Ana içeriğe atla

Tekrar Hayata Döndürülmesi İçin Dondurulmuş İlk İnsan...

Dünyanın ilk dondurulmuş insanı James Bedford'dur, kriyo tüpünde (cryo balloon) neredeyse 50 yıldır beklemeye devam ediyor. 

Buradan bir soru meydana çıkar..

Dondurulmuş insanları yeniden hayata döndürmek mümkün müdür?

ABD vatandaşı olan James Bedford, 12 Ocak 1967'de 73 yaşındayken kriyo balonuna girerek kendini dondurulmasına izin veren ilk insandı. Böbrek kanseri ve vücudun tedaviye cevap vermemesi nedeniyle ölüm bekleniyordu. James Bedford gelecekte hastalıklarının tedavisinin bulunma ihtimaline karşın gönüllü olarak olarak deneye katılmıştı.


Kriyo balonu veya tüpü (cryo balloon) dondurulmuş insanları uygun koşullarda saklamak için hazırlanmış ortama verilen isimdir.

James Bedford o zamandan beri resmiyette öldü, fakat tıbben ölü olarak kabul edilmiyor. Bedford'un tekrar hayata döndürmek içinse bilim insanları öncelikle donmuş organlarının hayata döndürülmesinin yöntemini bulması gerekiyor.

Deneye katılan bilim adamları Bedford'un organlarının yeniden faaliyete geçeceğinden emin olsalar da bu alandaki çalışmaların ve yapılan deneylerin azlığı, tecrübe eksikliği ve bilimin bu alanda yeterli kadar gelişmemesi, aynı zamanda böbrek kanserinin henüz çözümünün bulunmaması onun şimdilik hayata döndürülmesini engelliyor.

Bedford'un dondurulması sürecinden sonra bir çok yaşlı ve hasta insan bu yöntemle kendini dondurmaya karar vermiştir. Bilim insanları Bedford'un dondurulma işlemlerini deney amaçlı ve para almadan yapsalar da bu deneyin duyulmasından sonra bir çok tıpta çaresi olmayan hastalar bu yöntemle dondurulmak için servetlerini ödemişlerdir. Tahmini olarak 250 civarında insanın bu şekilde dondurulduğu tahmin ediliyor.

2015’te, Robert McIntyre, ilk defa bir memeli hayvanın beynini dondurduktan sonra tekrar canlandırmayı başardı ve bu işlem bilim dünyasında büyük yankı buldu.

Tıptaki gelişmelerle birlikte bu insanların tekrar hayata döndürülmesi ve insanlar üzerinde yapılan bu deneylerin sonuçları ile ilgili yakın zamanda başarılı haberlerin olması muhtemeldir. Hatta bu işte yeterince başarı sağlanırsa ve insanları hastalıklarının çözümü bulunduktan sonra hayata başarılı bir şekilde döndürülmesi ile ilgili haberler yapılırsa bu işlem daha da yaygınlaşacaktır. Bu süreçten sonra bir çok hastane dondurulma işlemleri için soğuk odalar kuracak ve insanları bu şekilde gelecekte uyandırabilecek şekilde saklayabilecekleri ortamlar hazırlayacaklardır. Bu anlamda gelecekteki medikal teknolojilerin evrimleşmesi de bu alana yönelecektir.

Teknoloji ve tıp alanındaki gelişmelerin de yüksek hızla devam etmesi bu işlemlerin çokta uzakta olmadığının bir kanıtıdır. Önemli olansa bu teknolojileri takip etmenin yanında bizim de bir şeyler yapabilmemizdir...

Yakın zamanda haberlerde “Dondurulan ilk insanın uyanışı” haberlerinin çıkacağını tahmin ediyorum.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4