Ana içeriğe atla

Kosta Rika'nın Dev Taş Küreleri

Orta Amerika ülkesi Kosta Rika'da, nasıl meydana geldiği hala net olarak belirlenememiş 300'ü aşkın taş küre (taş top) bulunuyor.

Çapları birkaç santimetreyle 2.13 metre arasında değişen, en ağırları 16 ton olan bu topların yüzlercesi güney Kosta Rika'nın pasifik kıyısı yakınında Palmur Sur ve Palmar Norte şehirlerinin civarındaki Diquis bölgesinde bulunmaktadır. Çoğu granite benzer sert, volkanik bir kaya türü olan granodioritten yapılmıştır.


İlk kez 1930'larda united fruit company, meyve ağaçlarını dikmek için ormanı temizlerken ortaya çıktı. Şirketin işçileri kürelerin merkezinde altın olduğu efsanesine inanarak taşların bir kısmını dinamitle patlattılar. 1948 yılında peabody müzesinden dr.samuel lothrop ve eşi, bu küreleri yerinde inceleyerek 1963 yılında hazırladığı raporu yayınladı. Taşların bir kısmı farklı yerlere taşınmış sadece 6 tanesi yer değiştirmeden kalmıştır. Bazıları ulusal müzelerde sergilenmektedir. Hatta birkaçı da başkent san jose'nin parklarında, bahçelerinde yer alır.

Yapılan araştırmalar taş topların bir kült simge, mezarları gösteren işaretler veya bir çeşit takvimle ilgili olabileceği yorumlarını getirdi. En güncel inceleme ise 1990-1995 yılları arasında Kosta Rika ulusal müzesi tarafından yapılmıştır. Kürelerin doğal mı, insan yapımı mı olduğu tartışılan bir konudur. Bazı jeologlar taşların doğal yollarla oluştuğunu açıklamışlardır. Onlara göre bir volkan gökyüzüne magma fışkırtmış; bu magma sıcak, külle dolu bir vadiye akmış ve daha sonra damlaları zamanla soğuyarak küreleri oluşturmuştur. Diğer bir yorum ise granit bloklarının çok hızlı akan bir şelalenin altında insan yapımı bir çukura yerleştirilerek sürekli akan suyun etkisiyle neredeyse mükemmel şekilde bir küre şekli almış olabileceği yönündedir. Arkeologlara göre küreler iki ayrı toplumun yaşadığı iki ayrı dönemde yapılmıştır. Uzaydan ya da atlantislilerden yardım gelmiş olduğu ihtimalini bir kenara koyarsak, en benzersiz kuram, küreleri çok gelişmiş tarih öncesi bir uygarlığın yaptığı ve dünya çapındaki bir enerji üretim ağının anteni olarak kullandığı şeklindedir. Ancak somut bir kanıt olmadığı için böyle bir kuram temelsizdir. Uzaylıların ve atlantislilerin yardımı ile yapılmış olma iddiası gibi.


Taş topların ilk bulundukları yerden kaldırılmış olmaları nedeniyle, niçin yapıldıkları henüz bilinmemektedir. 1997 yılında tüm dünyada kutsal yerleri korumak için landmarks foundation kuruldu. 2011'de çeşitli hükümet kuruluşlarının desteği ile landmarks foundation ve Kosta Rika ulusal müzesi ekipleri, kürelerin çoğunu san jose'deki eski evleri olan sıradağlara taşıdırlar. Küreler ilk bulundukları yer olan diquis deltası'nda muhafaza edilebilecekleri ve sergilenebilecekleri bir kültür merkezi yapılıncaya kadar koruma altına alınmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s