Ana içeriğe atla

Aradığınız Zabbix Olabilir!

Zabbix, Alexei Vladishev tarafından geliştirilen ağlar ve uygulamalar için bir kurumsal açık kaynak izleme çözümüdür. Çeşitli ağ hizmetleri, sunucular ve diğer ağ donanımlarını izlemek ve durumunu takip etmek için tasarlanmıştır. Zabbix MySQL, PostgreSQL, SQLite, Oracle veya IBM DB2 kullanarak veriyi saklayabilme özelliği ile ön plana çıkan bir yazılımdır.

Bu makalede genel hatlarıyla Zabbix konusu inceleyeceğiz. Öncellikle Zabbix'in ortaya çıkış nedenlerini ortaya koyacak ve bu anlamda karşılaştığımız hangi problemlerin çözdüğünü tartışacağız. Makalenin devamında ise zabbixin genel özelliklerinden ve çalışma mantığından bahsetmeye çalışacağım. Zabbix kurulumu ve uygulamasını ise başka bir makalede detaylı inceleyeceğiz.



Zabbix üzerine tanımladığınız hostlarda, servislerde yada ağ cihazlarında herhangi bir anormallik tespit etmesi durumunda geliştirildiği sistem itibari ile bir çok aksiyonu sizin belirlediğiniz çerçevede gerçekleştirme sağlamaktadır.

Zabbix, IT altyapı izleme sistemleri arasında ; düşük kaynak kullanımı, yüksek kaliteli görsel öğeler oluşturma, farklı kaynaklardan veri okuyarak çalışabilme, ajanlı veya ajansız iletişim, IT SLA ölçebilme, IT Business dashboard oluşturabilme, mobil cihaz entegrasyonu gibi özellikleriyle ön plana çıkan komple bir izleme çözümüdür.

Zabbix ile sunucu ve ağ sistemlerinizden neredeyse sınırsız türde veri toplamak mümkündür. Yüksek performanslı gerçek zamanlı izleme, on binlerce sunucunun, sanal makinenin ve ağ cihazının aynı anda izlenebileceği anlamına gelir.

Sistemlerden toplanan verinin saklanması ve raporlamanın yanı sıra, görselleştirme özellikleri de mevcuttur (yönetici özetleri, haritalar, grafikler, ekranlar, vb.) Ve ayrıca toplanan verilerin analiz edilmesinde çok esnek yöntemler kullanabilmektedir.

Zabbix Özellikleri

Genel olarak Zabbiz özelliklerini toparlayacak olursak aşağıdaki özelliklere sahip olduğunu söyleyebiliriz.

Ağ servislerinin (SMTP, POP3, HTTP vb) izlenmesi
Sistem kaynaklarının (işlemci yükü, disk kullanımı vb) izlenmesi
Ağdan veri gönderebilen herhangi bir cihazın (ısı sensörü, alarm vb) izlenmesi
Ajanlı ya da ajansız çalışabilme
Belirli eşik değerleri aşıldığında farklı kademelerde uyarı üretebilme
Uyarıların e-posta, SMS ya da benzeri bir araçla iletilmesi
Uyarı anında önceden tanımlanmış işlemlerin gerçekleştirilerek proaktif sorun çözümü
Tüm alınan verilerin ve üretilen uyarıların kaydedilmesi ve geriye dönük grafiklerinin çizilebilmesi
Android/iPhone ile takip edebilme
Çok sayıda hazır şablon
Şablon yapısı sayesinde özel servisler için yeni eklentiler yazılabilmesi

Zabbix Çalışma Mantığı

Zabbix çalışma mantığı aşağıdaki resimde anlatılmıştır. Makalenin devamında sürecin her bir kısmı detaylarıyla ele alınacaktır.


İtem: Bilgi toplana modüldür ve her item farklı bir servis hakkında bilgi toplar. Ör: mysql bilgisini bir item alır, cpu bilgisini başka bir item

Trigger: Tetikleyici dersek direk bir çağrışım yapabilir. İtem'ın aldığı veride sizin belirlediğiniz durumlarda bir anormallik tespit edilirse trigger devreye girer.Ör: Mysql servisi için cevap veriyorsa 1 değeri döndürülür, fakar servis cevap vermiyorsa 0 değeri döner. Bu durumda siz mysql için 0 değeri aldığında bir trigger yazarsanız, servis cevap vermediğinde trigger devreye girmiş olur.

Problem: Yukarıdaki örnekte belirtmiş olduğum problem modülünü içermektedir

Action: Bu modül ise servisin cevap vermemesi durumunda zabbix nasıl bir tepki versin onu belirliyoruz. Burada action modülü kullanmaz isek zabbix içeriğine girip triggerları izleyerek durumları kontrol edebiliriz. Fakat bir item'a bağlı bir trigger çalışmış ise bu trigger'a bağlı bir action gerçekleştirilip bu sorunun çözülmesi gerekmektedir.
Action modülü bu sorunlara;
1 - Mail atarak
2 - SMS atarak
3 - Komut çalıştırarak müdahale edebilmektedir.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4