Ana içeriğe atla

Git Yardım Komutunu Etkili Kullanmak

Git barındırdığı yardım içeriği ile,  yardıma ihtiyaç duyduğunuz zaman en önemli yardımcınız olabilir. Git’i console ekranından kullanıyorsanız bu makale sizin için faydalı olacaktır. Ayrıca Git yardımını etkili kullanabilmek için console ekranında çalışma konusunda tecrübeniz olmalı.
Ayrıca biraz da git konusunda tecrübeli olmalısınız. Buna rağmen biraz altyapınız varsa, sadece git yardımını kullanarak da Git’i öğrenebilirsiniz. Eğer console ekranı değil de GUI kullanıyorsanız muhakkak ki, kullandığınız yazılım içinde Git yardımı için mekanizma vardır. 

Hadi başlayalım…
İlk olarak console programını ve ya ya git bash programını başlatın. Ondan sonra git help komutun çalıştırın. Aşağıdaki gibi bir sonuç alacaksınız. 


Git Server, Yardım Komutu Kullanım Örneği, Git Help Command Example


Komutu çalıştırdıysanız yukarıdaki resimden biraz uzun bir içerik karşınıza çıkar. En son satırda git help yazısını göreceksiniz.(Benim Resimde Yok) Bu komut aslında yardım içeriğini kullanmak için anahtardır. Bu komutu Git help şeklinde tercüme edebiliriz. Örnek olması açısından add komutunu ele alalım. Bunun için git help add komutunu çalıştırabilirsiniz. Burada önemli olan nokta eğer git bash kullanılıyorsanız default görüntüleme yöntemini seçecektir. Eğer ilk kez komutu çalıştırıyorsanız sizden görüntüleme seçeneğini soracaktır. Seçtiğiniz görüntüleme aracına göre içeriğiniz görünecektir. 


Git Server, Git Server Help Screen, Git Server Yardım Görüntüleme


Hepsi bu kadar… Git yardım komutunun nasıl kullanıldığını gördük. Git’i console ekranından kullandığınızı varsayarak söylüyorum ki her zaman komutları hatırlamayabilirsiniz. Profesyonel şekilde sadece git yardımı kullanarak Giti kullanabilir misiniz? Bu soruya yanıtım zaten git kullanıcıysanız ve git konusunda biraz tecrübeniz varsa evet olacaktır. Ama Git kullanmaya yeni başladıysanız, git ile ilgili diğer yazılarımı okumanızı tavsiye edeceğim. Bunun dışında console ekranına hakim olmanız gerekir. Biraz, Git tecrübesinden sonra git help komutu her zaman yardımcınız olacaktır. Özetle git help komutu her zaman aklınızda bulunması gereken bir komut.  

Son olarak bir husustan da daha bahsedeceğim. Eğer Unix ve benzeri işletim sistemlerinden birini kullanıyorsanız git help komutu ile beraber, man git- şeklinde de kullanım mevcuttur. Add komutu için bu man git-add şeklinde olacaktır.

Bu konuda sorularınız varsa lütfen sormaktan çekinmeyin. En kısa sürede yanıtlamaya çalışacağım…

Kolay Gelsin…

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Azərbaycan Dilində Vurğu Qəbul Etmeyen Şekilçiler

Sözlərdə hecalardan birinin digərlərinə nisbətən daha qüvvətli deyilməsinə heca vurğusu deyilir. Üzərinə vurğu düşən hecaya isə vurğulu heca deyilir. Azərbaycan dilində vurğu adətən söz sonuna düşür. Söz şəkilçi qəbul ederkən vurğu adətən şəkilçinin üzərinə keçir. Məsələn: çiç ə k - çiçəkl ə r - çiçəklərd ə n məkt ə b - məktəbl i - məktəblil ə r - məktəblilərd ə n Buna baxmayaraq dilimizdə bir sıra şəkilçilər var ki onlar vurğu qebul etmirlər. Bu məqalədə Azərbaycan dilində vurğu qebul etməyən şəkilçilər incələnəcək ve bu şekilçilərin hansı hallarda vurğu qebul edib hansı hallarda vurğu qebul etmediyi araşdırılacaqdır. Eyni zamanda bildirmək istəyirəm ki vurğu ilə bağlı daha geniş və ətraflı məlumat üçün Azərbaycan Dilində Vurğunun Praktik Məsələləri adlı məqaləyə də nəzər yetirə bilərsiniz.  1. İsimlərdəki şəxs(xəbərlik) şəkilçiləri Məsələn: müəli'məm müəli'msən müəli'mdir müəli'mik müəli'msiniz müəli'mdirlər Qeyd: -dır4

Ağaçlar Kireçle veya Badana İle Neden Boyanır?

Ağaçlar kireçle boyanmasının veya badana yapılmasının hem çevreye hem de doğaya, ağaçlara faydası var. Bu makalede bu geleneği enine boyuna tartışmaya çalıştık. Ağaca zarar veren mikrop ve bakterileri öldürür. Ağacı çok aşarı soğuk havalarda ve çok aşırı sıcak havalarda korur. Ağacın çürümesini ve kurtlanmasını önler. Ağacın gövdesinin alabileceği zararları en az düzeyde düşürmeyi sağlar. Hoş, güzel, hijyenik, temiz pırıl pırıl bir görüntü oluşturur. Ayrıca çok sıcak havalarda da ağacı yanmaya karşı korumak. En büyük etkisi soğuk havalarda ağacı don vurmalarına karşı korumak . Küresel ısınma göz önüne alındığında mevsim değişiklikleri ani don, ani ısı artışları ve azalışları sonucunun doğuracağı etkenler için yararlı etkin bir yöntem. Gövdeden obur dalların çıkmasını azaltmak için sürülür. Kireçleme ağaçları güneş yanığından korumak için yapılıyor. Ağaçlar da güneşten yanabiliyorlar. Bu arada odun dokudaki gözenekleri doldurarak kapattığı için, zararlıların yuv

Medyan (Ortanca) Nedir? Nasıl Hesaplanır? Nerelerde Kullanılır?

Medyan işlemi olasılık hesaplamalarında sıkça kullanılan bir sayı dizisinin ortalamasını hesaplamak için alternatif yöntemlerden bir tanesidir. Ortanca medyan işleminin diğer adıdır. Matematiksel olarak medyan işlemi bir sayı dizisi küçükten büyüğe sıralayarak ortada kalan elemanı medyan değeri olarak belirleme işlemidir. Örnek verecek olursak: 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5 serisi sıralanırsa 1, 1, 2, 2, 3, 4, 5, 5, 5 serisi elde edilir. Bu seri 9 elemanlı olduğundan ortadaki, yani 5. eleman (medyan) olacaktır. 5. eleman 3 sayısıdır. Yani ortanca değeri 3'dür Eleman sayısı tek sayı olan bir seride medyan değerin sırasının hesaplaması şu şekilde formüle edilir. Medyanın Sırası = (Eleman Sayısı + 1) / 2 Bu formülü yukarıdaki örneği uygulayacak olursak; Medyanın Sırası = (9 + 1) / 2 = 5 Veri serisi eleman sayısı bir çift sayı ise bu durumda serinin 2 medyanı olacaktır. Örneğin 2, 1, 5, 4, 5, 1, 2, 3, 5, 4 serisi sıralandığında 1, 1, 2, 2, 3, 4, 4, 5, 5, 5 s