Ana içeriğe atla

Yurt Dışına Gitmek İsteyen Yazılımcılar İçin Öneriler

Hiç şüphesiz bir çok kişinin merak ettiği konulardan bir tanesi yurt dışında yazılım sektörünün nasıl ilerlediği ve firmaların hangi kriterlerde çalışanlar aradığıdır. Bu konuda benim de kişisel görüşüm olmasa da yurtdışına yerleşmiş be senelerdir çalışan bir arladaşın tavsiyelerini sizinle de paylaşmak istiyorum.

Soru:
Yurt dışında programlama ile ilgili bir alanda çalışabilmek için diploma gerekli mi?
Yurt dışında hangi programlama dilleri kullanılıyor?
Hangi alanlarda iş bulmak daha kolay?


Cevap:
"Diploma gerçekten büyük kapı açar ama iyi bir portföyün varsa gene de gidebilirsin. Yazılım alanında çalışacaksan ilk olarak sürüm yönetim sistemlerinden herhangi birini bilmen gerekecek ingilizcede SCM tools olarak geçer. ( https://mindmajix.com/top-10-scm-devops-tools git vb.). Yazılım geliştirme süreçleri üzerine bilgin olması ve en azından bir sertifika edinmen büyük yarar sağlar. (Agile gibi) Bu sertifika programlarını Coursera, Edx, Udacity gibi online öğrenme platformlarından edinebilirsin. Udemy'den uzak dur. İngilizce eğitim almaya bak. Son soruna gelecek olursak son yıllarda gözlemlediğim kadarıyla İOS geliştirme, Swift programlama dilinde bir açık var. Tabii bu 4 sene içerisinde değişebilir net bir şey yok. Çok bilgim olmamasına rağmen ReactNative veya ReactJs üzerine de çok ilana rastladım. Python öğrenmen hem Machine Learning uygulamaları hem de Data Science üzerine bir şeyler yapmanı kolaylaştırır. Bu alanlar en fazla maaş alınan alanlar diyebilirim. Onun dışında daha mühendislik, gömülü programlama düşünmekteysen önce C/C++, daha sonra MATLAB önemli sayılabilir. Bilgisayarlı görüde ( Araştırman için Computer Vision ) da şuan revaçta bir alan onun için de çok bilgim olmasa da C/C++ öğrenmen temel seviye için yeterli. Yazılım alanını geçersek Almanya için mutlaka Almancan bulunması gerek, diğer ülkelerde ingilizce seviyeni belgelendirmen gerek IELTS, TOEFL gibi sınavları başarıyla tamamlaman çok büyük yarar sağlar. Eğer kafanda bir şeyler oluşturabildiysem güzel, iyi çalışmalar."

Konuyla ilgili düşünceniz varsa veya sizde yurt dışında çalışıyorsanız bu makaleyi okuyan insanların da faydalanabilmesi için yorumlar kısmında görüşlerinizi bize bildirebilirsiniz.

Yorumlar

  1. Fayda sağlamak için Almanya ile ilgili bir kaç hususu da eklemek isterim. Almanya'da sektör çok çabuk değişiyor. Burada sırf üniversite´de bilgisayar mühendisliği ile değil, lise okumadan yazılım üzerine meslek yapmak da mümkün, bu yüzden piyasa baya yazılımcılarla dolmaya başladı. Mezuniyetin değeri yok gibi, aranan tek şey deneyim ve tecrübe. Programlama dili bilmekte yetmiyor, bir sürü veri tabanı sistemi, framework vs. tecrübeleri şartları var. Türkiye'den bakıldığında burada çok kolay para kazanılıyor gözlemi var. Ama tecrübe, bilgi ve eğitim kalitesine bakarsak Türkiye'den çok iyi üniversite bitirmemiş, veya çok erkenden yazılıma başlayıp uzman olmamış birinin şansı oldukça düşük. Buradan çıkaracağınız ders ise nerede olursanız olun kendinizi geliştirdiğiniz sürece her yerde iş bulursunuz.

    YanıtlaSil
  2. Halit Özçakmak3 Eyl 2019 14:05:00

    Maaşınızı hesaplamadan önce bilginizi hesaplayıp proje geliştirirseniz sadece Avrupa değil dünyanın her yerinde başarılı olabilirsiniz. Önemli bir kaç hatırlatma da yapmak isterim. Başarı için emek harcamazsanız, bir ömür başarısızlığın bedelini ödersiniz. Bir de tabi ki yurt dışında çalışabilmenin anahtarı yabancı dil bilmek. Çünkü günümüz mühendisliğinde iletişim ve birlikte iş yapabilmek en önemli konudur diye düşünüyorum.

    YanıtlaSil
  3. Canberk Akduygu18 Eyl 2019 21:55:00

    Hollanda'da asgari ucret 1600 iken 5K'ya yakin kazaniyor tecrubeli muhendisler. Daha fazlasini alan da var. Evet aradaki fark TR'de ki kadar ucurumlara sahip degil.
    Ayrica insan emeginin dusuk olmasi ve insanlar arasi ucurum yaratmasi guzel bir sey mi? Mesele de bu, neden bu kadar fark olmasini beklediginiz? Benim komsum belediye calisani, bir digeri postahanede calisiyor. Bir digeri de marangoz. Her biri farkli gelir seviyesinde. Hafta sonu Belcikaya gidebiliyor. Cocuguna kitap, ayakkabi alirken zorlanmiyor. Ama TR'de bu isi yapanlar AVM'den oteye gecmiyor. Avrupali bir Turk kadar savurgan degil. Burada yasamadan uzaktan ya da turist olarak gordugunuz kadariyla yorum yapmak cok dogru degil. Bu yuzden yaptiginiz karsilastirma TR'deki sartlarinizi herhangi bir Avrupa sehri ile kiyaslamaya donuyor ve denk gucler carpismiyor. Turkiyedeki standartinizi bence Amerika ile kazan/hayat kosulu ile kiyaslamalisiniz. Orada da bulundum 2 yil ve Turkiye kucuk Amerika diyebilirim.

    YanıtlaSil
  4. Merhabalar , açıkçası son günlerde ben de kendimi Almanya 'nın göçmen yasası ile işçi alımına dair araştırmalar yaparken buluyorum. Bu güne kadar 10 yıldan fazla iş deneyimim oldu ve çalıştığım kurumlarda da kendi adıma da güzel işler başardığımı güzel değerler kattığımı düşünüyorum.
    Ama yaklaşık 2,5 yıldır işsizim. Hayatımda en uzun süren işsizliğim ve bakıyorum da gerçekten canım ülkemde artık herşey çok zor. "Neden ?" sorusunu ben kendime çok sordum ve umarım beyin göçünün bu kadar arttığı şu günlerde canım ülkem de sorar "Neden ?" diye .

    YanıtlaSil
  5. Savaş Karaduman18 Eyl 2019 22:02:00

    Herşeyin bir bedeli vardır: Gitmenin de kalmanın da. Mutlu aşk kolay olmadığı gibi mutlu iş de kolay değildir. İkisi de emek verirsen olur. Çağımızın en büyük sorunu zihnen “net” olamamak. İnsanlar artık dışarıdaki yaşam şeklini teknolojik araçlarla görüyorlar, biliyorlar. Doksanlarda genç olan benim kuşak o yaşam şekillerini ancak dizilerde yahut cep sinemalarında görebilirdi. Fırsatlar kaçırdığını ve doğduğu ülkede yaşamaya razı gelerek kazık yediğini düşünen gençler yeni ülkeleri hedefliyor. Gidenlerin ne kadar mutlu olduğuna dair yapılmış bir araştırma da yok. “Net” olanın kazandığı bir çağ.

    YanıtlaSil
  6. Bu yorum yazar tarafından silindi.

    YanıtlaSil

Yorum Gönder

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4 ...

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv...

Sözlerde Vurğunun Yerini Necə Tapmaq Olar?

Azərbaycan dilindəki her hansı sözdə vurğunun yerini tapmaq üçün sözü hecalara ayırmadan nisbətən qüvvətli demək lazımdır. Çünki vurğulu heca tələffüz zamanı özünü asanlıqla biruzə verir. Onu da bilmək lazımdır ki, hecalara ayrılarkən sözdəki bütün hecalar eyni tonda tələffüz olunur. Vurğunu asand tapmaq üçün sözü sərbəst şəkildə tələffüz edib, hecaları nisbətən qüvvətli demək lazımdır. Tələffüz zamanı vurğu ilə bərabər sözün düzgün tələffüzü üst-üstə düşərsə bu heca vurğulu hecadır. Bu açıqlamalardan sonra qısaca sözlərdə vurğunu yerini nece tapmaq olar sualının cavablaya bilmək üçün vurğunun məntiqini başa düşmək lazımdır. Vurğu sözdə bir hecanın digər hecalara görə daha qüvvətli deyilməsinə deyilir. Onda vurğunun yerini düzgün tapmaq üçün sırayla sözdeki bütün hecalar digərlərinə nisbətən daha qüvvətli tələffüz olunur. Eger bu qüvvətli tələffüzlərdən biri bu sözün normal tələffüzü ilə örtüşərsə, onda bu heca vurğulu hecadır. Qeyd edek ki, sözlərdə vurğu '  işarəsi ilə göstər...