Ana içeriğe atla

Devam Eden Yazılım Projelerine Uyum Sağlamak

Uyum Sağlamak
???
Daha önce yapılmış bir projeyi devam ettiriyorsanız ilk önce bu projede kullanılmış teknolojilere hakim olmalısınız. Genelde yazılım alanında belirli seviyeye gelmiş geliştiriciler çok farklı teknolojilerle çalıştıkları zaman uyum sağlama süreci çok kolay atlatılır. Küçük bir örnekle başlamam gerekirse, daha önce knockout.js kullanmış bir kişi angularjs ile yapılmış bir projeye geçiş yaparken zorlanmaz. Ama two-way-binding teknolojilerinden hiçbirini kullanmamış kişilerin böyle bir projeye başlarken uyum sağlamakta zorlanmaları çok normal karşılanmalı...


Konuya böyle başlamamın bir nedeni var. Biraz araştırma yaparsanız yazılım alanında hemen hemen her gün bir kaç yeni teknolojinin piyasaya çıktığını görürsünüz. Bu teknolojilerden çok azı başarılı bir proje haline gelir. Bu yüzden özellikle belirli bir konuyu araştırırken çok farklı teknolojilerle karşılaşırız. Bunlardan hangisinin tercih sebebi olacağı tecrübeyle karar verilmesi gereken konulardandır. Ama yeni başlayacağım projelerde bunlarla karşılaşmayacağımızı kimse garanti edemez... Bu anlamda mümkün olduğu kadar araştırmaları oturmuş projeler üzerinde yapmak bana göre daha mantıklıdır.

Bu anlamda projeye başlarken ve devam eden kişilerin de projeye hakim olması çok önemlidir. Örneğin projedeki harita işlemleri için angular-google-map ve leaflet kullanılmışsa karşınıza çıkacak yeni harita problemlerini bu kütüphanelerle çözmek daha doğrudur. 
Bu konuyu bilmiyorsanız öğrenin!!! 
Daha önce başka harita kütüphaneleri kullandıysanız ki daha kolay uyum sağlayacaksınız... Yine bu kütüphaneyi öğrenerek kullanın!!!

Anlattığım konular devam eden projeler için geçerlidir. Yani bir projeye müdahale etmek istiyorsanız ve o projede kod yazabilecek duruma gelmek için ilk önce o projede kullanılmış teknolojilere hakim olmanız gerekiyor. 

Projede kullanılan teknolojileri noktası-noktasına ilk başta bilmenize gerek yok. 
En azından kullanılmış tüm kütüphaneleri inceleyerek nerede kullanıldığını ve ne için kullanıldığını ortaya çıkarmak projeye başlamak en ideal ilk adımdır.

Projedeki yazılım teknolojilerini bilmek kadar projeyi çok iyi tanımak da önemlidir. Genelde yazılım geliştiriciler yazılımla birlikte birçok alanı da öğrenmiş olurlar. Örneğin bir sinema otomasyonu yaptıysanız, sinema sektöründeki tüm süreci tamamen bilmiyorsanız bu süreçte eksik kalma olasılığınız çok fazladır.

Yani devam ettireceğiniz ve yeni başlayacağınız projeler için de geçerli olan bir kural vardır ki oda "çalışacağınız iş sektörünü çok iyi öğrenmelisiniz". Hangi alanda, hangi sektörde hangi projede çalışmanızın önemi olmadan önemli süreçlerden biri yapacağınız işi kaba tabirler desek "yalayıp yutmanız".

Projeye devam ettikten sonra belirli bir süre sonra yeni teknolojilerin kullanım ihtiyacı da ortaya çıkacaktır. Ama bu süreçte öncelikle karar verilmesi gereken konu "bununla ilgili daha önce kütüphane projeye eklenmiş mi, ben bunu mevcut kütüphanelerle yapabilir miyim?" olmalı. Ki bu soruyu her sorup projeyi bir daha araştırdığınızda projeye hakimiyetiniz de o kadar artar...Örneğin bir web projesinde her karşılaştığınız problem için bir javascript kütüphanesi ararsanız belirli bir süre sonra projede sayamayacağınız kadar kütüphane olmaya başlar ve bunu kontrol etmeniz de imkansız hale gelebilir. 

Bir diğer önemli konu ise proje nasıl geliştirildiyse öyle devam etmektir. Örneğin sizden bir şey istendiğinde daha önce ona benzer yapılmış işleri inceleyerek ilk başta hızlı sonuçlar alabilirsiniz...

Son olarak konuyu toparlayacak ve özetleyecek olursak.. 
Devam eden bir projeye müdahale etmek biraz tecrübe gerektirir ve bu tecrübelerden de en önemlisi size yukarıda anlatmaya çalıştığım iki konudur. Bunlardan birincisi projede kullanılan teknolojileri çok iyi analiz etmeniz, ikinci adım ise projenin kendisini çok iyi öğrenmenizdir. Bu iki süreci çok iyi götürürseniz hem sizden bir an önce bir şey bekleyen proje yöneticilerine de mantıklı bir açıklama yapmış olursunuz. 
Bundan sonraki süreç ise tamamen sizin yazılım becerinize, proje geliştirme tecrübenize ve kod yazma alışkanlığınıza bağlıdır.

Faydalı olması dileğiyle...
Konuyla alakalı sorularınız olursa sormaktan çekinmeyin...
En kısa sürede yanıtlamaya çalışacağım...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4