ABD’nin gelecek yılki iç ve dış politika gündemi yoğun ve zorlu görünürken, dünyadaki gelişmeler açısından da belirleyici olması bekleniyor. Gündeme gelecek konular özetle aşağıdaki gibi;
- ABD'de 6 Kasım 2018'de yapılacak Kongre ara seçimleri yılın en önemli siyasi süreci olarak büyük önem taşıyor. Ara seçimlerde 435 sandalyeli Temsilciler Meclisinin tamamı, 100 sandalyeli Senatonun ise üçte biri (33) yenilenecek. Cumhuriyetçiler her iki kanatta da üstünlüklerini devam ettirmeyi, Demokratlar ise en az birinde üstünlüğü ele geçirerek 2020 başkanlık seçimleri için avantaj sağlamayı amaçlıyor.
- Rusya soruşturması, Özel yetkili Savcı Robert Mueller’ın elinde kaderini bekliyor. Özellikle Beyaz Saray eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Michael Flynn’in, Mueller ile iş birliği yapması, soruşturmada Trump’ın yakın ekibine bir adım daha yaklaşıldığı algısını oluşturmuştu.
- Trump’ın Kudüs’ü İsrail’in başkenti olarak tanıyan kararı, dünya gündemini etkilemeye devam ederken, özellikle Tel Aviv’deki ABD Büyükelçiliğinin Kudüs’e taşınmasıyla ilgili hazırlıkların başlaması Ortadoğu kadar ABD’de de gündem oluşturacak.
- DEAŞ’ın büyük ölçüde bitirilmesiyle ABD-YPG ilişkisinde yeni bir döneme girilmesi beklenirken Suriye’deki muhtemel bir siyasi yapılanma sürecinde YPG’nin oynayacağı rol ve ABD’nin bu noktadaki tavrı ayrıca konuşulacak konular arasında yer alıyor.
- Kuzey Kore’nin devam eden füze denemeleri ve ABD’nin arttırdığı askeri tedbirlerin nereye varacağı gelecek yıl da konuşulmaya devam edecek.
- Trump’ın İran konusundaki katı çizgisinin İran nükleer anlaşmasının iptaline kadar gidip gitmeyeceği de 2018’in ana konularından biri olacak. Ekim ayında Kongreye 3 ay süre veren Trump yönetimi, kendi desteğini çektiğini açıkladığı nükleer anlaşmayla ilgili Kongrenin nihai kararı vermesini talep etmişti. Bide işin içinde İran'ı karıştırmak da dahil...
- Trump’ın “vize yasağı” olarak bilinen ve son versiyonuyla 6’sı Müslüman toplam 8 ülke vatandaşlarına belli ölçüde seyahat kısıtlamaları öngören süreç, ABD Yüksek Mahkemesinden de onay almasıyla yürürlüğe girdi. Ancak alt mahkemelerde daha önce üç kez yürütmesi durdurulan vize yasaklarının son durumuyla ilgili hukuki süreçlerin 2018 yılında da gündem oluşturması bekleniyor.
- Meksika sınırına duvar örülmesi tartışması sürerken ABD ile bu ülke arasındaki gerilim ve duvarın finansmanıyla ilgili Kongre içindeki uzlaşmazlıklar da devam ediyor. 2018 yılında inşasına devam edilecek duvarla ilgili hem diplomatik hem de finansal tartışmaların süreceği öngörülüyor.
- Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu her yıl olduğu gibi 2018'de de Eylül ayında New York'ta dünya ülkelerinin devlet başkanları ve heyetlerinin katılımıyla toplanacak. Liderlerin konuşacağı Genel Kurul Toplantısına Kuzey Kore ile başta Suriye, Irak ve Filistin olmak üzere Ortadoğu'da yaşanan gelişmelerin damgasını vurması bekleniyor.
Yorumlar
Yorum Gönder