2m uzunlukta, 8mm çaplı, nervürlü çelik çubuklardan (inşaat demiri) yeterince hazırlayıp, bahçenin ortasına sıra üzeri 5m ara olacak şekilde, çelik çubuğun 60cm kısmını toprağa çakıp, toprak üstünde kalan 140 cm kısmın başına da 1 litrelik veya 2,5 litrelik pet şişe geçirdim.
Pet şişeler en ufak bir rüzgarda sallandıkça nervürllü çelik çubuğa pet şişenin ağzı sürtünürken çıkardıkları ses toprağa gümbür gümbür gidiyor, köstebekler bir haftaya kalmadan çelik çubuk sırasından en az 15 uzaklaşıyor ve bir daha gelmiyorlar.
Bahçeniz 30m den geniş ise köstebekler ilk sıradan 15 er metre uzaklaştıktan sonra ilk sırayı söküp 10m sola çakıp, aynı miktar ilave çelik çubuk ve pet şişe ile ilk sıranın 10m sağına bir sıra daha diğer sıraya paralel olacak şekilde çakılarak, genişletme işlemi tekrarlanarak bahçedeki köstebekler bahçeden iki kenara çıkarılır.
Son olarak çelik çubuklar bahçenin sınırına çakılıp, bırakılır ki üretime engel olmasın, köstebekler de bahçeye bir daha yaklaşamasın.
Pet şişeler serbest duracak. Rüzgar uçuramıyor.
Pet şişelerin çıkardığı tıkırtı sesi köstebekleri kaçıracağı gibi insanı bile rahatsız ediyor.
Toprak eğimli ise çelik çubuklar toprağa değilde durgun su seviyesine dik çakılmalı toprağa.
Çelik çubuklar eğri büğrü olursa rüzgarda eğilirler, pet şişeler o zaman uçar.
Çelik çubuklar 12 metrelik düz çubuklardan kesilirse iyi olur.
Çelik çubuklar eğri büğrü olmamalı.
Kesinlikle düzgün olmalı.
Tepe ucu keserken ve çakarken çapaklı kalmamalı ki pet şişeler oynadıkça çapaklar sayesinde delinmesin.
Sıra yapılacak yere ip çekip, sıra üzeri 5m arallıkla işaretleyip, çelik çubuk tepelerine geçireceğiniz pet şişelere su doldurup, çelik çubukları çakacağınız noktaları elle 10cm gibi açıp, su dolu pet şişelerin kapağı delik vaziyette ters çevirşp o noktaya konduğunda şişe içindeki su bitince çelik çubuklar sulanmış yumuşak toprağa kolay çakılır.
Çelik çubukları çakarken tepe ucu da çapaklanmamış olur.
Köstebeklerin ürünlere, insanların da köstebeklere zarar vermediği günler dilerim.
Yorumlar
Yorum Gönder