Bu makalenin asıl başlığı "NEDEN LİMON TUZU KULLANMAMALIYIZ?!" ve Limon tuzu kullanılan ürünleri tüketmemeliyizdir.
Cevabı çok basit aslında. Tamamı kimyasal yolla elde edilen gıda katkıları skalasında E-330 olarak geçen ve birçok gıda ürünlerinde koruyucu olarak kullanılan ve işin aslı dünyanın en kanserojen maddelerinden biridir.
Limon tuzu, bir önceki yüzyıla değin elbette limon başta olmak üzere, narenciyelerin suyunun sıkılmasıyla elde edilmekteydi. Ancak tahmin edileceği üzere bu işlem oldukça maliyetli olduğundan limon tuzu üretimi 20. yüzyıl itibariyle limon tuzu ham maddesi sitrik asit ile aspegillus niger isimli mantarın şeker ve kimyasal bileşenlerle tepkimeye sokulması sonucunda gerçekleşti. Böylelikle limon tuzunun aslında bir tuz değil, kimyasal yollarla elde edilmiş bir tür asit olduğu söylenilebilir.
"Limon tuzu" denilen maddenin kimyadaki adı "sitrik asit"tir ve gıda katkıları skalasında E-330 olarak geçer. Dünyanın en kanserojen maddelerinden biri olmasına rağmen ülkemizdeki birçok üründe katkı maddesi olarak bulunuyor.
Fakat Rusya'da yasaktır. Ancak batı ülkeleri, gıda üreticilerinin politik baskıları sebebiyle halen kullanmaktadırlar. Maksat gıda ürününün bozulmadan yıllarca saklanabilmesi..
Mesela turşuların hepsinde vardır ki kullanım amacı yine turşunun yumuşamadan sert bir şekilde uzun süre kalabilmesi içindir. Turşu severler ise sanırlar ki adında limon geçtiği için turşunun içeriğinde de limon var!
Oysa tehlikenin farkına varılmaması için daha sevecen olan limonlu bir ad konulmuştur kendisine!
Onun için, bir gıda ürünü aldığınızda içindekiler kısmını okuyunuz ve E 330 ya da "sitrik asit" yazıyorsa yemeyiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder