Ana içeriğe atla

Türkiye'nin Tarihini Yazan Ermeniler

Bir kaç gün önce İkinci dünya savaşı ve Timur'un mezarını anlatan bir makale yazıyordum. XIV yuzyılın sonu XV yuzyılın başlarından yaşamış Timur tarihin gördüğü en büyük askeri ve siyasi dehalardan biri olarak kabul edilir ve ikinci dünya savaşının başlaması da onun lanetli mezarının açılması ile alakalı olduğu ile ilgili halk arasında rivayetler vardır. Timur ve İkinci dunya savaşı makalesine buradan erişebilirsiniz...

Makalemin içinde Timur'dan da bahsetmek için biraz araştırma yaptım ve Yeni Akit gazetesinde yer alan bir makaleye rastladım...
Makalede ilgimi çeken ve bana çok ilginç gelen bir kısım vardı. Öncelikle bunu sizinle paylaştıktan sonra konuyu anlatmaya çalışacağım. Önemli olan noktaları dikkatinizi çekebilmek açısından koyu olarak işaretledim.


'Kıymetli bahadırlar sayesinde pek çok yer fethettim ve 27 ülkenin hakanı oldum''diyen Timur hükümdarı olduğu ülkeleri şöyle sıralamaktadır:
''Turan, İran, Rum (Anadolu), Mağrib, Suriye, Mısır, Irak-ı Arap, Irak-ı Acem, Mazenderan, Geylan, Şirvan, Azerbaycan, Fars, Horasan, Cidde, Büyük Tataristan, Harezm, Hotin, Kabilistan, Bahter, Zemin, Hindistan, Gürcistan, Ermenistan ve Kafkasya''
Savaş kaybetmeyen ender komutanlardan biri olan Timur, hepsi zaferle sonuçlanan 17 sefer düzenlemiştir.
Konuyu biraz daha araştırdım ve bir çok internet sitesinde de yer alan bu yazının İbrahim Sarı adlı birinin yazdığı "Türk'ün savaşları" adlı kitaptan alıntı olduğu sonucuna ulaştım. Üniversite eğitimi almamış, lise tarih bilgisiyle Trabzon'un Sürmene ilçesinde yaşamış ve bir tarih kitabı yazmış. 

Belki ermeni olduğu için eğitim almasa bile Türk tarihini yazabilmek doğarken verilmiş bir yetenektir.

Bu yazara bir kaç sorum var. Timur'un zamanında:
1. Azerbaycan diye devlet var mıydı?
2. Fars ülke mi yoksa etnik köken ismi mi?
3. Ermenistan diye ülke var mıydı?
Aşağıdaki harita Tarih kitaplarında da yer alan bir resim. En azından bunları yazmadan önce keşke biraz araştırma da yapsaydınız.

Mesela ilk Azerbaycan ve Ermenistan isimli devlet 1918 yılında kurulmuştur.



Bu konudan iki şey çıkarabiliriz aslında. Birincisi tamamen masumca düşünüp bu kitabın tarihle ilgisi olmayan biri tarafından yazıldığını düşünebilirim.

Bir de işin diğer boyutu var. Buda makalenin ermeni lobisinin siparişi ile yazıldığı gerçeğidir. Özellikle yeni ülke isimleri ile 14 yüzyılın devlet isimleri karıştırılmıştır.

Benim için asıl önemli konu ise bu kişinin yazdıklarının bir çok web sitesinde, gazetelerde, bloglarda yer alması. İncelediğim blogların çoğunun da yazarının ermeni olması ilginç bir tesadüftür herhalde. Ve bunların içinde Yeni Akit de var.

Ama bu yazıların dışarıdan siparişle yazıldığını yada yurt dışı kökenli bir kurgulayıcının eseri olduğunu söylemeden edemeyeceğim. Kitap özellikle Türk bir kimliğin egolarına hitap edecek şekilde başlasa da yazılma amacını anlamak için tarihi gerçekten çok iyi bilmek gerekir. Sadece bu zaman yapılan manipülasyonlar anlaşılabilir.

Google'de "Kıymetli bahadırlar sayesinde pek çok yer fethettim ve 27 ülkenin hakanı oldum" araması yaparak çıkan web sitelerini, zihninizi bundan sonra karıştırmamaları için aklınıza kazıyın.

Bu yazıyı Yeni Akit sitesinde kimin tarafından yazıldığına makale içinde yer verilmemesi bende bu politikanın Yeni Akit siyaseti olduğunu da düşündürür.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4