Ana içeriğe atla

Doğal Dil İşleme - Aselsan Bülten

Yapay zeka, dünyaya bakışımızı değiştiriyor. Makine öğrenmesi, akıllı robotik sistemlerden akıllı mobil cihazlara kadar birçok alanda etrafımızı sarıyor ve birçok pratik problemle ilgili bilinen çözümleri altüst ediyor. 

Doğal dil işleme, yapay zeka alanının en eski uğraşı alanlarından biri olan insanları konuştukları doğal dil ile anlamak problemine akıllı sistemler ile çözüm getirmeyi amaçlayan araştırma alanı olarak karşımıza çıkmakta. Günümüzde bu alandaki teknolojiler, kişisel dijital asistanlar ve otomatik metin çeviri sistemleri gibi tüketiciye dönük çözümlerin yanı sıra tehdit analizi, siber güvenlik, bilgi çıkarımı ve özetlenmesi gibi geniş bir uygulama yelpazesinde kendilerine yer bulmaktadır.

Gündelik iletişimde, diğer insanların yorumlayıp eyleme dönüştürdükleri binlerce kelime kullanırız. Özünde basit birer iletişim işareti gibi görünseler de kelimeler bunun ötesinde bir derinlik taşırlar. Kendimizi ifade ederken kullandığımız vücut dili, ya da kullandığımız tonlama ya da tekrarlar, bu derinliği sağlayan bağlamı oluşturan ögelerden birkaçıdır. Doğal dil işlemeye dayanan akıllı sistemler, benzer şekilde dilin insanlar tarafından kullanılmış geçmiş örneklerini analiz ederek bu bağlam bilgisini öğrenmeye ve ifade edilen anlamı yakalamaya çalışır.

Yapay sinir ağları ve derin öğrenme tekniklerinin son yıllarda gösterdiği gelişim doğal dil işleme kabiliyetleri için yeni bir dönemi başlatmıştır. Bu tekniklerin getirdiği kazanımlara örnek olarak, bir müşteri adına bir işletme ile telefonlu görüşme gerçekleştirip bir randevu alabilen akıllı diyalog sistemleri, ya da insana benzer başarımlar ile diller arası metin çevirisi yapan sistemler sayılabilir. Görüntü ya da video gibi değişik veri biçimleri ile birlikte çalışan doğal dil işleme sistemlerinin geliştirilmesinde de yenilikçi derin öğrenmeye dayalı teknikler önemli bir rol üstlenmişlerdir. Bir görüntüde resmedilen nesne ya da olayların otomatik olarak bir cümle ile anlatımını, ya da güvenlik kamera görüntülerinde yakalanan bir olayın birkaç cümle ile otomatik özetlenmesini sağlayan yeni sistemler, yakın zamanlarda gerçekleşmesi mümkün hale gelen teknolojilerden sadece birkaçıdır.


Doğal dil ile çalışan bu gibi akıllı sistemler, öngörülen bir uygulamanın gereksinimlerine uygun olarak, dildeki temel birimleri değişik matematiksel tekniklerle modellerler. Oldukça karmaşık bir veri alanı olan doğal dil bu probleme birtakım özgün güçlükler getirmektedir. Örneğin mevcut sistemler, çok-anlamlı ya da ifadesi güç kavramlarla baş etmekte zorlanmaktadırlar. Bu zorlukları aşan ve doğal dilin karmaşıklığına uygun bir esnekliğe sahip matematiksel mimariler, alandaki araştırma konuları arasında önemli bir yer tutmaktadır.

Yapay zeka ile doğal dil uygulamalarında karşılaşılan bir başka önemli sorun da elde edilen yapay zeka tabanlı modellerinin gösterdiği yorumlanabilme güçlüğüdür. Özellikle derin öğrenme teknikleri ile geliştirilen modellerde rastlanılan bu durum, geliştirilen algoritmaların neden belli durumlarda belli yanıtlar verdiğinin tespit edilmesi ve karşılaşılan sorunların hızlı bir şekilde giderilmesi önünde bir engel teşkil etmektedir.

Bu yazı Aselsan Bülteninin 3 Eylül 2018 tarihli sayısından alınmıştır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4