Ana içeriğe atla

Elektronik Sigara Kalp Krizini Tetikliyor Olabilir mi?

Her insanın nikotine ihtiyacı vardır. Konunun uzmanı bir doktor kadar konuyu açıklayamayacak olsam da sigara içmediğim zamanlarda özellikle beynin düşünme fonksiyonlarının düzensizleştiğini söylemeden edemeyeceğim.

Özellikle sigara zamlarından sonra en çok gündeme gelen konulardan bir tanesi elektronik sigaralar ve tabi ki beraberinde zararlı olup olmaması tartışmalarıdır. Kendi tecrübemden bir örnek verecek olursam organik likitle kullanıldığım zamanlarda sigara kullandığım zamanlara göre nefes alış verişimde, özellikle halı saha performansımda bir artış gözlemlediğimi söylemem gerek. Ama normal sigaraların dumanı havaya doğru kalkarken elektronik sigara dumanı aşağı doğru iner. Bunun nedeni ise sıvı bazlı olduğu için normal sigara dumanına ve hava yoğunluğuna göre fazla yoğunlukta duman olmasıdır. Bu da doğal olarak ciğerlerimizde daha uzun süre kalmasına neden olacağı için bu araştırmayı yapmaya karar verdim.

Elektronik Sigara

Tüm bunların yanında sigara, elektronik sigara, pro ve başkalarının zararlarını anlık olarak gözlemlememiz de imkansızdır. Bu açıdan konuyla alakalı yapılmış güvenilir araştırma sonuçlarını incelemekte fayda var. 

Burada önemli bir konu var ve ben de bu konuda her zaman özen gösteririm. Bazı araştırma sonuçlarının özellikle sigara firmalarının siparişi ile yazıldığını da söylemeden edemeyeceğim. Bir diğer önemli komplo teorisi ise beyinlerinizi negatife odaklamaktır. Bu açıdan da bilinçaltınızı buna hazırlayarak makaleyi okuyun lütfen!

Elektronik Sigara

Neyse araştırma sonucunda bulduğum önemli bir makaleden özeti paylaşmak istiyorum. Makale sonunda makalenin linkini de paylaşacağım.

Amerikan Kardiyoloji Koleji Dergisi'nde araştırmacılar, buharlaşma ve nikotin olmasa bile bazı tatlandırıcılar, kalp hastalığı riskini artırabilen kan damarı işlev bozukluğunu tetiklediğini bildirmekteler.

Laboratuar yemeklerinde normal olarak sağlıklı insan kan damarlarını düzenleyen hücreler yetiştirdiler. Hücreleri altı farklı e-sigara aromasına maruz bıraktılar, aramoların sadece nikotinin değil - herhangi bir etkiye neden olup olmadığını test ettiler. Ayrıca, bu hücreler bir elektronik sigaradan hemen sonra insanlardan alınan kanla yıkandıktan sonra olanları izlediler, buharlaşmadan çıkan kimyasalların kardiyovasküler sisteme doğru yol alacağı gibi, hücrelerin sigara içmeyenlerin ve düzenli sigara içen kişilerin kanları ile de karşılaştırdılar.

Elektronik Sigara

Yapılan araştırmalara tarçın ve mentol aromalarının en zehirli olabileceğini öngörüyoru. Ancak genel olarak, hücreler hasar belirtileri göstermekte ve iltihaplı yeni kan damarları oluşturabilecek veya yaraları iyileştirmekte zayıf kalmasına neden olarak kalp krizi riskini artırmaktadır.

Makalenin İngilizce orjinal versiyonuna buradan ulaşabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4