Bir ülke yönetiminin isminin ne olduğu önemli değildir. Örneğin İngiltere(Birleşik Krallık), Belçika, İsveç, İspanya krallıkla yönetilirken, Japonya imparatorluk, İran şeriat rejimi ve daha öncesinde da şahlık sistemi ile yönetiliyordu. Bu örnekler de çoğaltılabilir.
Devletçilik anlayışında adaletin toplumun her kesime yayıldığı ülke yönetimleri her zaman başarıya ulaşacaktır.
Bu yüzden ülke yönetimin başkanlık veya cumhuriyet olmasından daha çok bu tanımların içinin nasıl doldurulduğu önemlidir. 100 yaşına gelecekken yerleşmiş devletçilik kültürü cumhuriyete yapılan darbenin maalesef bu gün yansımalarını yaşıyoruz.
Şuanda Türkiye bir ekonomik krizin değil, siyasi krizin faturasını ödüyor. Daha doğrusu Türkiye değil, Türkiye vatandaşları ödüyor. Maalesef sarayın kibir abidesinin asgari ücretlinin halinden anlayacağını pek zannetmiyorum.
Mevcut başkanlık hevesinin millete faturası:
Hukuk Devleti Yok Edildi.
Yatırımlar Durdu.
Millet İşinden, aşından oldu.
Ülke borca battı.
Her gün yeni zamlar kapıda...
Her gün yeni zamlar kapıda...
Ekonomiye güven kalmadı.
Faiz lobileri ihya, vatandaş perişan oldu.
Kasadaki para artık borç faizlerine bile yetmiyor...
Başkanlık sisteminin tartışılacak bir çok yönleri vardır. Ama Türk halkı bir seçime gitti ve yeni sistemi uygun gördü. Ama önemsememiz gereken konu ise sistem değişikliğine karar veren insanlar neyle karşılaşacaklarını bilmiyorlardı ve aynı sistemin mevcut durumda oylanması %30'u da geçemeyecek güvendedir.
Sonuçlara bakıldığında halkçı parlamenter bir sistemden tek kişi yönetimine geçişlerin diktatörlüğe veya felakete götürebileceğini maalesef ekonomistler daha iyi tahmin ediyor. Sonuç olarak yatırımcıların kaçmasına neden olabilecek açıklamalar bir birinin ardınca sıralanıyor.
Bu sözlerim Recep Tayip Erdoğan'ın kötü bir lider olduğu anlamına da gelmemelidir. Mesele Erdoğan'dan sonra aynı sistemle ülkeyi yönetebilecek kişiler olacak mı? Örneğin bu kadar yetkiye sahip bir hain bu konuma gelirse Türkiye'nin hali ne yapacak? Evet son olarak size beyin fırtınası yapmak için sorular:
Türkiye bu hale nasıl geldi?
ve
Türkiye'yi bu hale kim veya kimler getirdi?
Yanıt olarak hemen iktidar demeyin. Yada iktidar dışındaki seçenekleri de düşünün. Cevabınız içinde yeni dünya düzeni, ulus devletleri, Büyük Ortadoğu Projesi, İngiltere gibi kavramlar yoksa biraz daha düşünün.
Yorumlar
Yorum Gönder