Ana içeriğe atla

COFFEE MATE Süt Yerine Geçer mi?

Uzun zamandır Amerika'daki işlenmiş gıda ve fast food manyaklığını takip ediyorum, durum gerçekten vahim. Michelle Obama uğraşa dursun maalesef Amerika’nın tüm yemekhaneleri ve kantinlerini çoktan büyük şirketler ele geçirmiş bile.

Türkiye’de biz de az buz şeylerle uğraşmıyoruz, GDO’lar bir yandan, “eksik” etiketlemeler öte yandan yemek kültürümüzü ve sağlığımızı tehdit etmeye devam ediyor. Neyse ki henüz Amerika'nın  işlenmiş gıda çılgınlığına erişemedik. Neyse ki hala örf ve adetlerimiz var. Neyse ki hala cips, bisküvi, kola ve türevlerini eline alana “abur-cubur yeme evladım” azarı geliyor. Neyse ki hamburgerciler, pizzacılar, tavukçular hala dışarıdan yemek kategorisinde ve lüks.

Ve neyse ki hala Türk hazır gıda endüstrisinin pazarlama bölümleri o kadar da şeytanlaşmadı, derken korktuğum başıma geldi. Nescafe son reklamıyla vurdu, gol oldu. Reklamı izlemediyseniz sizi şöyle alalım (evet videonun başında Merih Ermakastar hayranının bir atıfı var, şaka değil. Reklamla Emakastar’ın ne gibi alakası var çözemedim ama on saniye dayanırsanız reklamı göreceksiniz, sakın şaşırmayın):

Reklamın özü “Ey sen sevgili tüketici, sen cool olmak, hipster olmak, tüm kızları tavlamak, tüm erkeklerin aklını almak istiyorsan bırak o sütü elinden! Al işte coffee mate. Kahvenin tadı da böyle çıkıyor yahu, çünkü hem gereksiz yere daha çok para verdin hem de ismi bile lüks, kafi meyt, İngilizce yani.”


Peki coffee-mate hakikaten sütün yerine geçer mi?


Hayır!!!
Geçmez!!!
Geçemez!!!
Bir kimyasal gıdanın doğal bir gıdayı sadece yapay olarak ikame etmesi mümkündür...

Nestle'nin sitesinde yazan ürün bilgileri: 
Sözcük anlamı ''kahvenin arkadaşı'' olan COFFEE MATE , Nestlé uzmanlığında geliştirilmiş kahve kremasıdır. 
Bilindiğinin aksine, COFFEE MATE bir süt tozu değil, kahvelerinizi lezzetlendirmek için üretilmiş özel bir kahve kremasıdır. Bitkisel içeriklidir. Kahvenin doğal kokusunu kaybetmeden yumuşak bir içim keyfi yaşamanızı sağlar. 
Bitkisel içerik konusu biraz saçmalık gerçi...

Herhangi çok derin bir araştırmaya girmeye gerek yok, toz haline getirilip paketlenmiş ve arkasında “içindekiler” yazan bir şey nasıl orijinalinin yerine geçebilir ki? Yine de içindekilere bakalım neymiş. Coffee-mate’in kendi web sitesindeki linkler kurbağa olduğu için maalesef başka bir siteden alıntı yapacağım:

İçindekiler: Glikoz şurubu, hidrojene palm çekirdeği yağı, sodyum kazeinat (süt proteini), asitliği düzenleyici(dipotasyum fosfat, sodyum polifosfat), emülgatör (monogliseritler, diasetil tartarik asit esteri), topraklamayı önleyici (sodyum aluminyum silikat), sodyum klorür, doğal ve yapay süt aromaları, renklendirici (riboflavin).

Bu yazanları değil anlamak, doğru okuyabileceğimden bile emin değilim. Hepsinin tek tek ne olduğunu yazarsam fahri gıda mühendisi diplomamı alabilirim, ama niyetim kendim dahil kimseyi hayattan soğutmak değil. Kısaca aşağıdaki gibi zararlı/sağlıklı tablosu oluşturdum:


Sonuç: Sağlığa zararlı.


Korktuğum oldu, Türk pazarlama bölümleri de “Niye ‘-mış gibisi’ varken aslını tüketiyorsunuz ki? Gelin siz de tüketim çılgınlığına kapılın, su burada çok güzel” diye bağırmaya başladı. Ama siz onlara kanmayın, mis gibi bir sürahi süt varken sütmüş gibisi coffee mate’i seçmeyin lütfen..


Bide önemli nokta: İsrail malı olduğunu da bilmiş olun. 
Hem müslüman olup hem İsrail malı almak İSLAMA HAKARETTİR...

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4