Ana içeriğe atla

PDO Nedir?

PHP kültürünü yaşatan ve özellikle PHP programlama dilini uzun süredir kullanan kişiler “mysql_connect“, “mysql_query” ve başka konuların ne anlama geldiğini biliyorlardır. Gelişen teknoloji ile birlikte direk sorguların yapılmasından ve veritabanı bağlantılarının objeler üzerinden yapılma sürecine bir evrimleşme geçirdiğini gözlemlemekteyiz. 

Diğer programlama dillerinde daha önceden var olan bu özellikler PHP programlama dilinde de zamanla standartlaşma aşamasına gelmektedir. PDO kısaltması da bu sürecin bir sonucu olarak ortaya çıkmış ve PHP Data Objects kelimesinin ilk harflerinin birleşimi ile ortaya çıkan bir kelimedir. 

PHP programla dili ile ilgili yeni dokumantasyonları da incelediğimizde tablolar ile çalıştığınızda, bu tabloların objeleri ile CRUD işlemlerini gerçekleştirme özelliğinin tüm kodlarda uygulanmasının önerilen yöntem olduğunu söylemeye çalışıyor.


Hatta mysql PHP bağlantısı için kullanılan “mysql_connect“, “mysql_query” ile ilgili dokumantasyonlarda yer alan cümleyi olduğu gibi paylaşmak istedim.

This extension is not recommended for writing new code. Instead, either the mysqli or PDO_MySQL extension should be used. See also the MySQL API Overview for further help while choosing a MySQL API.

"PDO Nedir?" sorusunun tam olarak yanıtını vermeye çalışırsak:
PDO(PHP Data Objects / PHP Veri Objeleri)  basit ve tutarlı bir şekilde veritabanına erişimi sağlayan bir framework'tür. Adından da anlayacağınız üzere nesne yönelimli programlama mantığını veritabanı işlemlerinde de kolayca uygulanmasını sağlayan ve PHP geliştiricilerinin işlerini kolaylaştıran bir eklentidir.

PDO bilinen bir çok popüler ve çok kullanılan veritabanı desteği sağlar. Bu veritabanlarını aşağıda listelemeye çalıştım:
MySQL 3.x/4.x/5.x
PostgreSQL
Microsoft SQL Server / SQL Azure
Cubrid
FreeTDS / Microsoft SQL Server / Sybase
Firebird/Interbase 6
IBM DB2
IBM Informix Dynamic Server
Oracle Call Interface
ODBC v3 (IBM DB2, unixODBC and win32 ODBC)
SQLite 3 ve SQLite 2

PDO uygulamaları ile ilgili gelecekte farklı veritabanları bağlantı ve sorgu örneklerinin bulunduğu makaleler yazmayı planlıyorum.

Aşağıdaki iki paragrafı da İngilizce olsa da paylaşmak istedim. Bu bilgiler PHP ekibi tarafından yazılımış PDO  dokümantasyonunda yer almaktadır. Konuyu tam olarak anlayabilmeniz için önemli olduğunu düşündüğüm için bu iki paragrafı da paylaşmak istedim.

The PHP Data Objects (PDO) extension defines a lightweight, consistent interface for accessing databases in PHP. Each database driver that implements the PDO interface can expose database-specific features as regular extension functions. Note that you cannot perform any database functions using the PDO extension by itself; you must use a database-specific PDO driver to access a database server.

PDO provides a data-access abstraction layer, which means that, regardless of which database you're using, you use the same functions to issue queries and fetch data. PDO does not provide a database abstraction; it doesn't rewrite SQL or emulate missing features. You should use a full-blown abstraction layer if you need that facility.

Son olarak PDO konusunda detaylı bilgi almak ve kendinizi bu konuda geliştirmek isterseniz PHP ekibi tarafından hazırlanan çok güzel dokümantasyon bulunmaktadır. Buradan bu bilgilere erişebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4