Ana içeriğe atla

Kosta Rika Hakkında Bilgi

Bu makalemizde Güney Amerikanın en güzel ülkelerinden biri olan ve yönetilme anlayışı ile tüm dünya ülkelerinin örnek alması gereken bir ülke olan Kosta Rika ile ilgili bilgileri derledik. 

Kosta Rika gerek kendine özgü ekonomi modeli, petrol zengini olmasına rağmen yenilebilir enerji ve HES'lere yaptığı yatırımla tüm dünyanın dikkatini çekmiş durumdadır. Hiç şüphesiz dışarıdan bakan gözler burada yaşayan insanların en mutlu insanların olduğunu düşünmesinin altında da ülke siyasi görüşünün insanlara bakış açısı, doğaya, hayvanlara, insanlara ve geleceklerine verdiği değerin çok büyük önemi var. Geleceklerini planlayarak yaşayan bir ülke ve en önemli hedeflerinden biri ise 2050 yılında karbon ayak izinden tamamen kurtulmaktır. Ayrıca ülkenin bir ordusunun olmaması ve yaşam sükunetine bakıldığında da insanların neden huzur içinde yaşadığını anlaşılıyor.

Kosta Rika Sahili

Bu kısa bilgilerden sonra Kosta Rika ile ilgili bilinmesi gereken bir çok konuyu kısa bilgiler olarak makalede topladık. 

Kosta Rika hakkında yüz ölçümünü yaklaşık olarak 51.000 kilometre karedir. Bu da  kıyaslama olması açısından İstanbul kadar bir yer olduğunu söyleyebiliriz.

Nüfusu yaklaşık 4,5 milyondur.

Nikaragua ve Panama ile sınır komşusudur, batısında Büyük Okyanus doğusunda Karayip Denizi vardır.

Yönetim biçimi üniter cumhuriyettir.

Başkent San Jose’de yaklaşık 300 bin kişi yaşamaktadır.

İspanyol krallığından kurtuluşu 1821 yılıdır.

Ülkenin para birimi Colon’dur.

Ülkenin resmi dili İspanyolca dır.

Halkın çoğunluğu Katolik Hristiyan’dır.

3820 metre ile Cherro Chiroppo dağı ülkenin en yüksek noktasıdır.

İspanyolcadan gelen ve “Zengin Sahil” anlamına gelen ismi ilk defa 1539’da Panama ve Nikaragua arasındaki zengin bölgeyi betimlemek için kullanılmıştır.

Kosta Rika Harita


Kosta Rikalılar ülkenin önemli doktorlarından Clodomiro Picadonun penisilini Alexander Fleming’den önce bulduğunu kabul ederler.

Ülkede okur yazar oranı neredeyse yüzde 100’dür. Devlet radyolarından biri sürekli olarak okuma yazma dersleri vermektedir.

Ülkedeki her radyo kanalı sabah 7’de ulusal marşı çalmak zorundadır.

79 yaş ortalama hayat süresiyle dünyada sayılı ülkelerden biridir.

En son 2010 yılında püsküren ülkedeki 121 volkandan biri olan Arenal Volkanı dünyanın en aktif volkanıdır.

Yüz ölçümü binde 3’üne eşdeğer olsa da yeryüzünde var olan canlı ve bitki türlerinin yüzde 5’ine ev sahipliği yapar.

Ülkede 34 bin çeşit böcek vardır.

Dünyanın en büyük 13. Kahve üreticisidir.

Kadınlar evlenince kocalarının soyadını almazlar.


Doğurmak ışık saçmak olarak ifade ediliyor olması Kosta Rika hakkında önemli bir kültürel bilgidir.

Ekvador’dan sonra dünyanın en büyük 2. Muz üreticisidir.

Sürücüler hava kirliliğini önlemek için haftanın sadece plakalarının belirlediği 6 gününde trafiğe çıkabilirler.

Ülkede her yerde karşınıza çıkan hız kesici tümsekler “Ölü Adam” adıyla anılır.

Çok yağmur alan bir ülke olması sayesinde kelime hazinelerinde yağmur yağışını ifade eden 10’dan fazla kelime olması Kosta Rika hakkında önemli bir bilgidir.

Ülkede yağışlı ve kuru olmak üzere 2 mevsim vardır.

İskoç yazar Robert Louis Stevenson’un ünlü Define Adası romanında anlatılan ada Kosta Rika’nın “Isla del Coco” ( Hindistan Cevizi ) adasıdır.

Isla del Coco aynı zamanda Jurrasic Park’ın çekildiği adadır.

Orkide ülkenin ulusal çiçeğidir.

Ülkenin ormanları Buz Devri filminin sevimli karakteri “Tembel Hayvan”ın yaşadığı nadir yerlerden biridir.

1949 yılından beri askeri bir ordusu yoktur.

Ülkenin ulusal içkisi şeker kamışından damıtılan Guaro’dur ve genelde Coca Cola ile karıştırılarak içilir.

Ülkede her yıl “Fatihlerin Yolu” adı verilen dünyanın en zorlu bisiklet yarışması yapılır.

Ekvator’a olan yakınlığından dolayı yılın 365 günü güneş aynı saatte doğar ve batar.

Ülke ekonomisinin en önemli kaynağı turizmdir.


Ülkenin çok sevilen futbol yıldızı Paolo Wanchope bir dünya kupasında aynı maçta 2 gol atabilmiş tek milli futbolcularıdır.

Ülkenin posta servisi 1914 yılında kurulmuştur ve hala evlere servis yapmıyor olması Kosta Rika hakkında ilginç bir bilgidir.

Hala büyük şehirler dışında sokak ve caddelerin bir adı bulunmamaktadır.

Ülkenin ulusal çalgısı “Marimba” dır.

Nasa tarafından uzaya ilk gönderilen Latin Amerikalı astronot Kosta Rika’lıdır.

Hiç durmadan 90 dakika boyunca saksafon çalarak Kenny G’nin dünya rekorunu kıran Geovanny Escalante Kosta Rika’lıdır.

Ülkede fahişelik yapmak serbesttir yalnız porno yayın bulundurmak yasaktır.

Yayalar için oldukça tehlikeli bir ülkedir. Yaya yerine “Hedef” kelimesi kullanılır.

Bankalara girerken güneş gözlüğü ve şapka takmak yasaktır.

Halkın resmi işlemlerini takip ederken devlet dairelerinde şortla bulunması yasaktır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4