Ana içeriğe atla

Sinsice Yapılmış Ekmek Zammı (Ekmek İsrafı Haberlerinin İç Yüzü)

Bir ekmeğin 250 gramı 1 liraya satılırken, ekmeğin gramı 200'e düşürülürse ekmeğe yüzde kaç zam yapmış olursunuz???

Bu makalemin amacı bu yüzdeyi hesaplamak değil aslında. Her gün yediğimiz ekmeğe yapılmış gizli zamma dikkat çekmektir.Ve bunu da ekmek israfı olarak sunmak gerçekten kendini zeki zanneden bir danışman eseri olsa gerek.



Bu olayın nasıl gerçekleştiğini ise duyumlarımı hikayeleştirerek anlatmaya çalıştım.
Merhaba Valim...

Ekmek üreticileri olarak size gelmeye karar verdik. Son zamanlarda una gelen zamla birlikte ekmek başına gelirimiz 25 kuruştan 10 kuruşa kadar düşmüş durumda. Bu durumda işçi çalıştırmak gerçekten zor hale geliyor.

Konuyla alakalı benim de duyumlarım var. Başbakanla görüştüğümde bu durumu kendilerine ileteceğim


Ekmek üreticileri ile ilgili 2. toplantı

Sayın üreticiler. Başbakanla konuştum. Zaten tüm valilikler durumla ilgili başbakana bilgi vermişler.
Danışmanları ve cumhurbaşkanı ile konuşarak konuyla alakalı bana son durumu ilettiler. Ekmek fiyatlarının artırılması ile ilgili başka bir çalışmaları varmış zaten ve bu gerçekten sizi mutlu edecek.

Peki nedir sayın valim?

Ekmeğe mevcut ekonomik durumlarda zam yapmak halkın tepkisini çekecektir ve aynı zamanda Türk parasının değer kaybetmesine neden olacaktır. Bu da ekonomide beklenmedik krizleri hızlandırabilir. Ne de olsa Türkiye gibi ekonomi yapısına sahip ülkelerde ekmeğin fiyatı çok büyük ölçü değeridir.

Bu yüzden ekmeğe zam yapmak yerine ortak kararla ekmeğin gramını yeni yıldan itibaren 200'e düşürüp fiyatı olduğu gibi bırakacağız. Ama cumhurbaşkanımız bu durum öncesinde altyapı çalışmasının da gerekliliğine inanıyor. Bu yüzden ekmek israfına dikkat çekecek bir zemin hazırlanması yapılacak. Zam yapılmadan bir kaç ay önce ekmek israfına dikkat çekecek kamu spotu reklamlar yapılacak. Aynı zamanda bir çok reklam ağında bu reklamların yayınlanması gerekiyor ve devletin bunun için para ayırması mümkün değil.

Ekmeğe zam yapabilmek de valilerin iznine tabidir. Bu yüzden her ilin nüfusuna göre belirlenmiş meblağı kendi aramızda karşılayabilirsek o illerde ekmeğin gramının düşürülmesine izin verilecek. Ama bu para toplama işinin bir an önce yapılması lazım. Çünkü ekmek israfı ile ilgili reklamlar çekilmesi lazım ve halkın bu durum için psikolojik olarak hazırlanması lazım.

Sayın valim, ekmeğin gramının düşürülmesi bizim için iyi bir seçenek olmasa da bizim eski kazancımızı sağlayacağı için bu durumda en uygun seçenek parayı aramızda toplamak olmalıdır. Bizimle ne kadar para gerektiğini paylaşırsanız kendi aramızda toplayalım.

...

Bu konuşmaların sonrası mı? 
2018'de yeni düzenleme ile ekmeğin gramı 250'den 200'e düşürülecek ve halk bunu ekmek israfından kurtulduk diye benimseyecek...

Sonuçta halkı düşünen olsaydı ekmeğin gramı düşürülürken buna uygun olarak fiyatı da düşürülürdü..

Ekmeklerimiz GDO'lu buğday unundan üretiliyor, halkımızın çok ekmek yemesini istemiyoruz sözü benim için daha inandırıcı olurdu...

Konuyla alakalı fikirlerinizi bizimle paylaşabilirsiniz...

Yorumlar

  1. Hiç bu açıdan bakmamıştım. Zaten bu reklamların da uzun zamandır niye her yerde karşıma çıktığını bir türlü anlamamıştım. Sonuçta Türk kadını ekmek bitmeden ekmek aldırmaz. Yenmeyecek ekmekleri kızartır yer. Hiç yenemicek olanları da sokaktaki hayvanlar için bırakır.

    YanıtlaSil
  2. Resmen insanları aptal yerine koymak bunun adı...

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4