Muhtemelen bahçenizde en çok şikayet ettiğiniz şey börtü böceklerdir. Bazı zararlıları konukçusu oldukları bitkilerden ya da ortamdan uzaklaştırmak için, bazı keskin kokulu bitkilerden kaçırıcı olarak yararlanılır. Bu bitkiler diğerlerinin arasında veya kenarlarda yetiştirilir. Bu makalede Doğa Dostu Önerileri ve Ev Yapımı İlaçları sizin için derledik.
*Sebze ve süs bitkilerinde zararlı olan çiçek tripsi içın, nane,sarımsak
*Yaprak bitleri ve kelebek larvaları gibi birçok böcek için, kadife çiçeği
*Unlu Bit İçin Ev İlacı
1 litre su
1 kaşık Arap sabunu
10gr tütün
1 fincan Sirke
3 4 dış sarımsak ezin içine
2 yemek kaşığı acı pul biber atın
2 gün bekletin süzün suyunu fisfislayin
*Çekirgeler için, aynısefa ,kişniş,akköpek otu
,
* Köstebekler için, hintyağı,sütleğen ,kadife çiçeği
*Yılanlar için, pelin, ,sosyete sarımsağı,limon otu
*Sivrisinekler için fesleğen,biberiye,lavanta,sosyete sarımsağı gibi bitkiler kaçırıcı bitki olarak yetiştirilir.
*Tohumböceklerinin uzaklaştırılmasında tesbih ağacı yaprakları
İri pire otu- İnula graveolens / Boz ot haşeratla mücadelede ve diğer parazitlere karşı yapılan preparat şekilleri veya toz halinde kullanılır. Veteriner hekimleri de solucanlara karşı kullanırlar.Mantar ve bakteri öldürücü özelliği de var.
*Elbise güvesinin uzaklaştırılmasında kurutulmuş lavanta yaprak ve çiçekleri,nane ve adaçayı yaprakları,sedir ağacı kabukları, kurutulmuş portakal ve limon kabukları kullanılmaktadır.
BORDA BULAMACI YERİNE Yağsız Süt Bulamacı Tarifi
Küllenmeye karşı yapacağınız ‘yağsız süt/su’ karışımı, bordo bulamacından çok daha iyi neticeler verirken, bununla birlikte bordo bulamacının ‘tedavi edici özelliği’ yokken, sütün içindeki bakteriler, küllenmeyi oluşturan mantarları yediğini biliyoruz.
1-Spreyin hazırlan-ması için 3 tane 28 gramlık çok ince doğranmış sarımsak dişinin 2 çay kaşığı mineral yağ içersinde en az 24 saat bekletmek gerekir. Yavaşça içerisine yarım litre su ilave edilir. Karışımı sağlandıktan sonra süzülerek kavanoz içerisine bekletilmek üzere aktarılır. Karışımdan 1-2 çorba kaşığı alınarak yarım litre su ile karıştırılır. Bu oran etkili oluyorsa daha fazla su ilave edilerek uygulama yapılabilir. Uygulama tüm bitki yüzeyi ıslanacak şekilde yapılmalıdır. Yağa duyarlı olabilecek süs bitkilerinde uygulama kontrollü yapılmalıdır.
2- Bir iki fincan taze KEKİK yaprağı 2-4 fincan su ile karıştırılır. Bu karışım bütün gece bekletilir. İçerisine ¼ oranında temizleyici sıvı sabun karıştırılır. Sıvı sabun ilacın yapraklara yapışmasında ve yayılışında etkili olmaktadır. İlaçlamada bitkinin tüm aksamının ilaçlanması başarıyı etkilemektedir. Gerekli görülmesi halinde haftalık periyotlarla uygulama tekrar-lanabilir.
3-Domates,patates ve tütün yaprakları zehirli alkoloid içerir. Bu toksinler suda çözünür ve iyice kıyılmış yapraklar suda bekletilerek ev yapımı ilaçlar elde edilebilir.
4-Domates yaprağı iyice kıyılarak 1-2 fincan hazırlanır. 2 fincan su içerisinde bütün gece bekletilir. Süzülerek yaklaşık 2 fincan su ile karıştırılır. Uygulama bitkinin bütün aksamını kapayacak şekilde yapılır.
5-Kırmızı örümceklere karşı kullanılabilir. 2 çorba kaşığı tuz ile 4.5 lt su karıştırılır. Karışım bitkiye uygulanır.
6-Sarımsak spreyi : 1 sarımsak soğanı,1 lt su, 1 orta boy soğan, 1 çorba kaşığı kırmızıbiber, 1 çorba kaşığı sıvı sabun karıştırılarak hazırlanır. Sarımsak ve soğan küçük küçük kesilerek karıştırılır. Su içerisine konularak bir saat beklenir. Bir saat sonra sıvı sabun ilave edilir. Karışım dolapta bir hafta bekletilebilir. Sümüklü böceklere karşı kullanılabilir.
7-Yaprakları yiyerek zarar yapan böcekler için tarifler bulunmaktadır. Bu spreyin hazırlığı 4 kırmızı biber, 4 soğan, 2 baş sarımsak 'tan karışım hazırlanarak karışım sabunlu su içerisinde 24 saat bekletilir. Süzülerek üzerine 2 lt su ilave edilip uygulama yapılır.
8-Isırgan suyu : Ülkemizde Akdeniz Bölgesinde afitlere karşı uygulanmaktadır.
9-İnsektisit etkili sabun spreyi : 2.5 çorba kaşığı sıvı sabun yaklaşık 1 lt su ilave dilerek karıştırılır.
10-Bitkisel yağ : 2 çorba kaşığı mısır veya ayçiçek yağı 2 çorba kaşığı sıvı sabunla karıştırılır. Uygulama yapılmadan önce iyice karıştırılarak uygulanır.
11-Sabun, sarımsak tozu ve kırmızı biber karışımı :2 çay kaşığı sıvı sabun yaklaşık 1 lt 'lik kavanoza konulur. Kavanozun ağzına ince bir tül gerilerek kırmızı biber ve sarımsak tozunun her biri ilave edilir. Su konularak ilave edilen kısmın kavanoza akması sağlanır. Bu ilacın pıhtılaşmasını önler. Tülü kavanozun ağzından alarak karıştırılır. Sabun, emici böcekleri, sarımsak kırmızı biber karışımı çiğneyici tipteki böcekleri uzaklaştırır. Bu karışımın dezavantajı yağmurla birlikte yıkanması ve yeniden uygulamaya ihtiyaç duyulmasıdır
Fungisit : fungal ve mantar öldürücüdür. Kireç-Kükürt bulamacı
Dr .Füsun TEZCAN kitabından alıntıdır
Yorumlar
Yorum Gönder