Ana içeriğe atla

Oracle Kullanıcı Şifre Değiştirme Sqli

Güvenlik prosedürlerinden bir tanesi şifrelerin belirli aralıklarla değiştirilmesidir. Oracle veritabanı şifreleri belirlenirken de şifrenin geçerlilik süresi değiştirilmemişse varsayılan değer olarak 180 günde bir yenilenmesi gerekir. Şifre yenilenme sürecinin yaklaştığı zaman her yeni bağlantı sağlandığında şifrenin değiştirilmesi ve geçerlilik süresinin biteceğine dair uyarı mesajı ile karşılaşırız.


Bu makalemizde Oracle kullanıcı şifresinin sql kullanılarak nasıl değiştireleceğini anlatacağım. Burada şifre değiştirme işleminin SQL sorgusu ile nasıl yapıldı anlatılacaktır. Bunun dışında aynı işlemi SQL Develepor ile de yapabilirsiniz. 

Aslında bu makalenin bir amacı da Oracle kullanıcı şifresi değiştirme sürecinin tüm olasılıklar göz önünde bulundurularak planlamasının gerektiğine de vurgu yapmaktır.

Not: Eğer şifre geçerlilik süresi bitmişse kullanıcı şifre değiştirme işlemini sadece Oracle DBA olarak tanımlanmış kullanıcılar yapabilir. Ama şifre süresi geçmemiş ise ve halen kullanıcı işlem yapabiliyorsa bu makalede anlatılan SQL sorgusu uygulanarak şifre değiştirilebilir.

Oracle kullanıcı şifre değiştirme işlemi için aşağıdaki SQL'i çalıştırmanız yeterlidir.

ALTER USER user_name IDENTIFIED BY new_password;

Burada:
user_name: Şifresi değiştirilecek kullanıcı adı
new_password: Belirlenen yeni şifredir

Örnek
ALTER USER agha_alizade IDENTIFIED BY bFd*84>W@Sd

Şifre değiştirme işleminden sonra var olan bağlantılar sorguları çalıştırabilir ve işlemlerini yapmaya devam ederler. Yeni şifre açılan yeni bağlantılar için geçerli olacaktır ve eski şifre ile bağlantı yapmaya çalışan kullanıcılar hata mesajı alacaktır.

Önemli:
Oracle kullanıcı şifresi değiştirecek olanlara bir kaç uyarım da olacak.
Özellikle çok fazla sunucu olan ve işlem sayısı yüksek olan sistemlerde şifre değişikliğinden sonra yanlış kullanıcı ve şifre sorgulama işleminden dolayı veritabanı kullanıcısı bloklanabilir (Bu durumda DBA'a başvurmanız gerekir) Bu yüzden aktif çalışan bir sistemde kullanıcı şifresi değiştirecekseniz öncelikle tüm bağlantı yapabilecek sunucuların veya uygulamaların durdurulması gerekiyor. Şifre değişiklikleri tüm sunucularda (web config, app.config ve b.) yapıldıktan sonra sunucuları tek tek devreye alabilirsiniz. Burada tüm senaryoları anlatmam imkansız olsa da özellikle canlı çalışan sistemlerde kullanıcı şifresi değiştirme işlemini yapmadan önce tüm süreçlerin planlanması ve ona göre şifre değiştirme işleminin yapılması gerektiğini özellikle vurgulamak istiyorum.

Anahtar Kelimeler: Oracle, Oracle Kullanıcı İşlemleri, Oracle Şifre Değiştirme, Oracle Kullanıcı Şifresi Değiştirme Sql

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4