Uygulamanızda son karşılaştığınız büyük bir problemi düşünün.
Bu problemi çözmek için ve sorunun kaynağını bulmak için ne kadar zaman harcadınız?
Karşılaştığınız problem türleri ile sürekli karşılaşıyor musunuz?
Yazılım ekibiniz değişirse oluşabilecek hataları çözebilecek yeni ekibi projeye entegre etmek ne kadarlık süre alır ve bu sürede proje devamlılığını nasıl sağlamayı düşünüyorsunuz?
....
Bu sorulara siz kendi durumunuza göre sorular ekleyebilirsiniz. Hatta bu soruları kendinize sormak projeleriniz sürdürülebilirliği için de önemlidir.
Test Driven Development mantığı projelerde uygulandığında geliştirme sürecinin çok daha efektif ilerlediğini, aynı zamanda karşılaşabileceğiniz hataların çözümü için aksiyon alma hızını arttırdığını fark edeceksiniz. Tabi ki bu gibi sorunların tek çözümü Test Driven Development mantığını benimsemek ve bu şekilde kod geliştirmek değil. Özellikle büyük projelerde uygulamaların bir çok yazılım prensiplerini, özellikle SOLID, Yangi, Dry, Reuse Release Equivalence, Common Closure, Travel Light ve başka benimsenmesi ve doğru uygulanması önemlidir.
Bu makale Test Driven Development konusunu ayrıntılı olarak detaylarıyla ve uygulamalı olarak "best practice"leri ile anlatmak için hazırlanmıştır. Test Driven Development söz konusu olduğunda hangi programlama dili kullandığınızın da önemi yoktur. Çünkü Test Driven Development size bir kod geliştirme mantığı sunar ve siz tüm Unit test yazılan programlama dillerine bu mekanizmayı uygulayabilirsiniz.
Özellikle test ekibi olamayan yazılım ekiplerinin Test Driven Development mantığı ile uygulama geliştirme konusuna bir merakı var ve eğitim verdiğim kurum ve şirketlerde de bu konuya merakın gittikçe arttığını gözlemliyorum. Test Driven Development kıcasa TDD olarak isimlendirilir ve aslında klasik test sürecleri Data Testing, Beta Testing, Performance Testing, Stress Testing, Integration Testing, Usability Testing, Regression Testing, Acceptance Testing ve başka test süreçlerinden ayrışarak tamamen Unit Test üzerine odaklanır. Buna rağmen Test Driven Development mantığında amaç Unit test yazmak değil. Unit testleri kullanarak uygulama geliştirmektir. Bunun için de altyapısında her zaman Red-Green-Refactor mekanizması vardır.
Bu kısa giriş Test Driven Development konusunda aklınızdaki soru işaretlerini biraz olsun yanıt bulabilmek içindir. Burada anlamanız gereken anahtar cümle:
Test Driven Development mantığında amaç Unit Test yazmak değil, "Unit Testleri kullanarak uygulama geliştirmektir".
Yorumlar
Yorum Gönder