Ana içeriğe atla

Mustafa Tuna Neden Aday Yapılmadı?

Ankara seçimi kaybeden Ak Partililerin kafasında hep bu soru olacak ve Mansur Yavaş'ın 5 senelik Ankara belediyeciliğinde belki de çok sorulacak sorulardan bir tanesi olacaktır. 

Ankara tarihinin gelmiş geçmiş en pislik, çamur siyasetini yürüten ve referandum seçimlerinden sonra Ankara'da hayır çıkmasının temel nedenlerinden biri olarak gösterilip görevden alınan Melih Gökçek'dir.

İbrahim Melih Gökçek'ten sonra göreve atanan Doç. Dr. Mustafa Tuna yaptığı hizmetlerle birçok kesimin takdirini toplamış ve muhalefet cenahında bile olumlu karşılanmıştı.


Evet bu gün Mustafa Tuna görevde değil ama yaptığı 24 saatlik yaşanabilir şehir anlamında belki de en akılda kalıcı icraat olarak kalacak ve Mansur Yavaş'ın Ankara'ya yapacağı hizmetlerle birlikte daha anlamlı hale gelecektir.

Mesela...

Hafta sonları dışarı çıktığımızda aklımıza ilk gelen şey nasıl eve döneceğiz olurdu. Malum dışarı çıkınca bir yerlerde oturuyorsun ve zaman geçiyor. Belki alkol alıyorsun ve bundan dolayı da araba kullanamıyorsun. Ankara taksi fiyatlarının da pahalı olduğu bir yer. (Bunun nedeni de nüfusun alana dağılma oranı ile ilgili olduğu için buna diyecek bir şey yok. Ama yine de makul fiyatlarda olursa insanlar da özel araba almak için o kadar çaba sarf etmez.)

Gelelim Mustafa Tuna'nın neden aday yapılmadığına.

Çoğunun gözlemlediği gibi Mustafa Tuna sakin bir kişiliği ile medyayı gereksiz meşgul etmeyen bir belediye başkanlığı süreci yaşadı. Twitter hesabından zaman zaman yaptığı icraatları anlatan bir reklam süreci vardı.

Özellikle ekonomik krizin büyük şehirlerde iyiden iyiye hissedilmesi ile ve Mansur Yavaş'ın Ak Parti adayı olmayı kabul etmemesi ile olaylar garip bir hal almaya başladı. Her kesin tahmin ettiği gibi Mansur Yavaş hangi partiden seçime girerse kazanacağı kesindi. 

Sadece bir ihtimal dışında!!! 

Ak Parti'nin kazanmak için tek ihtimal vardı. Mansur Yavaş'ın karşısına Mustafa Tuna'yı çıkarmaktı. Çünkü veri olarak Mustafa Tuna'nın eleştirilecek çok az yönü vardı. Belki 25 senenin eleştirilecek çok yönü var. Ama bunu bir buçuk senede toparlayan bir Mustafa Tuna gerçeği vardı. 

Zira Mansur Yavaş da bir çok açıklamasında Mustafa Tuna'nın yaptıklarını takdir eder konuşmalar yapmıştı. Kişiliği düzgün, kavgadan uzak, akademik geçmişi olan, uzlaşmacı ve en önemlisi de dürüstlüğü ve yaptığı hizmet anlayışı ile Ankaralıların kısa sürede gönlünde taht kurmayı başarabilen bir başkandı Mustafa Tuna. 

Mustafa Tuna'nın aday yapılmasında da bir "problem" vardı. Anketlerin kötü gelmesi durumunda Mustafa Tuna'nın çamur siyasetini üstlenemeyeceğini düşünen Ak Parti aday belirleme sürecinde de baya zorlandı. Fetonün Kayseri'deki bir numaralı adamı da olsa çamur siyasetini sürdürebilme yeteneği olan Mehmet Özhaseki'yi aday olarak çıkardı. Yeter ki kazansın. Bir hatası olursa Erdoğan görevden alıp istediği adamı oraya koyabileceğini hesaplamıştı!!!


Sonuç olarak da bir stratejik hata yapıldı ve Ankara halkının ortak iradesi ile Mansur Yavaş Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Kimse Ankara'da CHP kazandı demedi. Ankara'da seçimi Mansur Yavaş Kazandı!!!

En önemli soru ise Melih Gökçek'in yaptığı saçma sapan açıklamalar, Mansur Yavaş'ın kazanmasına da neden olmuş olabilir mi?

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4