Ana içeriğe atla

Oracle REMAINDER Fonksiyonu Kullanımı (MOD Alma İşleminden Farkı)

Oracle PL/SQL içinde genel programlama dillerinde yer olan ve PL/SQL'e has bir çok özellik fonksiyonlar altında bir araya toplanmıştır. Bu fonksiyonlardan biri de matematikteki mod alma işleminin benzeri olan REMAINDER fonksiyonudur. Remainder sözünü Türkçeye "geri kalan kısım" olarak tercüme edebiliriz.

REMAINDER fonksiyonu Oracle PL/SQL içerisinde parametre olarak verilen bir sayının, yine parametre olarak verilen diğer sayıya bölünmesinden kalan kısmı hesaplayan fonksiyondur. 
Oracle REMAINDER Fonksiyonu
Fonksiyonun genel kullanımı aşağıdaki gibidir:
REMAINDER ( sayi1, sayi2 )
sayi1: REMAINDER değeri hesaplanacak sayıyı ifade eden parametredir.
sayi2: mod işleminin hangi sayıya göre hesaplanacağını ifade eden parametredir.

Matematiksel olarak REMAINDER işlemi bir sayıyı başka bir sayıya böldüğümüzde tam bölünmeden sonra kalan kısımı ifade eder. Mod alma işleminden farkı ise, matematiksel olarak floor yerine round kullanmasıdır. Aşağıdaki formüller konuyu daha iyi anlatabilmek için karşılaştırmalı olarak verilmiştir.

MOD=> sayi1- sayi2* floor(sayi1/sayi2)
REMAINDER => sayi1- sayi2* round(sayi1/sayi2)

Mod alma işlemi ile ilgili makaleye buradan erişebilirsiniz.

Oracle REMAINDER fonksiyonunun kullanımı ile ilgili bir kaç örnek yapalım.

SELECT 
REMAINDER (15,4)
FROM DUAL;
Sonuç: -1

SELECT 
REMAINDER (17,4)
FROM DUAL;
Sonuç:1

SELECT 
REMAINDER (-25,4)
FROM DUAL;
Sonuç:-1

SELECT 
REMAINDER (-27,4.1)
FROM DUAL;
Sonuç:1.7

REMAINDER fonksiyonu aşağıdaki Oracle sürümlerinde yer almaktadır. Çok kullanılmayan bir fonksiyon olsa da gelecek sürümlerde de yer alması muhtemeldir.
-Oracle 12c,
-Oracle 11g,
-Oracle 10g,
-Oracle 9i,
-Oracle 8i

Son olarak konuyu özetleyecek olursak, Oracle REMAINDER fonksiyonu parametre olarak verilen sayının, yine parametre olarak verilen sayıya bölümünden kalan sayıyı ifade eder. Mode işleminden farkı ise yukarıdaki fonksiyonlarda da anlatıldığı gibi FLOOR fonksiyonu yerine ROUND fonksiyonunu kullanmasıdır.

Oracle PL/SQL bünyesinde yer alan tüm numerik ve matematiksel fonksiyonlar listesine buradan erişebilirsiniz.

Oracle PL/SQL bünyesinde yer alan tüm fonksiyonlara ve açıklamalarına ise buradan erişebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Teşekkürler, blogda faydalı bilgiler var, başarılar dilerim.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4