Ana içeriğe atla

Deniz Suyundan Tuzu Ayrıştıran Molekül Üretildi

Günümüz Türkiye'sinde içilebilir su kaynakları çok fazla olsa da bir çok bilim adamının ortak kanısı gelecek 50 yıl içinde insanların çok büyük su kıtlığı ile karşı karşıya olacağı yönündedir. Okyanusları ve denizleri de göz önünde bulundurduğumuzda tuzlu suyun içilebilir su haline dönüştürülmesi ve bunu minimum maliyetle yapılması geleceğin mühendislik çalışmalarının temelini teşkil etmektedir.

Günümüz dünyasında özellikle Afrika ülkelerini de göz önüne aldığımızda çok büyük su kıtlıklarının şimdiden yaşandığını da söylemek mümkün. Maalesef insanların doğanın dengesini bozmaya bir yatkınlığı olduğunu söylemek mümkün. Özellikle siyasetin çok konuşulduğu ülkemizde siyaset için doğanın, şehir kimliklerinin de yok edildiğine çokça şahit olmaktayız.

Bu makalemde Indiana Üniversitesi araştırmacıları tarafından deniz suyunun tuzlardan ayrıştırılarak içilebilir suyun elde edilmesi ile ilgili sonuçlarını paylaşacağım. Konuyla ilgili makale Science dergisinde de geçtiğimiz günlerde yayınlandı. Makaleye buradan erişebilirsiniz.

Indiana Üniversitesi araştırmacıları yaptıkları araştırma sonucunun temelli kafes molekülünün suyun icindeki tuzu hapsetmesi üzerinedir. Araştırmacılar bu buluştan yola çıkarak hapsedilen tuzun sıvıdan çıkarılması için güçlü ve yeni bir molekül de ürettiler.


Konuyu anlatabilmek açısından basit bir örnekle başlayalım. Deniz suyunu buharlaştırıp sonra buharlaşan suyu tekrar sıvıya dönüştürürseniz deniz tuzundan kurtulabilirsiniz. Ama burada asıl mesele o suyu kaynatmak için harcanacak enerjidir. Çok büyük bir şehrin su ihtiyacını düşündüğünüzde bu yöntemin ne kadar verimsiz olduğunu siz de farkına varmışsınızdır. Bu yüzden bilim insanları sihirli bir filtre ile deniz suyundan içilebilir su elde etmenin daha uygulanabilir bir yöntem olduğunu düşünüyor. Indiana Üniversitesi araştırmacılarının ürettiği moleküller de tam olarak bu sihirli filtre görevini görüyor.

Makalenin abstract kısmında aşağıdaki ifaedeler yer almaktadır.

Tight binding and high selectivity are hallmarks of biomolecular recognition. Achieving these behaviors with synthetic receptors has usually been associated with OH and NH hydrogen bonding. Contrary to this conventional wisdom, we designed a chloride-selective receptor in the form of a cryptand-like cage using only CH hydrogen bonding. Crystallography showed chloride stabilized by six short 2.7-Å hydrogen bonds originating from the cage’s six 1,2,3-triazoles. Atto-molar affinity (1017 M–1) was determined using liquid-liquid extractions of chloride from water into nonpolar dichloromethane solvents. Controls verified the additional role of triazoles in rigidifying the 3D structure to effect recognition affinity and selectivity: Cl > Br > NO3 > I. This cage shows anti-Hofmeister salt extraction and preliminary corrosion inhibition.

Konunun kimya tarafına bu makalede çok girmenin anlamsız olduğu kanaatindeyim. Zira Science dergisinde konuyla alakalı makalede detaylı açıklama yapılmış ve alanı kimya olan kişilerin anlayabileceği konular. Bil bilgisayar mühendisi olarak konu ilgimi çektiği ve Türkiye'deki kimya mühendislerinin de geleceğe hazırlık için bu gibi projelerin yapılması gerektiği ile ilgili bir farkındalık oluşturma amacıyla bu makaleyi yayınlamak istedim.

Son olarak konuyu özetleyecek olursam: yapılan çalışmanın ve deniz suyunda hapsedilen tuzları ayrıştıran filtreler için bir temel oluşturduğunu ve geleceğin yeni bir sanayisi olacağı da çok açıktır. Bu anlamda bu gibi filtre ve cihazların üretimi, araştırılması, bu konularda AR-GE faaliyetlerinin desteklenmesi geleceğe hazırlık için önem arz etmektedir.

Umarım yazım faydalı olmuştur.

Yorumlar

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4