Ana içeriğe atla

Drake Denklemi (Green Bank Denklemi)

Drake Denklemi, Green Bank Denklemi ve yanlış olsa da Sagan Denklemi olarak da adlandırılır. Fermi Paradoksunu çözmeyen; ancak konu hakkındaki bilgileri düzenlemenin bir yolu olan denklem, Frank Drake tarafından 1960’li yıllarda ortaya konmuştur.

Dr. Frank Donald Drake, Amerikalı astronom ve astrofizikçidir. SETI'nin kurucusu olması ve Drake denklemi ile Arecibo mesajının yaratıcı olmasıyla tanınan bilim insanıdır.

1960 yılında Radyo astronom Frank Drake‘in adını taşıyan ancak aralarında Carl Sagan, John C. Lilly ve Otto Struve gibi önemli isimlerin bulunduğu bir grup tarafından hazırlanan bir denklem bize galaksimizdeki zeki canlıların tahmini sayısını vermektedir.

Denklem birçok değişkenden oluşmaktadır ve eleştiriye açık tahminler vermekten öteye gidemez. Denklem ilk ortaya atıldığında uygarlıkların sayısı tahmini olarak 1.000 ve 100.000.000 arasında öngörülmüştür. Güncel bilgilerimiz bu aralığı 2 ve 280.000.000 olarak değiştirmiştir. Bütün galaksideki uygarlıkların sayısı bir elin parmaklarından az da olabilir, milyonlarca da olabilir. Göründüğü üzere Drake denklemi pozitif ve negatif bakış açısına göre oldukça değişkendir ve Frank Drake’in bizzat kendi yorumuna göre “denklem Fermi paradoksuna bir çözüm olmaktan ziyade, kendi cehaletimizi organize etmeye yarar”.

Denklem
N = R*. fp. ne. fl. fi. fc. L


Drake Denklemi’nin faktörleri:

N: İletişim kurmayı umabileceğimiz uygarlık sayısı
R*: Galakside bir yılda oluşan yıldız miktarı
fp: Yıldızların kaç tanesinin gezegene sahip olduğu
ne: Gezegene sahip olan yıldızlardaki yaşama elverişli gezegenlerin ortalama sayısı
fl : Gezegenlerin arasında yaşama uygun bir ortamın oluşabileceği gezegen sayısı
fi : Yaşama elverişli gezegenlerden kaçında akıllı hayatın oluştuğu
fc: Bu uygarlıklardan uzayda varlıklarına dair tespit edilebilir sinyal bırakabilecekler
L: Bu tür bir uygarlık tarafından uzayda yayınlanan tespit edilebilir sinyalin süresi

Uygarlıkların kendi güneş sistemlerinde ortaya çıktığı ve yok olana kadar kendi sistemleri içinde kaldıkları yönündeki varsayıma karşı öne sürülen Drake Denklemi, bilim insanları tarafından pozitif ve negatif olmak üzere iki bakış açısıyla da değerlendirilmiştir.

Pozitif ya da iyimser bakış açısıyla değerlendirenlerden biri Carl Sagan’dır. Dünya dışı akıllı uygarlıkların olduğunu öne sürmüştür.

Denkleme kötümser bakış açısıyla yaklaşanlardan biri ise Frank Tipler’dir. Herhangi bir galakside ortaya çıkabilecek medeniyet sayısının birden daha az olduğunu savunmuştur.

Bilim dünyasında, güneşe benzeyen yıldızların sayısı konusunda henüz ortak bir noktaya varılmış değildir. İhtimaller %5 ile %20 arasında değişir ve bu da en düşük değer ele alındığında bile güneş benzeri 500 kentilyon yıldızın varlığı anlamına gelir.

Denklemle ilgili görüşlerin bu noktadan sonrası tamamen spekülatiftir. Elde edilen verilerden yola çıkıldığında; 

Evrende dünyaya benzeyen 100 kentilyon gezegen olmalıdır. Bunların yalnızca %1’inde yaşam meydana geldiği kabul edildiğinde, insanlara benzeyen akıllı uygarlıkların sayısı 10 katrilyona ulaşır. Bu da yalnızca Samanyolu Galaksisinde bile 100.000 akıllı uygarlık olduğu anlamını taşır.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4