir. Bu anlamda her iki elini aynı ve ya farklı zamanlarda eşit olarak kullanabilen insanların beyinlerini daha iyi kullanabileceği kanısına varmak mümkündür. Zira bir çok beyin geliştirme antrenmanlarında sağ elinizle yaptıklarını veya sol elinizle yaptıklarınızı, alışkanlıklarını farklı elle yapmak önerilir. Bu her ne kadar beynin otomatikleşmiş işlerden uzaklaşarak hareket etmesi için önerilse de teknik olarak bakıldığında beynin hiç alışmadığı bir işlemi yapabilmesi çok sancılı ve yeniden eğitimi gerektiren bir sancılı süreçtir.

Ambidekster Kitap
Kitap Önerisi : Ambidexterity, or Two-Handedness and Two-Brainedness : An Argument for Natural Development and Rational Education (Classic Reprint)  Dr John Jackson
Örneğin iki elinizle aynı anda yazı yazmayı denediniz mi? Hiç yapamayacağınız algısına kapılmayın önce sağ elinizle yazıyorsanız sol elinizle de yazmayı deneyin. Bence belirli bir süre sonra mutlaka başaracaksınız. Çünkü insan beyninin en büyük özelliği öğrenmeye açık olmasıdır ve siz öğrenmesini engellemek isteseniz bile her zaman bir şeyler öğrendiği gerçeğidir.

Buradan çıkan sonuç aslında herkesin aslında ambidekster olabileceği gerçeği olmamalıdır. Ambideskterların özelliği bu süreçleri daha hızlı öğrenebilmesi ile ilgili. Mesela siz sol elinizle yazı yazmayı öğrenirken ambideksterler her iki elinde kalemle sizden iki kat hızlı bir şekilde yazı yazabilirler. Örneğin selam sözünde slm harfelerini sol el yazarlen ea harfelerini sağ el yazacaktır.

Aslında yukarıda bahsettiğim işlemi yapabilmek için ambideskterların da antrenman yapması lazım. Bunun anlamı ambidesterlar aslında iki elini kullanmaya yatkın, aynı zamanda bu özelliği kazanmış kişiler olduğudur. Bu anlamda her kesin aynı beceriyi belki de öz veriyi göstermediği için tam olarak bir sonuca varamazsak da en azından azimlerinin de sonucu olarak ambideksterların daha zeki insanlar olduğunu söylemek mümkündür.

Bu konudan sonra dünyada ismini zekası sayesinde duyurmuş olan ambideksterleri tanıyalım.

Leonardo da Vinci, dünyada en tanınmış ambidexter''ıydı. Da Vinci aynı anda her iki elle yazı yazma yeteneğine sahipti. Sağ eliyle yazdıkları, aynı anda sol eliyle yazılmış olan metnin aynadaki yansımasıydı. Bu yüzden bir metni ve tersini yazma ve okuma yeteneklerine Da Vinci adı verildi. Da Vinci aynı anda her iki elini de kullanarak çalışıyordu. Örneğin bir eliyle teknik resim yapıyor, diğeriyle de resim üstünde gereken yazıları yazıyordu.


Rusya’da Leonardo da Vinci’nin yeteneklerine benzer yetenekleri olan bir adam var. Sibirya’daki Jeleznogorsk kentinde yaşayan 57 yaşındaki Viktor Tkaçenko, aynı anda her iki eliyle da yazabiliyor. Sol eliyle yazdığı metin ise sağ eliyle yazılmış metnin aynadaki yansıması gibi oluyor.

Tkaçenko, hızlı yazmasına rağmen yazısı anlaşılır ve düzenlidir. Viktor Tkaçenko bunun nasıl olduğunu, bilmiyor. Tkaçenko, Nauka i Jizn (Bilim ve Hayat) dergisinde, Vinci’nin benzersiz yeteneklerine dair bir yazı okuyunca kendinde de böyle yetenekleri olduğunu öğrendiğini söyleyip sözlerine şöyle devam etti:

Da Vinci solaktı, yazıları sola doğru yazardı. Ben de sol elimle yazmaya çalıştım ve bunu başardım. Şimdi Da Vinci gibi her iki elimle de yazıyorum.

Bilim adamlarına göre, beynin her iki yarım küresinin eşit ve iyi bir şekilde gelişmiş olması, söz konusu insani yeteneklerinin esas kaynağı. Psikolog Andrey Maksimov, insanların çoğunun beyninin sol yarım küresinin daha çok gelişmiş olduğunu ve bu kişilerin sağ eliyle yazdıklarını belirterek şöyle devam etti:

İnsan, aynı anda her iki eliyle de yazıyorsa, beyninin her iki yarımküresi de aynı anda çalışıyor demektir. Böyle kişiler, duygusal etkileri olabilecek bilgiyi daha iyi işleyebildiğinden depresyondan ve kalp hastalığından korunuyor.

Tıp uzmanlarının görüşüne göre, insanın aynı anda her iki eliyle de yazma yeteneği olağanüstü bir şey değil. Örneğin çocuklarda bu tür yetenekleri geliştirmek için program var. Bir arada her iki eliyle yazmayı öğrenmiş çocuklar daha çabuk gelişiyor.



Aynı anda sağ ve sol eliyle yazmayı bilenler pek de az değil. Leonardo da Vinci’den dışında Amerikalı mucit Thomas Edison, İspanyalı ressam Pablo Picasso, İngiltereli fizikçi ve kimyacı Michael Faraday bu tür yeteneğe sahip kişilerdi.

Bu kadar bilgiden sonra Ambidekster'ların zeki, dahi olup olmadıklarına karar vermeyi ise size bırakıyorum..

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4