Bilindiği gibi İdari izin ya da diğer adıyla idari tatil 657 sayılı kanun kapsamında yer alan ve sadece devlet memurlarını kapsayan bir izin türüdür. Bu makalemizde de idari izinlerin kimler tarafından verilebildiğini kanunlar çerçevesinde incelemeye çalışacağız.
Bazı tatillerin öncesinde veya sonrasında ya da engelliler, hava koşulları, toplumsal olaylar gibi nedenlerle; ülke genelinde, bir il veya ilçede, bir kurumda görev yapan memurların tamamının ya da bir kısmının idari izinli sayılması yoluna gidilebilmektedir.
Devlet memurlarına idari izin verilmesi konusunda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda herhangi bir hüküm yer almamakla birlikte, uygulamada memurlara idari izin verilirken 657 sayılı Kanunun 100 üncü maddesi hükümlerine dayanılmaktadır.
“Günlük çalışma saatlerinin tespiti” başlıklı söz konusu 100 üncü maddede aşağıdakiler yer almaktadır;
-Günlük çalışmanın başlama ve bitme saatleri ile öğle dinlenme süresinin, bölgelerin ve hizmetin özelliklerine göre merkezde Bakanlar Kurulunca, illerde ise valiler tarafından tespit olunacağı,
-Engelliler için; engel durumu, hizmet gerekleri, iklim ve ulaşım şartları göz önünde bulundurulmak suretiyle günlük çalışmanın başlama ve bitiş saatleri ile öğle dinlenme sürelerinin merkezde üst yönetici, taşrada mülki amirlerce farklı belirlenebileceği de belirtilmiştir.
Mevzuatta idari izin konusunda açık bir hüküm bulunmamakla birlikte, 657 sayılı Kanunun yukarıda söz edilen maddesine dayanılarak; Bakanlar Kurulu Kararı, Başbakanlık Genelgesi, valilik açıklamaları ile uygulamada idari izin kullandırılabilmektedir.
Devlet memurlarına idari izin verilmesi konusunda 657 sayılı Kanunun 100 üncü maddesi hükümlerinin yeterli görülmesi durumunda;
-Ülke genelinde memurların idari izinli sayılmasının Bakanlar Kurulu Kararı ile olabileceğini,
-Bir ilin tamamında veya bazı ilçelerinde görev yapan memurların, o ilin valisi tarafından idari izinli sayılabileceğini,
-Kurumların en üst amirlerinin (bakan, müsteşar, başkan, genel müdür gibi), kurum personelini idari izinli sayamayacağını,
-Engellilerin, merkezde kurumların en üst amirleri tarafından, taşrada ise mülki amirler tarafından idari izinli sayılabileceği; ülke genelindeki engelli memurların ise Başbakan tarafından idari izinli sayılabileceğini değerlendirmekteyiz.
Yorumlar
Yorum Gönder