Ana içeriğe atla

Oracle Veritabanı Mimarisi (Database Architecture)

Bu makalemizde amacım ORACLE veritabanı mimarisine giriş yapmaktır. Bunun için öncelikle genel olarak ilişkisel veritabanları ile ilgili kısa bilgi verdikten sonra oracle mimarisini anlatmaya başlayacağım.

İlişkisel veritabanları, bir-birleriyle ilişkili verilerin bir koleksiyonudur. İlişkisel veritabanları bir biri ile ilişkili verilerin daha efektif sorgulanabilecek şekilde hafızada tutulması için altyapı sağlar. Bir veritabanının da genel olarak amacı, ilgili bilgileri saklamak ve bunları SQL sorguları ile geri elde edebilmektir. Oracle da, ilişkisel veritabanıdır.

Bir veritabanı sunucusu bilgi yönetiminin anahtarıdır. Genel olarak, veritabanı sunucuları, çok kullanıcılı bir ortamda büyük miktarda veriyi güvenilir şekilde yönetmek için tasarlanmıştır. Böylece birçok kullanıcı aynı verilere aynı anda erişebilir. Bunlar üzerinde sorgulama, düzenleme, silme ve ekleme işlemleri yapabilir. Ve bu işlemleri yaparken de bir birleriyle çakışma durumlarını minimize eder. Verinin güvenirliğini maksimuma yükseltmeye çalışır. Bir veritabanı sunucusu, aynı zamanda veri güvenliği de sağlar ve yetkisiz kişilerin verilere erişimi önler.

Genel olarak ilişkisel veritabanı özelliklerine kısaca değindikten sonra artık Oracle'ın genel yapısına geçebiliriz.

Oracle kullanımı ile ilgili araştırma yaptığım zaman ORACLE'ın dünyada en çok kullanılan ilişkisel veritabanı yazılımı olduğunu söylemem gerekiyor. Bunun temel nedeni de ORACLE'ın bu alandaki rakiplerine göre sunduğu avantajlardır. Bu makale serisini okudukça kısa kısa bu alandaki diğer yazılımlarla da karşılaştırma yapmaya çalışacağım. Özellikle Exadata ve ExaLogic gibi donanım ve yazılımı bir arada bulunduran teknolojiler Oracle kullanımını daha da artırmıştır. 

Makalenin bu noktasında belirtmem gerekiyor ki, ORACLE genel yapısı ve mimarisi anlatmak için fiziksel ve mantıksal altyapısını anlatmak gerekir. Bunun için Oracle'ı diğer veritabanı yazılımlarından ayıran GRID miamarisini, Uygulama Mimarisini, Fiziksel veritabanı mimarisini, Şema, Kullanıcı, Veritabanı mantıklarını, Veri Sözlüklerini, Ram ve CPU ve cache mekanizmasını, Veri erişiminde ve sorgulamalarında sunduğu imkanları ve sorgulamaları, tablo, view, materialized view gibi konuları, verilerin arka tarafta nasıl tutulduğu, verileri nasıl işlendiği, yetki işlemleri, veritabanı bağlantıları ve b. konuları çok iyi anlamak gerekiyor. Burada konuların özetini geçsem de aslında konular çok daha uzun bir listedir ve bunların hepsini ayrı ayrı başlıklarda anlatmaya çalışacağım.

Bu kısa girişten ve konu başlıklarını kısaca açıkladıktan sonra ORACLE veritabanı mimarisinden en önemli yeri olan ve bana göre ilk önce anlatılması gereken konu olan GRID Mimarisini makale serisinin ikincisinde anlatmaya çalışacağım. Makaleye buradan erişebilirsiniz...

Makale İlgili Not: Bu makale Oracle firması tarafından Oracle Veritabanı için hazırlanmış dokümandan faydalanarak hazırlanmıştır. Dokümanların İngilizce versiyonlarına BURADAN erişebilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4