Ana içeriğe atla

Ermenistan Azerbaycan'a Ne Kadar Tazminat Ödeyecek?

Birinci Karabağ savaşı yerlerinden göç ettirilen 1 milyona yakın Azerbaycan Türkü için çok acı sonuçlarla bitmişti. Evlerinden göç ettirilmek zorunda bırakılan bu insanlar yaklaşık 30 sene sonra kendi topraklarına dönebilecek olsalar bile hayatlarındaki kaybolan 30 seneyi telafi etmek imkansız ve buna neden olan Ermenistan'ın da hiç şüphesiz uluslararası mahkemede tazminat ödemek zorunda olduğu çok açık. 


Ermenistan'ın da taraf olduğu Avrupa İnsan hakları mahkemesi daha önce Laçın'da yaşayan ve Birinci Karabağ savaşında Ermenistan işgalinden sonra göç ettirilmek zorunda kalan 5 Azerbaycanlı için kişi başı 480 bin dolar Ermenistan'a keza kesti. 


Bu karar geçmişte Karabağ ve etrafında yaşayan insanlar için de emsal niteliğinde kabul edilirse Ermenistan'ın ödeyeceği tazminat miktarı yaklaşık 50 milyar dolar civarında. Buna Ermenistan'ın yaptığı katliamları da eklersek yapılan Hocalı Soykırımı için de ilave olarak tazminat davası açılabileceği çok açıktır.


İkinci Karabağ savaşının Azerbaycan galibiyeti ile tamamlanmasından sonra Ermenistan'ın Karabağ topraklarında insanların evlerine, mallarına verdikleri zararlar da ispatlanabilir ve mahkemeye delil olarak sunulabilecek duruma geldi. Bu hiç şüphesiz Avrupa İnsan Hakları Mahkemesinin talep ettiği kanıtların toplanabilmesi için gerekliydi. Bundan sonraki süreçte Azerbaycan yüksek mahkemesi tarafından Ermenistan'ın verdiği zararlar hesaplanarak mahkemeye başvurulacak. Ayrıca kişilik haklarının ihlali nedeni ile de ilave tazminatlar ödemek zorunda olacağı da çok açık.


Ermenistan devletinin Kelbecer'de bulunan altın yataklarını Azerbaycan devletinin izni olmadan çıkarması da ayrıca dava konusu olacak. Bu anlamda senelerdir Ermenistan ekonomisine katılan bu altın bedelleri de iade edilecek. Bu bedelin de yaklaşık 5 milyar dolar civarında olduğu söyleniyor.


Ermenistan ekonomisi düşünüldüğünde Azerbaycan bu ölçekte tazminatları ödemesi imkansız gibi dursa da, devlet terörünü ısrarla devam ettiren bu ülkenin senelere yayılan borç ödeme tablosu ile bu bedelin ödetileceği aşikardır. Zira işgal politikasının sonucunun bu olacağını Ermenistan çok iyi biliyordu ve bu yüzden ordusunun yenileceğini ve çok ağır kayıplar vereceğini bile bile savaşı 44 gün devam ettirdi. 


Ermeni diasporasına da bundan sonra çok büyük işler düşüyor. Şimdiden ödenecek olan tazminatlar için para toplamaya başlayabilirler. Ermenistan'ın konyak satarak ve Kim'in poposu ile bu parayı ödemesi de imkansız.


Muhtemelen Ermenistan için tek çözüm Nahçıvanla Karabağ arasında olan toprakları tazminat olarak Azerbyacan'a vermesi olabilir. Bu anlamda Nahçıvanla Azerbaycan arasındaki Zengezur koridoru sadece koridor olmaktan çıkarak bölgenin tamamı Azerbaycan'a katılabilir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4