Ana içeriğe atla

JavaScript - Split Metodu Kullanımı

JavaScript Split Kullanımı, JavaScript Logo
Metin üzerinde işlem yapmak doğal bir gerekliliktir. Hangi proje olursa olsun bir gün bu metodu kullanmak gerekebilir. Özellikler verilerin düz string şeklinde belirli ayraçlarla gönderildiği durumlarda en kullanışlı fonksiyonlardan bir tanesi de split metodudur. Bu metot basitçe sizin verdiğiniz ayraca göre metni parçalara böler ve bir diziye dönüştürür.Bu metodun 3 kullanım şekli vardır. Bunlardan birinci hiç parametre olmadan, ayraç parametresi ile birlikte kullanımı ve ayraç ve seçilecek eleman sayısı parametreleri ile birilikte kullanımı. Bu üç kullanımı da örnekler üzerinden detaylı inceleyelim. Örnek metin olarak "Information Universe of Alizade ZADE" metni üzerinde işlemleri yapalım. 

İlk önce ayraçla birlikte kullanıma bakalım. Bunun için boşluk karakterine göre sözleri ayıralım.

var ayirilacakCumle="Information Universe of Alizade ZADE";
var cumledekiSozler=ayirilacakCumle.split(" ");
Sonuç aşağıdaki gibi olacaktır.
cumledekiSozler[0]="Information "
cumledekiSozler[1]="Universe "
cumledekiSozler[2]="of "
cumledekiSozler[3]="Alizade "
cumledekiSozler[4]="ZADE"

split metodunu kullanırken ayraç değişkeninin oluşturulan dizideki metinlerden çıkarıldığını UNUTMAYIN. Bu konuyu anlamak için bir örnek üzerinde daha inceleme yapalım. Daha farklı bir şey yapmak için bu sefer 'i' karakterine göre ayıralım.

var cumledekiSozler=ayirilacakCumle.split('i');
Sonuç aşağıdaki gibi olacaktır.
cumledekiSozler[0]=""
cumledekiSozler[1]="nformat"
cumledekiSozler[2]="on Un"
cumledekiSozler[3]="verse of Al"
cumledekiSozler[4]="zade ZADE"

Görüldüğü gibi ayrılan metinlerin hiçbirinde 'i' karakteri yok.
Eğer metot içerisine ayraç olarak hiçbir karakter girmezseniz, yani boş bir string gönderirseniz metot metni karakterlere göre ayıracaktır.

var cumledekiKarakterler=ayirilacakCumle.split("");
cumledekiKarakterler[0]="I"
cumledekiKarakterler[1]="n"
cumledekiKarakterler[2]="f"
cumledekiKarakterler[3]="o"
cumledekiKarakterler[4]="r"
...

Bu metodun son kullanımı da ayraçla birlikte seçilecek eleman sayısını belirlemektir. Örneğin yukaırda sözlere göre ayırdığımız kullanımda bu sefer 2 sözü seçelim. Bunun için aşağıdaki gibi bir kullanımı tercih edebilirsiniz.

var cumledekiSozler=ayirilacakCumle.split(" ",2);
Sonuç aşağıdaki gibi olacaktır.
cumledekiSozler[0]="Information "
cumledekiSozler[1]="Universe "

Son olarak konuyu özetleyecek olursak split metodu seçtiğiniz karaktere veya metne göre işlem yaptığınız metni metin dizilerine dönüştürür veya parçalar. Temel olarak 3 kullanımı olsa en çok tercih edilen yöntem ayraçla birlikte kullanımıdır. Ayrıca ayraçla birlikte seçilecek parça sayısını da bildirerek sonuç dizisinin sabit uzunlukta olmasını sağlayabilirsiniz.

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s