Ana içeriğe atla

Şanslı VE YA Şanssız Olmak Sizin Elinizde

2008'de ünlü Amerikalı psikolog Richard Wiseman küçük bir deney yapmaya başlar.

Popüler gazete ve dergilerde büyük bir ilan yayınlatır. Bu ilanda araştırma için "her işte şanslı olan" ve "tüm işleri başarısız" olan iki kategoride insanlar aradığını bildirir.

Bu ilanı takip eden birkaç yılda Richard 400'den fazla deney gerçekleştirir. Deneye, 18 yaşındaki öğrenciden, 84 yaşa kadar çeşitli kişiler katılır.

Bu deneyden sonra başarılı ve şanssız insanlara bir örnek olarak, Richard Wiseman iki adamın yaşamlarını anlattı.

İlk olarak, başarılı bir tıp uzmanı 42 yaşındaki Cesics'ti. Cesics istediği işte çalışıyordu, kocası onu seviyordu, iki güzel çocuğu vardı ve hayatında neredeyse hiç sorun yaşamıyordu.

Tam tersi, 34 yaşındaki Caroline, tamamen farklıydı. Bir haftanın içinde yol ile giderken ayağı takılmış ve ayağını burkmuştu, aynı zamanda düşerken belini incitmiş ve birkaç gün önce ehliyet sınavında arabayı ağaca çarpmıştı. Anlattığına göre birkaç defa sevmesine karşın bu sevgileri hep karşılıksız kalmıştı. Beğendiği erkeklerin hiçbiri onunla ilgilenmiyordu.

Uzun deneyden sonra Richard Wiseman karara vardı ki, başarısız insanlar kendi yanlış düşünceleri ve sürekli başlarına kötü bir şey gelecekmiş gibi davranmaları yüzünden problemleri kendilerine çekerler ve ne kadar çok bunu düşünürlerse, bir o kadar da sorunları artar.

Bu tezini ispatlamak için teste katılanlara bir ödev verir. Tüm kişilerin önüne aynı gazeteyi koyar ve gazetedeki toplam resim sayısını belirli sürede saymalarını ister...

Gazetede 43 resim vardı.Kendini şanssız hissedenler bu resimleri ortalama 2 dakika gibi bir sürede sayabildiler. Kendini şanslı hissedenler ise gazetedeki resimlerin toplamını ortalama 2 saniyeden az bir sürede hesaplayabilmişlerdi.

Cevap çok basitti. Gazetenin ikinci sayfasında büyük harflerle aşağıdaki sözler yazılmıştır:
"Yeter saydığınızı, gazetede 43 resim var."

Kendini şansız hisseden insanlarsa resimlerin sayısını geç hesaplayacaklarından korktukları için bu yazıya bakmak yerine, sadece resimlere odaklanmışlardı.

Bu makalede de anlatılmak istenen tek bir şey var. Siz şanslı olduğunuzu düşünürseniz şanslı olursunuz.

Beyinle ilgili bilmeniz gereken en önemli şey: beyin odaklandığını kendine çeken ve inandığını gerçekleştirme eğiliminde olan bir organdır. Bu bilimsel olarak kanıtlanmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s