Ana içeriğe atla

Yapay Zekanın Babası Alan Turing

Alan Turing bilgisayar bilimlerinin ve yapay zekanın doğumuna liderlik etmiş dahi bir matematikçi. Öyle önemli ki, ‘Programlamanın Nobel Ödülü’ diye de bilinen Turing Ödüllerine ismini vermiş biri. Bugün insanlar onu en çok, 2. Dünya Savaşı’nda Nazi Alman ordusunun kullandığı şifreleri kıran sistemi geliştirmesi, bu sayede de savaşı iki yıl kısaltması ve binlerce hayatın kurtarılmasına yardımcı olmasıyla tanıyor.

Daha dün, İngiltere Merkez Bankası, £50 banknotların üzerine Turing’in resmini yerleştireceğini duyurdu. Banka, seçiminin sebebi olarak, Turing’in yaptıklarının bugün bilim ve topluma hala etkide bulunmaya devam etmesini gösterdi. Ama aynı zamanda bu seçimin arkasında utanç verici ve üzücü bir hikaye yatıyor: Habere buradan erişebilirsiniz.

Turing 1912’da İngiltere’de doğdu. King’s College’da yüksek başarıyla Matematik bölümünü bitirdi. 1936’da, sadece 24 yaşındayken, bugün bilgisayar bilimlerinin temelini oluşturduğu düşünülen yazısını yayımladı. Kısa zaman sonra, 2. Dünya Savaşı’nda Almanların savaş taktikleri için kullandığı Enigma şifreleme cihazını çözmek için İngiltere ordusuna katıldı. 1939’da ‘Bombe’ ismi verilen, Enigma şifrelerini kıran bir makine geliştirmeyi başardı ve bu sayede savaşın kaderini değiştirdi. Dünyaya katkıları bunlarla bitmedi: 1946’da ilk elektronik bilgisayarı, 1950’de de makinelerin düşünüp düşünemeyeceğini ve makine zekasının insan zekasıyla karşılaştırmasını tartışan Turing Test’i dünyaya tanıttı.


Hayatın sadece 40 yılına bunca başarı sığdıran Turing’in hayatını altüst eden olaylar 1952’de başladı: Eşcinsel bir ilişkide bulunduğu iddiasıyla mahkemeye çıkarıldı. Turing bu iddiaları yalanlamadı; tersine, yaptıklarında herhangi bir yanlış olduğunu düşünmediğini söyledi. Hapishane ile kimyasal tedavi arasında bir seçim yapması istendiğinde, o tedaviyi, yani bir tür yavaş işkenceyi seçti. Bugün, Turing’in içinden geçmek zorunda kaldığı bu kimyasal yöntem insan haklarına aykırı olduğu için yasak.

İşkence altında geçirdiği iki yıl boyunca, doğadaki Fibonacci sayılarını açıklayabilmek ve kuantum fiziği üzerine çalıştı, ona işkence eden bir dünyada kimsenin üretemeyeceği kadar çok şey üretti.

Ama yaşamaya fazla devam edemedi. Haziran 1954’te yaşamına son verdi. Sadece 42 yaşındaydı.

İngiltere Kraliçesi, 2013 yılında, yani Turing’in ölümünün üzerinden neredeyse 60 yıl geçtikten sonra, bu dehaya yaptıkları haksızlıklar için ulusal bir özür yayınladı. Ama bu özür bile, Stephen Hawking’in de destek verdiği dört yıllık bir kampanya sonucunda gerçekleşebildi.

Not: Turing’in yaşamını daha çok anlamak için The Imitation Game (Enigma) filmini izleyebilirsiniz.

Referanslar:






Faydalı Linkler:

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4