İlişkisel veritabanları, bir-birleriyle ilişkili verilerin bir koleksiyonudur. İlişkisel veritabanları bir biri ile ilişkili verilerin daha efektif sorgulanabilecek şekilde hafızada tutulması için altyapı sağlar. Bir veritabanının da genel olarak amacı, ilgili bilgileri saklamak ve bunları SQL sorguları ile geri elde edebilmektir. Oracle da, ilişkisel veritabanıdır.
Bir veritabanı sunucusu bilgi yönetiminin anahtarıdır. Genel olarak, veritabanı sunucuları, çok kullanıcılı bir ortamda büyük miktarda veriyi güvenilir şekilde yönetmek için tasarlanmıştır. Böylece birçok kullanıcı aynı verilere aynı anda erişebilir. Bunlar üzerinde sorgulama, düzenleme, silme ve ekleme işlemleri yapabilir. Ve bu işlemleri yaparken de bir birleriyle çakışma durumlarını minimize eder. Verinin güvenirliğini maksimuma yükseltmeye çalışır. Bir veritabanı sunucusu, aynı zamanda veri güvenliği de sağlar ve yetkisiz kişilerin verilere erişimi önler.
Genel olarak ilişkisel veritabanı özelliklerine kısaca değindikten sonra artık Oracle'ın genel yapısına geçebiliriz.
Oracle kullanımı ile ilgili araştırma yaptığım zaman ORACLE'ın dünyada en çok kullanılan ilişkisel veritabanı yazılımı olduğunu söylemem gerekiyor. Bunun temel nedeni de ORACLE'ın bu alandaki rakiplerine göre sunduğu avantajlardır. Bu makale serisini okudukça kısa kısa bu alandaki diğer yazılımlarla da karşılaştırma yapmaya çalışacağım. Özellikle Exadata ve ExaLogic gibi donanım ve yazılımı bir arada bulunduran teknolojiler Oracle kullanımını daha da artırmıştır.
Makalenin bu noktasında belirtmem gerekiyor ki, ORACLE genel yapısı ve mimarisi anlatmak için fiziksel ve mantıksal altyapısını anlatmak gerekir. Bunun için Oracle'ı diğer veritabanı yazılımlarından ayıran GRID miamarisini, Uygulama Mimarisini, Fiziksel veritabanı mimarisini, Şema, Kullanıcı, Veritabanı mantıklarını, Veri Sözlüklerini, Ram ve CPU ve cache mekanizmasını, Veri erişiminde ve sorgulamalarında sunduğu imkanları ve sorgulamaları, tablo, view, materialized view gibi konuları, verilerin arka tarafta nasıl tutulduğu, verileri nasıl işlendiği, yetki işlemleri, veritabanı bağlantıları ve b. konuları çok iyi anlamak gerekiyor. Burada konuların özetini geçsem de aslında konular çok daha uzun bir listedir ve bunların hepsini ayrı ayrı başlıklarda anlatmaya çalışacağım.
Bu kısa girişten ve konu başlıklarını kısaca açıkladıktan sonra ORACLE veritabanı mimarisinden en önemli yeri olan ve bana göre ilk önce anlatılması gereken konu olan GRID Mimarisini makale serisinin ikincisinde anlatmaya çalışacağım. Makaleye buradan erişebilirsiniz...
Makale İlgili Not: Bu makale Oracle firması tarafından Oracle Veritabanı için hazırlanmış dokümandan faydalanarak hazırlanmıştır. Dokümanların İngilizce versiyonlarına BURADAN erişebilirsiniz.
Yorumlar
Yorum Gönder