Mustafa Bülent Ecevit 1965 seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisi'nin konumunu anlattığı "Ortanın Solu" kitabında anlatmıştır.
Bülent Ecevit çok partili düzenin partiler yelpazesinde, partilerin durumunu sağdan sola şöyle sıralıyordu: aşırı sağ, ortanın sağı, orta veya merkez, ortanın solu ve aşırı sol.
Bu makalemde de aşırı sağ tabirinin Ortanın Solu kitabında nasıl tarif edildiğini bizzat Ecevit'in sözleriyle sunacağım.
Aşırı sağda, toplumu varmış olduğu noktadan geriye doğru çekmeye uğraşanlar vardır. Bunlar gericilerdir. Bazısı, sadece duygusal nedenlerle geçmişin özlemi içindedirler. Fakat birçoğu da halk topluluklarını taassubun karanlığında tutmak, sosyal ve ekonomik haklardan yoksun bırakmak; öylelikle halkı bir avuçluk egemen ve güçlü zümrenin baskısı altında köle gibi çalıştırmak istedikleri ve eski toplum düzenini bu isteklerine daha elverişli buldukları için geçmişi özlerler.
Böyleleri çoklukla, demokrasiden huzursuzluk duyarlar. Demokrasiyi, ancak özledikleri düzeni yeniden kurmayı kolaylaştırdığı ölçü ve biçimde isterler ve ellerine fırsat geçince demokrasiyi sona erdirirler. Demokrasinin halkı uyandırmasından, halkta özgürlük ve değişiklik, eşitlik ve adalet, duygu ve isteklerini körüklemesinden korkarlar. Bu korkularında da kendi açılarından haklıdırlar. Çünkü böyle duygular kendi kurmak istedikleri düzeni engeller. Onun için halkı, ya bir sağcı diktatörlük altında yaşatmaya ya da ekonomik ve sosyal bakımından ezilen, güçsüz bırakılan ve bu yüzden iradesini serbestçe kullanamayan halkı, biçimsel ve köksüz bir demokrasiyle avutmaya çalışırlar.
“Özel teşebbüsçülük”, “özel mülkiyetçilik” maskesi altında, üretim araçlarını ve iş hayatını, sömürücü zümrelerin, büyük sermaye veya toprak sahiplerinin tekellerine veya kontrolüne bırakmak; devleti ve hukuku da bunun araçları olarak kullanmak isterler.
Eski imparatorlukları yeniden canlandırmak; dinsel taassuba veya ırkçılık temeline dayanan bir toplum ve devlet düzeni kurmak gibi hayaller besleyenler böyle gericiler arasından çıkar.
Faşizm de -“sosyalizm” sözünü sırf kamuflaj için kullanan nasyonal sosyalizm de aşırı sağ akımların çağdaş türleri arasındadır.
Yorumlar
Yorum Gönder