Amerikalı talk şov sunucusu bir programında kelimelerin gücü ve kullandığımı kelimeleri değişmekle hayatımızda neler değişeceği üzerine bir program yapmıştır. 10 maddeyle sıralanan ve burada yer almayan bir kaç küçük kuralla hayatınızda nelerin değişeceğini gözlemleyin ve fırsat bulursanız bizimle de paylaşın.
"Larry King Now" programında değinilen kelimeler:
1. "Ama" yerine "ve" kullanın. Örneğin, "sen bunu doğru yapmışsın, ama ..." yerine "sen onu doğru yapmışsın ve ..."
Çünkü, "ama" daha önce söylenenlerin üstünde çizer.
2. "Buna rağmen" yerine "ve" kullanın. Örneğin, "Sizin için bu işin ne kadar zor olduğunu biliyorum, buna rağmen ..." yerine "sizin için bu işin ne kadar zor olduğunu biliyorum ve..."
"Buna rağmen" ifadesi muhatabınıza, onun duygu ve düşüncelerinin, isteklerinin, hissettiklerinin hiç bir anlamı olmadığının ve sizin umrunuzda olmadığı hissini doğurur.
3. Kaba tonda "hayır" demekten kaçının, çünkü bu ifade belirli tonlamayla denildiğinde çok büyük negatif izlenimler bırakabilir.
4. "Doğrusunu söylemem gerekirse" sözcüğünü kendi sözlüğünüzden tamamen kaldırın.
Çünkü, bu ifade, sanki gerçeği söylemek sizin için çok büyük bir istisnaymış gibi bir izlenim bırakır.
5. "Henüz" sözünün yerine "artık" kelimesi kullanarak bakış açınızı değiştirin. Örneğin "Siz henüz bu işi bitirmediniz mi?" cümlesi yerine "Siz artık bu işi bitirmelisiniz" kullanın.
Çünkü, henüz ifadesi insanların doğru yapacakları işleri bile heyecandan yanlış yapmaları yol açabilecek bir tesir gücü vardır.
6. "Sadece" sözcüğünü unutun veya başka bir sözcükle değiştirin. Örneğin, "Ben sadece kendi fikrimi söylüyorum", "Bu sadece bir düşünce" yerine "Bu benim fikrimdir veya bu benim düşüncemdir" kullanmaya özen gösterin.
7. "Yanlış" sözünü hiç kullanmayın. Bunun yerine fikrinizi daha da netleştirecek sorular sorun ve muhatabınıza sizin de problemin çözümü ile ilgili olduğunuzu his ettirin. Örneğin "Bu bizim beklediğimiz gibi olmadı. Problemi çözümü için birlikte düşünelim ve gelecekte bu gibi sorunların yaşanmaması için de önceden planlama yapalım." demek "Sen yanlış yaptın. Bütün suçlar senindir ve işin kötü sonuçlanmasının nedeni sensin." demekten kat-kat çözüm odaklı ve nezaket kuralları içinde bir tanımlama olacaktır.
8. İnsanlarla iletişimde karşı tarafa yönelteceğiniz soruların cevabının evet ve hayır olmamasına özen gösterin. Örneğin "Sizi arayabilir miyim?" sorusunun yerine "Sizi ne zaman arayabilirim" gibi bir ifade iletişimi daha da güçlendirecektir.
9. "Eğer" sözünü "Şu andan itibaren" sözü ile değiştirin. Örneğin, "Eğer, tavsiyelerinizi dinleseydim..." yerine "Şu andan itibaren, tavsiyelerinizi dinleyeceğim" demeniz iletişim gücünü daha da artıracaktır.
Çünkü, birinci ifadede siz sadece geçmişle ilgili pişmanlıkları geçirirken sorunun çözümüne yönelik hiç bir şey yapmıyorsunuz. İkinci ifadede ise karşı tarafa önemli olduğunu hissettirmekle beraber, gelecek için de umut vadetmiş oluyorsunuz.
10. "Yapmalıyım" yerine "Yapacağım" veya "Yapmak istiyorum" sözlerini kullanın.
Örneğin ben "Bu konuyu biraz düşünmeliyim" yerine "Bu konuyu biraz düşünmek istiyorum" daha etkili bir ifade biçimidir.
Yorumlar
Yorum Gönder