Ana içeriğe atla

Örnek Alınması Gereken Kosta Rika Ekonomi Modeli

The Guardian gazetesinde Kosta Rika ile ilgili ilginç ve bir o kadar da eğitici ve bir çok ülke yönetiminin örnek alması gereken bir analiz paylaşıldı. Mevcut politikalar göz önüne alındığında yapılan işlerin bir ülkenin gerek ekonomisini, gerekse de oluşabilecek anomali durumlar için hangi yöntemlerle hazırlıklar yapıldığını bu makalede derlenmişti. Bu makalenin Türkçe çevirisini siz değerli okurlarımla paylaşmak istedim.


Felaketi Önlemek mi İstiyorsunuz? Kosta Rika’dan Ders Alın

GSYH’de büyüme, dünyanın bütün hükümetlerinin asli siyasi hedefi. Ekonominin nasıl işlemesi gerektiğine dair bize söylenen her şeyin temelinde bu yer alıyor. Peki gerçekten böyle mi? Kosta Rika örneği bize ne sunuyor?

Yaz başında Nature dergisinde yayımlanan bir araştırma, küresel ısınmayı 2 derecenin altında tutma şansımızın %5 olduğunu söylüyordu. Araştırmanın yazarlarına göre bunun nedeni seragazı salımlarında yaptığımız kesintilerin ekonomik büyümeye feda edilmesiydi. Ancak felaketi önleme umudumuzun var olmasını istiyorsak, büyüme bağımlılığımız konusunda bir şeyler yapmamız gerekiyor. Bu çok da kolay değil zira GSYH’de büyüme, dünyanın bütün hükümetlerinin asli siyasi hedefi. Ekonominin nasıl işlemesi gerektiğine dair bize söylenen her şeyin temelinde bu yer alıyor: GSYH’de büyüme iyi bir şeydir, ilerlemenin temelidir ve insanın esenliğini iyileştirmek, yoksulluğu sona erdirmek istiyorsak daha fazla büyümeye ihtiyacımız var. Güçlü bir söylem, peki doğru mu? Kosta Rika, bunun belki de böyle olmayabileceğine dair örneği, yüksek seviye refaha ulaşmanın GSYH ile çok az ilişkisi olduğunu kanıtlayarak veriyor.

Yeni Ekonomi Vakfı, birkaç yılda bir ortalama hayat süreleri, refah ve eşitlik gibi parametreleri ele alan ve bu ölçümleri ekolojik etkilere göre değerlendiren Mutlu Gezegen Endeksi’ni yayımlıyor. Kosta Rika ise her seferinde bu listenin en tepesine yerleşiyor. Ortalama 79,1 yıllık yaşam süresine sahip ve dünyadaki %7’lik üst düzey refah diliminde yer alan Kosta Rika, bu konuda İskandinav uluslarıyla eş düzeyde yer alıyor ve düzenli bir şekilde ABD’yi geçiyor. Böyle bir başarıyı da kişi başına düşen 10 bin dolarlık bir GSYH ile yakalıyor.



Bu Başarının Temelinde Ne Var?

Bütün bunlar ele alındığında, Kosta Rika’nın dünyadaki en verimli ekonomiye sahip olduğu gerçeği ortaya çıkıyor: Düşük GSYH ile yüksek yaşam standardı sağlıyor ve çevreye minimum seviyede baskı yapıyor.

Peki Kosta Rika bunu nasıl başarıyor? 

Profesör Martínez-Franzoni ve Sánchez-Ancochea’ye göre bu tamamıyla Kosta Rika’nın, gelire bakmadan herkesin temel bir hak olarak yüksek kalitedeki sosyal hizmetlere eşit erişimi ele alan evrensellik ilkesine olan taahhüdü ile ilgili. 1940’larda hükümetin, sağlık, eğitim ve sosyal güvenlik sistemlerinde yaptığı bir dizi düzenleme, bu düzenlemelerin 1950’lerden sonra bütün nüfusa yayılması ve daha çok kaynağın bahsedilen sosyal alanlara ayrılması gibi başlıca nedenler bu başarının temelini oluşturuyor.

Kosta Rika, yoksullukla mücadelede ülkeler için umutlu bir model sunuyor. Ancak bu model zengin ülkeler için de önemli dersler içeriyor. Bilim insanları iklim değişikliğinin engellenmesi adına İngiltere ve ABD gibi yüksek tüketim oranına sahip ülkelerin canlanmış ekonomilerini, gezegenin ekolojisi için azaltmak zorunda kalacaklarını ve bunu hızlı bir şekilde yapmaları gerektiğini belirtiyorlar. 

Manchester Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı bir çalışma ise bu ekonomilerin yıllık % 4-6 oranında bir küçülmeye gitmelerinin gerekli olacağının altını çiziyor.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4