Tarçın elması, tadı ekşi, lifli, krem peynir kıvamında yumuşak ve metabolizma hızlandırıcı tropik bir meyvedir. Ben yedikten 10-15 dakika sonra sindirim sistemimde garıl-gurul bir hareketlenme oldu. Şöyle bir acıkır gibi oldum. Bu metabolizma hızlandırıcı özelliği sebebiyle özellikle kanser hastalarına, kemoterapi görenlere ve buna benzer birçok hastaya tavsiye edildiğine şahit oluyorum. Bu kısmını doktorlar daha iyi bilir. Konuya hakim değilim. Biz bildiklerimizi yazalım.
Meyve gayet iri. Getirdiklerimin her biri yaklaşık 750gr civarı. İnternette daha büyüklerini gördüm. Tahminimce 1,5-2kg olanları da var.
Tarçın Elması "annona" ailesinden. Cherimoya (şeker elması) ve atemoya da bu aileye mensup. O yüzden fiziki görüntüleri çok benziyor ama aynı değiller. Bu ikisinin tadını henüz bilmiyorum. Onların da vakti gelecektir.
Gel gelelim çekirdeklerine. Meyveden çıkarıldıktan sonra en fazla 1-1.5 ay kadar canlı kalabiliyorlar. Daha sonra çimlenme özelliklerini kaybediyorlar. Çok nadiren içlerinden bir iki tanesinin 6 aya kadar canlı kalabildiği görülmüş. Zaten her çekirdek çimlenir diye bir şey de yok. Biraz da şans-nasip. O yüzden hemen dikmekte fayda var. Peki niye bu kadar uğraşıyoruz, keşke hazır büyümüş bir fidan olsa diyenler çıkabilir. Niye olmasın. Tamamen tercih meselesi.
Diğer bir konu nasıl çimlendiririz. Çekirdekler taze olduğu için toprak-torf karışımı gevşek bir yere direk dikin sulayın. Gölge ve ılıman bir yere koyun. Üstünü streçle kapatırsanız iyi olur toprak nemini kaybetmez. Sürekli sulamayın. Hatta çimleninceye kadar 2 haftada bir sulasanız yeter. Çimlenmesi genelde 2-4 hafta arasında oluyor. Bazen 8-10 haftaya kadar sürdüğü görülmüş. Biraz inatçı bir tohum. 10 haftadan sonra çimlenmesini beklemeyin. Çimlendikten sonra toprağa dolu dolu kök salmıyor. Kök gelişimi biraz yavaş.
Aşı durumunu merak edenler için şunları yazalım. Tropik iklimde, çekirdekten çimlendirilmiş bir fidanın 3 yılda meyve verdiği ve aşı gerekmediği biliniyor. Şöyle bir analiz yapalım. Tropik iklimlerde kış ve soğuk yok. Çoğu tropik iklimde sıcaklık 10-15 derecenin altına bile düşmüyor. Güneş sürekli tepede. Nem o biçim. Yağmur gani. Ülkemizde 4 mevsim yaşanıyor. Bunları hesaba katınca ülkemizde belki bu 3 yıla 2 yıl daha koymak gerekebilir. Serası olan ve yapay iklim sağlayanlar için bu süre daha kısa olabilir. Herşeye rağmen isterseniz aşı da yapabiliyorsunuz. Meyvenin değişik birkaç çeşidi var. Belki bir dalını o türden diğer dalını öbür türden aşılamak isteyen çıkar. Millet olarak severiz biz böyle şeyleri.
Nerelerde yetişir. Herkes kendi yaşadığı yerin iklimini benden iyi biliyor. Tarçın elması ağacının kısa süreli şoklarda -2,-3 derecelere kadar dayandığı yazıyor okuduğum yabancı kaynaklarda. Yani öyle hemen ölmüyor. Direnci yüksek. Güney illerimizde sera dışında açıkta bile büyür diye düşünüyorum. Belki büyüten de vardır.
Son olarak cinsiyet konusu var. Çok fazla bilimsel terim kullanmadan şunu söyleyebilirim; ağaç tek başına meyve verebiliyor. Fazladan bir iki ağaç daha olsa belki meyve verimini artırır.
Bildiklerimi yazmaya çalıştım. Yine de atladığım, unuttuğum, yanlış yazdığım şeyler olabilir.
Tarçın Elmasının Diğer bazı isimleri : soursop, sirsak, graviola, guanabana, annona muricata
Yorumlar
Yorum Gönder