Ana içeriğe atla

Parkinson Yasası

Parkinson yasası, İngiliz hukümetinin devlet kurumlarındaki iş tecrübelerine dayanarak oluşturulmuş, para yönetiminde kullanılan en popüler ve önemli kanunlardan biridir.

Yasa, İngiliz yazar C. Northcote Parkinson (1909-1993) tarafından oluşturulmuş ve hayatları boyunca çalışan ve maaş alarak yaşamaya çalışan insanların çoğunun hayatlarının sonuna kadar neden yoksul olarak yaşadıklarını açıklamaya çalışır.

Parkinson Yasası gereğince, bir kişinin kazandığı para ne kadar fazla olursa olsun, tüm paralarını ve ya daha fazlasını harcama eğilimi gösterirler. Giderleri gelirleriyle birlikte artmaktadır. Birçok kişi kariyerinin başında kazandığı paradan daha fazla para kazanmaya başlar. Yine de, yaşayabilmek için kazandıkları para çoğu zaman yetersiz kalır. Böyle insanlara ne kadar para kazanması önemli olmadan kazançları asla yeterli olmaz.
Yasadan çıkarılabilecek birinci sonuç:
"Sadece Parkinson kanunları bozulduğunda mali bağımsızlığı elde etmek mümkündür." Bu kanun, birçok insanların düştükleri tuzağı göstermektedir. Buradaki asıl sebep, borç yükü, para endişesi ve mali memnuniyetsizliktir. Kazandığınız tüm paraları harcamanıza neden olan sesi bastırdığınızda, kendinizi çoğu insandan ayırarak tasarruf yapmaya başlayacaksınız.

Yasadan çıkaracağımız ikinci sonuç
"Masraflarınızın gelirlerinize oranla daha yavaş bir hızda artmasını sağlarsanız ve bu artan parayı bir yatırım için kullanırsanız parasal anlamda kar etmiş olursunuz ve maddi olarak bağımsızlık kazanırsınız. Bu noktada en önemli nokta ise bu şekilde para elinizde kalırsa ve ya bunu yatırım için harcarsanız bilinçaltınızdaki Parkinson yasasından da kurtulmuş olur ve bağımsızlığınızı kazanmış olursunuz.

Bu yasadan kurtulmak için uyulması ve uygulamaya konulması gerek iki adımlı yöntem vardır.

Öncelikle, finansal durumunuzun iflasın eşiğinde olduğunu ve durumu iyileştirmek için harekete geçmeniz gerektiğini düşünün ve buna bağlı olarak da gerekli olmayan tüm masrafları sınırlayın. 
Ay boyunca kaçınılmaz maliyetlerden de tasarruf etmeye çalışın. Harcamalarınızın her birini dikkatli bir şekilde analiz edin. Gelecek üç ay içinde, harcamalarınızın en az % 10 azaltmayı hedefleyin.

İkincisi, aldığınız maaşın ve ya herhangi başka tüm gelirlerin %50'sini yatırım için kullanın. Kalan %50 ile yaşamayı öğrenin. Bunu başardığınız an Parkinson'dan kurtulmuşsunuz demektir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s