Kitap okumak
Cümle kurma kalitenizin artmasına.
Söz dağarcığımız gelişmesine,
Farklı kültürler, farklı insanlar ve farklı karakterler tanımanıza,
Empati duygunuzun gelişmesine,
Hayata daha pozitif bakmanıza
neden olur.
Cümle kurma kalitenizin artmasına.
Söz dağarcığımız gelişmesine,
Farklı kültürler, farklı insanlar ve farklı karakterler tanımanıza,
Empati duygunuzun gelişmesine,
Hayata daha pozitif bakmanıza
neden olur.
Peki kitap okumak bu kadar faydalı iken, başlıktaki Kitap Okuduğunuz Süreden Daha Fazla Hayal Kurun da neyin nesi?
Aslında kitap okumak insanın sürekli hayal kurmasına ve okuduklarını kafasında canlandırarak yaşamasına neden olur. Ama her zaman başkalarının hayallerinde yaşamak da bazen istemediğimiz durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. Mesela belirli bir süre sonra yalnızlıklar içinde kalabilirsiniz. Özellikle arkadaş çevrenizde okuduğunuz kitaplarla ilgili konuşacağınız kimse yoksa.
Kitap okuduğunuz kadar hayal kurun cümlesini aslında bilimsel kitaplar için önerilen bir yöntem olduğunu söylemem lazım. Özellikle roman kitapları kafanızda olayları yaşamanızı sağlarken, bilimsel konular beyninizin yorulmasına neden olacak. Ama burada hayal kurmanın farklı bir nedeni var. Bu da örneğin bir mühendis iseniz gelecekte robot mühendis olmamanız için ve aynı zamanda belirli problemleri çözerken olayları bir çok farklı açıdan değerlendire bilmeniz içindir. Aynı durumu bir doktor için özetlersek tedavi için sizin yanınıza gelmiş bir hastaya muhtemelen ilaç yazıp göndereceksiniz. Özellikle doktorların çok okuması gerektiğini düşünürsek, karşılaştığınız ilaç yazıp gönderen doktorlar da sadece okudukları için bu şekilde gelişiyorlar.
Makalenin bu kısmında ise bilimsel bir kitap okurken nasıl hayal kuracağınız?
Tabi ki burada okuduğunuz konuyla alakalı hayal kuracaksınız, ama anahtar konu sadece kitapta yazılanları değil, yazılmayanların ne olduğunu da bulmaya çalışabilirsiniz. Örneğin, doktor örneğinde bir hastalık tespiti bir çok farklı semptomların birleşmesi ile olur. Fakat bir çok farklı semptomun birleşmesi de çok farklı hastalıklardan kaynaklanabilir. Doktor veya tıp öğrencileri bu konuyu daha iyi bildikleri halde, gelen hastaya detaylı tahlil yapmadan ilaç yazmalarının nedeni de aslında bu basit okuma alışkanlıklarını edinmemiş olmaları.
Aslında burada bir önemli nokta ise, hangi yöntemi uygulayacağınız değil. Gün içinde okuma sürenizden daha fazla okuduğunuz şeyleri düşünürseniz insani yönleriniz, olayları ve problemleri çözme beceriniz o kadar artacaktır. Önerim bu konuda kendi okuma ve hayal kurma stratejinizi kendiniz geliştirmenizdir. Çünkü okuduğunuz içeriğe göre düşünmeye ayrılan zamanlar farklı olabilir. Bazen konuyu tamamen bitirip düşünmeniz gerekirken, bazen de her cümleden sonra düşünmeniz gerekebilir. Genelde konu bitiminden sonra düşünmelerin kısa olması problemli. Bu yönünüzü de geliştirirseniz okuduklarınızın, gerçek hayatta çok daha faydasını göreceksiniz...
güzel tavsiyeler var. Teşekkürler...
YanıtlaSil