Ana içeriğe atla

HOT SPARE Nedir?

HOT SPARE RAID yapılarında hazırda bekleyen ve disklerden birinin arızalanması durumunda bu diskin yerine geçecek diski ifade etmek için kullanılan terimdir. Genelde HOT SPARE DISK şeklinde kullanılır. İngilizcede de, spare sözünün kelime anlamı YEDEK demektir.



HOT SPARE diskinin kullanılabilmesi için kullanılan RAID yapısının da bunu desteklemesi gerekir. Bu yüzden RAID yapısı seçerken bu konunun da dikkate alarak seçilmesi gerekiyor. Hatta SPARE diski RAID yapılarının kurulumunda zorunlu olmadığı için başta da seçilebilir. Sonradan yedek disk ekleme gibi durumlarda bu mantığı basitçe oturtmamıza yardımcı olur.

Bu noktada biraz da HOT SPARE DİSKLER'nin bize ne gibi avantajları ve dezavantajları olacağını da söylemekte fayda var.

HOT SPARE Disk Dezavantajları

HOT SPARE diskinin birinci dezavantajı tabi ki disk maliyetidir ve boşta bir diskin beklemesidir. Tabi ki verinin güvenirliği ve aynı zamanda sistemlerin aksamadan disklerin değiştirilebilmesi söz konusu olduğunda belki de bu maliyet çok da önemli olmaz diye düşünüyorum.


HOT SPARE Disk Avantajları

HOT SPARE kullanmanın avantajlarına gelince birinci avantajı disklerden biri ve ya bir kaçı bozulduğunuzda RAID yapınıza göre bozulmuş diskleri yedekleyebilecek disklerin olmasıdır ve disklerin bozulması en sık karşılaşılan problemlerdendir. Diğer avantajı ise sistem çalışırken bozulmuş disklerin değiştirilebilmesine imkan sağlamasıdır. Ki bu konuyu ya "HOT SWAP Nedir?" makalesinde inceledim. Sanallaştırma ve veri depolama teknolojilerinde bu konunun da önemi olduğu için makaleye göz atmanızı tavsiye ederim.

HOT SPARE Türleri Nelerdir?

Genel olar HOT spare anlattıktan sonra makalenin bu kısmında HOT SPARE türlerinden bahsetmek istiyorum. Genel olarak iki tür hot spare vardır. Bunlar: 
1. GLOBAL Hot Spare(GENEL) özellikle bir diske atanmaz. Raid yapısı içinde hangi disk bozulursa onun yerine geçer. 
2. Dedicated Hot Spare(Adanmış veya özel) RAID yapısı içinde veya RAID yapısı dışında özel bir disk için atanır ve böylece sadece atanmış disk kullanılamaz durumda iken devreye girer.


Konuyla alakalı sorularınız olursa bana yazabilirsiniz. Fırsat buldukça yanıtlamaya çalışacağım...


Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s