Ana içeriğe atla

Oracle Fonksiyonları

a) Oracle Metin ve Karakter Fonksiyonları

1. Oracle ASCII Fonksiyonu
ASCII fonksiyonu Oracle PL/SQL içerisinde bir karakterin ASCII kodunu bulmak için kullanılır. Bu fonksiyon parametre olarak bir karakter alır ve bu karakterin ASCII kodunu geri döndürür. Detaylı bilgi ve örnek sorgulara buradaki makaleden bakabilirsiniz.

2. Oracle ASCIISTR Fonksiyonu
ASCIISTR fonksiyonu parametre olarak aldığı metnin Oracle karakter setine göre karşılığını döndüren bir fonksiyondur. Detaylı bilgi ve örnek sorgulara buradaki makaleden bakabilirsiniz.

3. Oracle CHR Fonksiyonu
Oracle CHR fonksiyonu parametre olarak aldığı sayının karakter karşılığını döndüren bir fonksiyondur. Bu özelliği ile ASCII fonksiyonun tam tersi işlemi yapar. Detaylı bilgi ve örnek sorgulara buradaki makaleden bakabilirsiniz.
Fonksiyonun benzeri olan ve ulusal karakter setine göre cevap döndüren NCHR fonksiyonu ile ilgili makaleye de buradan erişebilirsiniz.

4. Oracle COMPOSE Fonksiyonu
COMPOSE fonksiyonu Oracle PL/SQL içerisinde parametre olarak verilen metinleri birleştirerek istenilen karakter veya metinlerin üretilmesini sağlar. Örneğin "u" karakterine sadece noktaları ekleyerek "ü" karakterini üretmek gibi.  Detaylı bilgi ve örnek sorgulara buradaki makaleden bakabilirsiniz.

5.  Oracle CONCAT Fonksiyonu
CONCAT fonksiyonu Oracle PL/SQL içerisinde parametre olarak verilen iki metni birleştirerek yeni metin üretilmesini sağlar. CONCAT fonksiyonu parametre olarak sadece iki metni alır ve birleştirir. Bu yüzden ORACLE içinde daha fazla metni birleştirmek için içiçe CONCAT fonksiyonu veya CONCAT with || fonksiyonu kullanılmalıdır. Detaylı bilgi ve örnek sorgulara buradaki makaleden bakabilirsiniz.

6. Oracle || Operatörü (İki ve Daha Fazla Metin Birleştirme)
Oracle || Operatörü iki veya daha fazla metni birleştirerek (ard-arda ekleyerek) yeni metin oluşturulmasını sağlar. Kullanımı ile diğer programlama dillerinde var olan OR işleminden farklıdır. Bu yönüyle programlama dillerindeki OR işlemi ile karşılaştırılmaması çok önemlidir. || Operatörü CONCAT fonksiyonunun sadece iki metni toplayabilme kısıtını da ortadan kaldıran bir işlemdir. Detaylı bilgi ve örnek sorgulara buradaki makaleden bakabilirsiniz.

7. Oracle CONVERT Fonksiyonu
ORACLE CONVERT fonksiyonu parametre olarak girilen bir metni, yine parametre olarak girilen karakter set isimlerine göre dönüştürme işlemini yapar. Detaylı bilgi ve örnek sorgulara buradaki makaleden bakabilirsiniz

8. Oracle DECOMPOSE Fonksiyonu
DECOMPOSE fonksiyonu Oracle PL/SQL içerisinde parametre olarak verilen metinler içerisinde ayrıştırma işlemi yapar. Örneğin  karakteri A VE ^ olarak iki karakterli metine dönüştürülür. Detaylı bilgi ve örnek sorgulara buradaki makaleden bakabilirsiniz

9. Oracle DUMP Fonksiyonu
Oracle DUMP fonksiyonu parametre olarak verilen metni, yine parametre olarak verilen sayı formatına(8, 10, 16'lık sayı sistemleri) göre değer karşılığını döndüren bir fonksiyondur. Detaylı bilgi ve örnek sorgulara buradaki makaleden bakabilirsiniz

10. Oracle INITCAP Fonksiyonu
Oracle INITCAP fonksiyonu metin içerisindeki sözlerde ilk karakteri büyük, diğer karakterleri ise küçük yaparak sorgu sonuçlarının daha göze hoş gelebilir bir formata dönüştürmek için kullanılan bir fonksiyondur. Detaylı bilgi ve örnek sorgulara buradaki makaleden bakabilirsiniz

11. Oracle INSTR Fonksiyonu
Oracle INSTR fonksiyonu parametre olarak verilen metin içerisinde, yine parametre olarak verilen metin parçasını arar ve bulduğu durumda arama sonucunun indeksini sonuç olarak geri döndürür. Aramaların hangi indeksten itibaren başlayacağı ve kaçıncı sonucun geri döndürüleceği opsiyonel olarak fonksiyon parametreleri içerisinde yer alabilir. Detaylı bilgi ve örnek sorgulara buradaki makaleden bakabilirsiniz

12. Oracle LENGTH Fonksiyonu
Oracle LENGTH fonksiyonu parametre olarak verilen metnin karakter uzunluğu sonuç olarak döndüren bir fonksiyondur. Detaylı bilgi ve örnek sorgulara buradaki makaleden bakabilirsiniz.

13. Oracle LOWER Fonksiyonu
Oracle LOWER fonksiyonu  parametre olarak verilen metni küçük karakterlerden oluşan metne dönüştüren fonksiyondur. Detaylı bilgi ve örnek sorgulara buradaki makaleden bakabilirsiniz.

14. Oracle UPPER Fonksiyonu
Oracle UPPER fonksiyonu  parametre olarak verilen metni büyük karakterlerden oluşan metne dönüştüren fonksiyondur. Detaylı bilgi ve örnek sorgulara buradaki makaleden bakabilirsiniz.

15. Oracle LPAD Fonksiyonu
Oracle LPAD fonksiyonu parametre olarak verilen metni veya sorgu sonuçlarını yine parametre olarak verilen sayı uzunluğuna sabitlemek için kullanılan fonksiyondur.  Detaylı bilgi ve örnek sorgulara buradaki makaleden bakabilirsiniz.

16. Oracle RPAD Fonksiyonu
 Oracle RPAD fonksiyonu parametre olarak verilen metni veya sorgu sonuçlarını yine parametre olarak verilen sayı uzunluğuna sabitlemek için metin sonuna verilen karakterleri ekleyen fonksiyondur.  Detaylı bilgi ve örnek sorgulara buradaki makaleden bakabilirsiniz.

17. Oracle LTRIM Fonksiyonu 
Oracle LTRIM fonksiyonu parametre olarak verilen metin içerisinde yine parametre olarak verilen metin karakterlerini soldan başlayarak temizlemeye başlar. İlk temizlenecek karakter dışında bir karakterle karşılaştığı durumda temizleme işlemini keser ve sonucu döndürür.  Detaylı bilgi ve örnek sorgulara buradaki makaleden bakabilirsiniz.

18. Oracle RTRIM Fonksiyonu
Oracle RTRIM fonksiyonu parametre olarak verilen metin içerisinde, yine parametre olarak verilen metin karakterlerini sağdan başlayarak temizlemeye başlar. İlk temizlenecek karakter dışında bir karakterle karşılaştığı durumda temizleme işlemini keser ve sonucu döndürür. Detaylı bilgi ve örnek sorgulara buradaki makaleden bakabilirsiniz.

b) Numerik ve Matematiksel Fonksiyonlar




Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4 ...

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv...

Sözlerde Vurğunun Yerini Necə Tapmaq Olar?

Azərbaycan dilindəki her hansı sözdə vurğunun yerini tapmaq üçün sözü hecalara ayırmadan nisbətən qüvvətli demək lazımdır. Çünki vurğulu heca tələffüz zamanı özünü asanlıqla biruzə verir. Onu da bilmək lazımdır ki, hecalara ayrılarkən sözdəki bütün hecalar eyni tonda tələffüz olunur. Vurğunu asand tapmaq üçün sözü sərbəst şəkildə tələffüz edib, hecaları nisbətən qüvvətli demək lazımdır. Tələffüz zamanı vurğu ilə bərabər sözün düzgün tələffüzü üst-üstə düşərsə bu heca vurğulu hecadır. Bu açıqlamalardan sonra qısaca sözlərdə vurğunu yerini nece tapmaq olar sualının cavablaya bilmək üçün vurğunun məntiqini başa düşmək lazımdır. Vurğu sözdə bir hecanın digər hecalara görə daha qüvvətli deyilməsinə deyilir. Onda vurğunun yerini düzgün tapmaq üçün sırayla sözdeki bütün hecalar digərlərinə nisbətən daha qüvvətli tələffüz olunur. Eger bu qüvvətli tələffüzlərdən biri bu sözün normal tələffüzü ilə örtüşərsə, onda bu heca vurğulu hecadır. Qeyd edek ki, sözlərdə vurğu '  işarəsi ilə göstər...