Ana içeriğe atla

Kelimelerin Gücü "Hayatınızı Değiştirecek Sözcükler"

Amerikalı talk şov sunucusu bir programında kelimelerin gücü ve kullandığımı kelimeleri değişmekle hayatımızda neler değişeceği üzerine bir program yapmıştır. 10 maddeyle sıralanan ve burada yer almayan bir kaç küçük kuralla hayatınızda nelerin değişeceğini gözlemleyin ve fırsat bulursanız bizimle de paylaşın.
Larry King Now
"Larry King Now" programında değinilen kelimeler:

1. "Ama" yerine "ve" kullanın. Örneğin, "sen bunu doğru yapmışsın, ama ..." yerine "sen onu doğru yapmışsın ve ..."

Çünkü, "ama" daha önce söylenenlerin üstünde çizer.


2. "Buna rağmen" yerine "ve" kullanın. Örneğin, "Sizin için bu işin ne kadar zor olduğunu biliyorum, buna rağmen ..." yerine "sizin için bu işin ne kadar zor olduğunu biliyorum ve..."
"Buna rağmen" ifadesi muhatabınıza, onun duygu ve düşüncelerinin, isteklerinin, hissettiklerinin hiç bir anlamı olmadığının ve sizin umrunuzda olmadığı hissini doğurur.

3. Kaba tonda "hayır" demekten kaçının, çünkü bu ifade belirli tonlamayla denildiğinde çok büyük negatif izlenimler bırakabilir.

4. "Doğrusunu söylemem gerekirse" sözcüğünü kendi sözlüğünüzden tamamen kaldırın.

Çünkü, bu ifade, sanki gerçeği söylemek sizin için çok büyük bir istisnaymış gibi bir izlenim bırakır.


5. "Henüz" sözünün yerine "artık" kelimesi kullanarak bakış açınızı değiştirin. Örneğin "Siz henüz bu işi bitirmediniz mi?" cümlesi yerine "Siz artık bu işi bitirmelisiniz" kullanın. 

Çünkü, henüz ifadesi insanların doğru yapacakları işleri bile heyecandan yanlış yapmaları yol açabilecek bir tesir gücü vardır.


6. "Sadece" sözcüğünü unutun veya başka bir sözcükle değiştirin. Örneğin, "Ben sadece kendi fikrimi söylüyorum", "Bu sadece bir düşünce" yerine "Bu benim fikrimdir veya bu benim düşüncemdir" kullanmaya özen gösterin.

7. "Yanlış" sözünü hiç kullanmayın. Bunun yerine fikrinizi daha da netleştirecek sorular sorun ve muhatabınıza sizin de problemin çözümü ile ilgili olduğunuzu his ettirin. Örneğin "Bu bizim beklediğimiz gibi olmadı. Problemi çözümü için birlikte düşünelim ve gelecekte bu gibi sorunların yaşanmaması için de önceden planlama yapalım." demek "Sen yanlış yaptın. Bütün suçlar senindir ve işin kötü sonuçlanmasının nedeni sensin." demekten kat-kat çözüm odaklı ve nezaket kuralları içinde bir tanımlama olacaktır.

8. İnsanlarla iletişimde karşı tarafa yönelteceğiniz soruların cevabının evet ve hayır olmamasına özen gösterin. Örneğin "Sizi arayabilir miyim?" sorusunun yerine "Sizi ne zaman arayabilirim" gibi bir ifade iletişimi daha da güçlendirecektir. 

9. "Eğer" sözünü "Şu andan itibaren" sözü ile değiştirin. Örneğin, "Eğer, tavsiyelerinizi dinleseydim..." yerine "Şu andan itibaren, tavsiyelerinizi dinleyeceğim" demeniz iletişim gücünü daha da artıracaktır. 
Çünkü, birinci ifadede siz sadece geçmişle ilgili pişmanlıkları geçirirken sorunun çözümüne yönelik hiç bir şey yapmıyorsunuz. İkinci ifadede ise karşı tarafa önemli olduğunu hissettirmekle beraber, gelecek için de umut vadetmiş oluyorsunuz.

10. "Yapmalıyım" yerine "Yapacağım" veya "Yapmak istiyorum" sözlerini kullanın.
Örneğin ben "Bu konuyu biraz düşünmeliyim" yerine "Bu konuyu biraz düşünmek istiyorum" daha etkili bir ifade biçimidir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4