Parkinson yasası, İngiliz hukümetinin devlet kurumlarındaki iş tecrübelerine dayanarak oluşturulmuş, para yönetiminde kullanılan en popüler ve önemli kanunlardan biridir.
Yasa, İngiliz yazar C. Northcote Parkinson (1909-1993) tarafından oluşturulmuş ve hayatları boyunca çalışan ve maaş alarak yaşamaya çalışan insanların çoğunun hayatlarının sonuna kadar neden yoksul olarak yaşadıklarını açıklamaya çalışır.
Parkinson Yasası gereğince, bir kişinin kazandığı para ne kadar fazla olursa olsun, tüm paralarını ve ya daha fazlasını harcama eğilimi gösterirler. Giderleri gelirleriyle birlikte artmaktadır. Birçok kişi kariyerinin başında kazandığı paradan daha fazla para kazanmaya başlar. Yine de, yaşayabilmek için kazandıkları para çoğu zaman yetersiz kalır. Böyle insanlara ne kadar para kazanması önemli olmadan kazançları asla yeterli olmaz.
Yasadan çıkarılabilecek birinci sonuç:
"Sadece Parkinson kanunları bozulduğunda mali bağımsızlığı elde etmek mümkündür." Bu kanun, birçok insanların düştükleri tuzağı göstermektedir. Buradaki asıl sebep, borç yükü, para endişesi ve mali memnuniyetsizliktir. Kazandığınız tüm paraları harcamanıza neden olan sesi bastırdığınızda, kendinizi çoğu insandan ayırarak tasarruf yapmaya başlayacaksınız.
Yasadan çıkaracağımız ikinci sonuç:
"Masraflarınızın gelirlerinize oranla daha yavaş bir hızda artmasını sağlarsanız ve bu artan parayı bir yatırım için kullanırsanız parasal anlamda kar etmiş olursunuz ve maddi olarak bağımsızlık kazanırsınız. Bu noktada en önemli nokta ise bu şekilde para elinizde kalırsa ve ya bunu yatırım için harcarsanız bilinçaltınızdaki Parkinson yasasından da kurtulmuş olur ve bağımsızlığınızı kazanmış olursunuz.
Bu yasadan kurtulmak için uyulması ve uygulamaya konulması gerek iki adımlı yöntem vardır.
Öncelikle, finansal durumunuzun iflasın eşiğinde olduğunu ve durumu iyileştirmek için harekete geçmeniz gerektiğini düşünün ve buna bağlı olarak da gerekli olmayan tüm masrafları sınırlayın.
Ay boyunca kaçınılmaz maliyetlerden de tasarruf etmeye çalışın. Harcamalarınızın her birini dikkatli bir şekilde analiz edin. Gelecek üç ay içinde, harcamalarınızın en az % 10 azaltmayı hedefleyin.
İkincisi, aldığınız maaşın ve ya herhangi başka tüm gelirlerin %50'sini yatırım için kullanın. Kalan %50 ile yaşamayı öğrenin. Bunu başardığınız an Parkinson'dan kurtulmuşsunuz demektir.
Yorumlar
Yorum Gönder