Ana içeriğe atla

Köstebek Bahçeden Nasıl Uzak Tutulur?

2m uzunlukta, 8mm çaplı, nervürlü çelik çubuklardan (inşaat demiri) yeterince hazırlayıp, bahçenin ortasına sıra üzeri 5m ara olacak şekilde, çelik çubuğun 60cm kısmını toprağa çakıp, toprak üstünde kalan 140 cm kısmın başına da 1 litrelik veya 2,5 litrelik pet şişe geçirdim.


Pet şişeler en ufak bir rüzgarda sallandıkça nervürllü çelik çubuğa pet şişenin ağzı sürtünürken çıkardıkları ses toprağa gümbür gümbür gidiyor, köstebekler bir haftaya kalmadan çelik çubuk sırasından en az 15 uzaklaşıyor ve bir daha gelmiyorlar.



Bahçeniz 30m den geniş ise köstebekler ilk sıradan 15 er metre uzaklaştıktan sonra ilk sırayı söküp 10m sola çakıp, aynı miktar ilave çelik çubuk ve pet şişe ile ilk sıranın 10m sağına bir sıra daha diğer sıraya paralel olacak şekilde çakılarak, genişletme işlemi tekrarlanarak bahçedeki köstebekler bahçeden iki kenara çıkarılır. 


Son olarak çelik çubuklar bahçenin sınırına çakılıp, bırakılır ki üretime engel olmasın, köstebekler de bahçeye bir daha yaklaşamasın.

Pet şişeler serbest duracak. Rüzgar uçuramıyor. 

Pet şişelerin çıkardığı tıkırtı sesi köstebekleri kaçıracağı gibi insanı bile rahatsız ediyor.

Toprak eğimli ise çelik çubuklar toprağa değilde durgun su seviyesine dik çakılmalı toprağa.

Çelik çubuklar eğri büğrü olursa rüzgarda eğilirler, pet şişeler o zaman uçar.

Çelik çubuklar 12 metrelik düz çubuklardan kesilirse iyi olur.

Çelik çubuklar eğri büğrü olmamalı.

Kesinlikle düzgün olmalı.

Tepe ucu keserken ve çakarken çapaklı kalmamalı ki pet şişeler oynadıkça çapaklar sayesinde delinmesin.


Sıra yapılacak yere ip çekip, sıra üzeri 5m arallıkla işaretleyip, çelik çubuk tepelerine geçireceğiniz pet şişelere su doldurup, çelik çubukları çakacağınız noktaları elle 10cm gibi açıp, su dolu pet şişelerin kapağı delik vaziyette ters çevirşp o noktaya konduğunda şişe içindeki su bitince çelik çubuklar sulanmış yumuşak toprağa kolay çakılır.


Çelik çubukları çakarken tepe ucu da çapaklanmamış olur.

Köstebeklerin ürünlere, insanların da köstebeklere zarar vermediği günler dilerim.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4